С ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАНА 80 – ГОДИШНИНАТА НА ПИСАТЕЛЯ И ОБЩЕСТВЕНИКА АТАНАС ЦОНКОВ
юни 20, 2019 534 Прегледи

С ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАНА 80 – ГОДИШНИНАТА НА ПИСАТЕЛЯ И ОБЩЕСТВЕНИКА АТАНАС ЦОНКОВ

На 21 юни /петък/ 2019г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, с творческа вечер ще бъде отбелязана 80 -годишнината на известния сливенски писател и общественик Атанас Цонков. Ще се състои и премиера на последната му книга „Да рисуваш красота”, посветена на живота и творчеството на известния български художник Христо Тодоров.
Атанас Цонков е роден на 16 юни 1939г. в Сливен. Учи в гимназия „Добри Чинтулов” и смесена гимназия „Георги Кирков”, след което завършва и Техникум по минна и рудна промишленост „Георги Димитров” – Бургас, специалност „Геология и проучване на полезните изкопаеми”. През 1973 г. завършва АОНСУ – София.

Литературната му дейност започва в началото на шестдесетте години на миналия век. Негови творби са публикувани в местния и в централния печат, в редица литературни издания, в алманасите „Сливенски огньове”, „Перо и щит”, „Жажда”, „Слово”и др.
Атанас Цонков е автор на повече от 17 книги, между които: трилогията „Душата на Жеруна”: „Сенките са живи”/1993/, „Бистри води” /1996/ и „Мед от диви пчели” /1999/, в която разкрива отделни страни от историята, архитектурата, топонимията, фолклора на Жеравна, народопсихологията и бита на нейното население; сборниците с разкази „Грешна земя” /2000/ и „Нощни лястовици”/2010/; публицистичният сборник „По пътеките на времето”/2012/; сборникът със спомени и размисли „Завръщане в миналото”/2016/ др.

Голяма част от своите изследвания Атанас Цонков посвещава на живота и творчеството на писателя Йордан Йовков, публикувани в книгите: „Началото. Йордан Йовков – поезия и проза 1902-1912”/1998/; „Прелистени страници”/2000/, съдържаща 34 писма на литературоведа Димо Минев, един от най-големите изследователи на живота и творчеството на Йовков, до историка на Жеравна Данаил Константинов; „Последна любов. Йордан Йовков и българският театър”/2005/ – литературна критика, „При Йовков – вчера и днес”/2005/, включваща 44 художествено-документални есета и очерци; „Йовковите „Старопланински легенди” – опит за биография”/2007/ – изследване на героите и техните прототипи в разказите на Йовков.
Цонков е автор и на редица статии, разкази и отзиви за книги, редактор е на повече от 30 белетристични и поетични книги. Той е съставител, редактор и автор на встъпителните статии на уникалната тетралогия „Народни песни от Жеруна”/2002-2006/, съдържаща 796 творби. Със свои изследвания и доклади, посветени на живота и творчеството на Йордан Йовков участва и в редица научни конференции /в Сливен, София, Добрич, Жеравна/.

За цялостната си изследователска дейност на Йовковото литературно творчество, през 2005 г. Атанас Цонков получава Националната литературна награда „Йордан Йовков” на Община Добрич.
В началото на 70-те години на XX в. Атанас Цонков, заедно със сливенските поети Сава Пеев и Георги Мъндев, е един от учредителите на литературния кръг „Крила” като алтернатива на дружеството на СБП в Сливен, в което членуват преди всичко поети и писатели, живеещи и работещи в София.
В началото на 90-те години на миналия век в Сливен се оформя литературният творчески кръг „Жажда”, сред дейните членове на който е Атанас Цонков. От есента на 1995 г. кръгът „Жажда”, подкрепен от ИК „Жажда” – Сливен и Съюза на независимите български писатели – София, започва да издава едноименното литературно списание, чийто отговорен секретар и до настоящия момент е Цонков.

Освен творец, Атанас Цонков е и активен общественик. От 1976г. до 1980г. е и председател на Клуба на дейците на културата в Сливен.

Член е на Съюза на независимите български писатели, един от учредителите на дружеството в Сливен и негов председател.

Творчеството на Атанас Цонков ще бъде представено от литературния критик Димитър Бечев. Ще бъде представена и последната книга на писателя „Да рисуваш красота”, посветена на живота и творчеството на известния български художник Христо Тодоров.
Специални гости на събитието ще бъдат много сливенски писатели, както и творци – членове на Дружеството на писателите в гр.Ямбол.

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН И ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ ПОДПОМОГНЕ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ С ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДЪРВА ЗА ОГРЕВ
Следваща КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВАМА НОВОЗАРАЗЕНИ В СЛИВЕН, ТРИМА СА ИЗЛЕКУВАНИ

19 са регистрираните случаи на новозаразени от Covid-19 у нас – 7 жени и 12 мъже. 32-ма са излекуваните за денонощието, четирима души са починали, съобщи тази сутрин проф. Тодор

Новини Сливен

МАСОВО ИЗКАЧВАНЕ НА ХАМАМ БАИР ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СЪБОТА

По инициатива на Сдружение „Активен гражданин“ и Туристическо дружество „Стоте войводи“ и с подкрепата на Община Сливен, на 10 ноември ще се проведе масово изкачване на местността Хамам баир, в

Новини Сливен

СРЕДСТВАТА ЗА РЕМОНТ НА БУЛ. „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ СЕ ОЧАКВАТ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

„Най-вероятно до края на годината средствата, гласувани от правителството за ремонта на бул. „Хаджи Димитър“, ще бъдат по сметките на Община Сливен“, заяви днес кметът Стефан Радев пред журналисти. Проектът

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

three + 4 =