С „ХЛЯБ В ДЖОБА“ СЛИВЕНСКИЯТ ТЕАТЪР СЕ ПРЕДСТАВЯ НА ДВА ТЕАТРАЛНИ ФЕСТИВАЛА

С „ХЛЯБ В ДЖОБА“ СЛИВЕНСКИЯТ ТЕАТЪР СЕ ПРЕДСТАВЯ НА ДВА ТЕАТРАЛНИ ФЕСТИВАЛА

На два национални театрални фестивала за млада театрална режисура тази есен Сливенският драматичен театър представя своя спектакъл „Хляб джоба“ от Матей Вишниек – в Ловеч тази вечер и на 12 октомври – в Русе.

Началото на Ловешкия фестивал е поставено в 80-те години на миналия век. Тази година в него се представят 10 спектакъла на млади театрални творци. Фестивалът бе открит на 1 октомври с представлението „Апарт“ на Театър Азарян с режисьор Илко Ганев, изградено по документални материали за големи български артисти. Представят се театрите в Шумен, Габрово, Сливен, Русе, Благоевград, Хасково, кукленият театър в Стара Загора и Ловешкия театър. Фестивалът се осъществява от Ловешкия театър, с подкрепата на Министерството на културата и община Ловеч.

На 12 октомври спектакълът ще вземе участие в Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, организиран от Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе, с подкрепата на Младежкия театър „Николай Бинев“, Сдружение АРТЕА, Община Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“. В тазгодишното му второ издание, измежду 30 спектакъла, селекционерът проф. д.и.н. Камелия Николова подбира за участие в конкурса 4 от най-добрите постановки на млади български режисьори до 35 годишна възраст. В конкурса за млад театрален режисьор от 11 до 13 октомври са избрани да се състезават режисьорите Дина Маркова, Делян Илиев, Ивайло Ненов и Веселин Петров, с постановките „Животът е сън” по Калдерон, – „Антигона и хората” по Софокъл, „Три сватби и едно възкресение” по „Слуга на двама господари” на Голдони и „Хляб в джоба” от Матей Вишниек, поставени на сцените на Театър „Азарян”, Родопския драматичен театър, Смолян, Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе и Драматичен театър „Стефан Киров”, Сливен.

„Хляб в джоба“ е режисьорски дебют на младата театрална надежда Веселин Петров, асистент на проф. Атанас Атанасов по актьорско майсторство, който специализира режисура при проф. Пламен Марков. Драмата на абсурда силно привлича младия режисьор, а пиесата на „новия Йонеско“ Матей Вишниек той разчита като парадоксална черна комедия с абсурдни елементи. В нея участват абсолвентите от НАТФИЗ Кирил Недков, Боян Петров и Йордан Върбанов. В ролята на Човека с бастунчето се превъплъщава Кирил Недков, възпитаник на Езиковата гимназия „Захари Стоянов“ в Сливен и неговият колега от НАТФИЗ Йордан Върбанов. Човекът с шапката е Боян Петров. Преводът на пиесата е на Огнян Стамболиев, сценограф на представлението е Михаела Добрева, музиката е на Георги Атанасов.

„Хляб в джоба“ проходи на камерната сцена на Сливенския драматичен театър, носеща името на големия български режисьор Слави Шкаров, който създаде в Сливенския театър едни от най-добрите свои театрални представления. „Да си спомним за Слави“ е замислената на 13 октомври среща на артисти и театрали, работили със забележителния режисьор в годините, между които може би едни от най-многобройните ще са бившите и сегашни актьори от трупата на Сливенския драматичен театър.

Предишна ОМБУДСМАНЪТ С ПРИЕМНА ЗА ГРАЖДАНИ В СЛИВЕН
Следваща СТЕФАН РАДЕВ: ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ С УСПЕШНАТА ПОЛИТИКА КЪМ ОБЩИНСКИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОСЕГНАХА НА СТАРИЯ БРЯСТ

Млад мъж посегна на вековното дърво Стария бряст в центъра на Сливен. Случи се малко преди 10 часа в събота. Един превъзбуден младеж първо потроши оградата, а след това започна

Новини Сливен

СЛИВНАЛИИ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ МАСОВО ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА КОМУНИКАЦИЯ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ С ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН

„Всекидневно, от началото на търговската кампания по подписване на договори, нашите абонати масово сключват индивидуални договори. Предполагам, че това се дължи на добрите условия и реалните отстъпки, които им предлагаме.Не

Новини Сливен

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА ТЕЛЕФОННИЯ ИЗМАМНИК ФЕОДОР

По искане на Районна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Феодор Н. Той е обвинен за това, че на 18.10.2019 г. с цел да набави имотна облага е възбудил