С ШЕСТВИЕ И ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ
24.05.2023 590 Прегледи

С ШЕСТВИЕ И ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ

Още рано, рано деца и ученици в празнична премяна, забързани, се събираха в дворовете на учебните си заведения в Котел, откъдето се отправиха за общото тържествено градско шествие. То премина по пешеходната улица на града и се сля с хората, събрали се на пл. „Възраждане“.

Тържествената програма на площада по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, започна с тържествено издигане на знамената на Република България и на град Котел. Сред официалните лица бяха кметът на Община Котел – Коста Каранашев и неговия екип, председателят на Общински съвет Котел – Христина Чолакова и общински съветници, директорът на СУ „Г. Ст. Раковски“ – Стефан Дондев, зам.-директорът на НУФИ „Филип Кутев“ – Петър Аркалиев, преподаватели, настоящи и бивши учители, ученици, читалищни, библиотечни, културни и просветни дейци.

В приветственото си слово кметът посочи, че много световни империи, създадени на военен, политически и икономически принцип, са рухвали, но духовната империя, която създава България, живее до ден днешен.

Кметът използва празничната сцена, за да благодари на всички котленски учители и преподаватели и подчерта, че предизвикателството и отговорността, която държат те в ръце си е огромна. „Съвременна България, като част от Европейския съюз, се нуждае от една здрава нация. Тази нация може да бъде изградена само и единствено от един образован народ“, посочи той.

След това Каранашев отправи апел към родителите на младото поколение котленци и ги посъветва да бъдат много внимателни към начина, по който се образоват децата им. „Образованието на вашите деца днес ще определи пътя, по който държавата ни ще се развива и ще върви напред. Дано атмосферата в страната ни бъде по-добра, както за тях, така и за абитуриентите и живота на всички бъде по-лек!“, каза в заключение градоначалникът.

След него приветствия отправиха и директорът на СУ „Георги Раковски“ Стефан Дондев и зам.-директорът на НУФИ „Филип Кутев“ Петър Аркалиев.

След приветствията на площада се проведе ритуалът по предаване и приемане на училищните знамена на двете учебни заведения в града. 22 от общо 55 ученика от 5 до 7 клас, получиха лично от кмета грамоти и награди за постигнати отлични резултати през учебната 2022/2023 година.

Венци и цветя по повод празника бяха поднесени пред паметника на Г. Ст. Раковски от кмета на община Котел – Коста Каранашев и неговия екип, председателя на общински съвет – Христина Чолакова и общински съветници, директора на СУ „Г. Ст. Раковски“ – Стефан Дондев и зам.-директора на НУФИ „Филип Кутев“ – Петър Аркалиев.

Тържествената програма в чест на празника завърши с тематична концертна програма. Чрез нея, децата от детска градина „Дъга“- гр. Котел и съставите при НЧ „Съгласи-Напредък 1870“ и „Център за подкрепа за личностно развитие“ – Котел поздравиха своите съграждани за празника.

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ НАГРАДИ НА УЧЕНИЦИ, ОТЛИЧЕНИ ОТ НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ СЪСТЕЗАНИЯ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДНЕС ВОЕННА БОЛНИЦА – СЛИВЕН НАВЪРША 100 ГОДИНИ! SLIVENINFO ВИ ПРЕДЛАГА ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА Д-Р ИЛИЯН КОМИТОВ

  Днес Военна болница – Сливен навършва 100 години от своето създаване. Тя се появява като Трета полкова болница на 11 пехотен полк на днешния 15 август 1923 г.  През

Новини Сливен

ВЧЕРА АСФАЛТИРАН, ДНЕС ПРОПАДНАЛ

Току-що ремонтираният и прясно асфалтиран бул. „Христо Ботев“ в Сливен, вече е потънал по средата, видя репортер на Sliveninfo. Иде реч за пропадане на асфалта до оградата на бившия щаб

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ЯНКО ЯНКОВ

Скъпи съграждани, Приятели, В навечерието на светлите Рождественски празници ми позволете да ви пожелая светостта на очакваната Бъдни вечер да осени всеки дом! Да е тиха, мирна и щастлива, озарена