С РИТУАЛ – ПОКЛОНЕНИЕ СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 138-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО
06.09.2023 727 Прегледи

С РИТУАЛ – ПОКЛОНЕНИЕ СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 138-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО

С ритуал – поклонение, тържествено издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър на едноименния централен площад Сливен отбеляза 138-годишнината от Съединението на България.

„Съединението на Княжество България и Източна Румелия е продължение на национално – освободителната ни борба, на заветите на Раковски и Левски. Едно събитие, което ни дава много уроци за силата на единението, за важността на суверенитета и свободата и най – вече – за националното достойнство, защото този дързък акт предизвиква европейския ред, установен от Великите сили. И реакцията не закъснява“, заяви пред съгражданите си кметът Стефан Радев. В обръщение към съгражданите си той припомни исторически факти от последвалите събития, преломната битка от Сръбско-българската война и героизма на българските воини, възпят от Иван Вазов във вълнуващата му стихосбирка „Сливница“. „В тази война даваме 5000 жертви, убити и ранени. Това са нашите герои, които заплащат цената на нашето обединение. Вечна слава! Да живее свободна, обединена и силна България!“, каза Радев.

В Сливен Съединението е провъзгласено от Панайот Хитов на 6 септември вечерта, от конака. Радостта и ентусиазмът на сливенци са неописуеми – камбанен звън и възторжени викове огласят целия град. Старият войвода е и в първите редици при обявяване на сигнала за спасяване на Съединението. Той става командир на сливенския доброволчески отряд от около 300 души – поборници, опълченци, комити, хора от близки села.

Венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени от кмета на общината Стефан Радев, депутатите Десислава Танева, Мария Белова, Татяна Султанова, Климент Шопов, областния управител Маринчо Христов, председателя на Общинския съвет Димитър Митев, началника на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев, от името на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий, от представители на държавни структури, съветници, политически и патриотични организации, ученици, граждани.

Организатори на церемонията бяха Община Сливен и Центърът за подготовка на специалисти. Планираният празничен концерт бе отложен в знак на съпричастност към близките на загиналите и към засегнатите от бедствието по Южното Черноморие.

Предишна С КРАТЪК РИТУАЛ ПО ПОДНАСЯНЕ НА ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ, КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗА СЪЕДИНЕНИЕТО
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГЕНЕРАЛ МИЛЕВ ПОЛУЧИ ТРЕТИ МАНДАТ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ КАТО ЛОВНО – РИБАРСКОТО ДРУЖЕСТВО В СЛИВЕН

Генералът от резерва Кольо Милев бе преизбран за трети път като председател на Ловно –  рибарското дружество в Сливен. За бившия кмет на общината гласуваха  всичките 42-ма делегати на Отчетно

Новини Сливен

ОТ 2 НОЕМВРИ УЧЕНИЦИТЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПРЕМИНАТ В ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ

От 2 ноември учениците в община Сливен ще преминат в онлайн обучение, реши на извънредно заседание Областният кризисен щаб.  През октомври бе създадена организация за редуване на присъствено с обучение от

Новини Сливен

В ПАМЕТ НА КАМЕН ЧАНЕВ

Цветя и съболезнователен адрес бяха поднесени на близките на световноизвестния оперен певец Камен Чанев от името на кмета на Сливен Стефан Радев. „Камен Чанев ще остане завинаги емблема не само