С КУКЕРСКО ШЕСТВИЕ ЗАПОЧНА РЕГИОНАЛНИЯТ СЪБОР „МАСКАРАДНИ ИГРИ“ В ЖЕЛЮ ВОЙВОДА

С КУКЕРСКО ШЕСТВИЕ ЗАПОЧНА РЕГИОНАЛНИЯТ СЪБОР „МАСКАРАДНИ ИГРИ“ В ЖЕЛЮ ВОЙВОДА

С шествие на кукерските групи днес започна традиционният Регионален празник „Маскарадни игри“ в сливенското село Желю войвода. Атрактивната проява се завръща след двегодишно прекъсване. В тазгодишното издание участват 12  самодейни състави от населените места в региона и страната.

Официалното начало даде кметът на община Сливен Стефан Радев, който отбеляза, че тези прояви поддържат живи българския дух и традиции, и ще пребъдат във времето, благодарение на такива събори.

„Поздравявам ви за старанието за запазване на родните традиции. Регионалният събор е символ на нашата любов към българските обичаи и съхраняването им през годините“, заяви още Стефан Радев.

Приветствие към участниците и гости отправи и кметът на селото Стоян Генов. Той благодари на Общината и на кмета за подкрепата, както и на всички участници в събора.

Празникът на маскарадните игри е със състезателен характер. Традиционен е и се провежда всяка година в Сливенска община, със смяна на домакинството на селищата. Целта му е да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, съхраняване и популяризиране на локалната и регионалната традиции.

Сред обичаите, които се представят днес, са „Бабинден”, „Кукувден”, „Джаркане на стрели“. Всички групи получават сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място са осигурени парични награди. Изпълненията на участниците оценява жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист и етнолог към БАН и членове- Добринка Славова – уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“-Сливен  и  Станка Иванова–хореограф.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките  на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните  категории:

– зимна маскарадна обредност;

– пролетна маскарадна обредност;

–  лятна маскарадна обредност;

–  семейна маскарадна обредност

По време на събора ще се проведат конкурси:

– за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище;

–  за най-точно възпроизвеждане на  фрагмент от обред;

– за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Организатор е Община Сливен, кметството на с. Желю войвода и НЧ „Даскал Димитър Димов 1908”.

 

Предишна СДРУЖЕНИЯТА ВЕЧЕ МОГАТ ДА ПОДАВАТ ДОКУМЕНТИ ПО ПРОГРАМАТА ЗА САНИРАНЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща СЛАВИ ТРИФОНОВ: НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ УЧАСТВАМ В ИЗБОРИТЕ КАТО ВОДАЧ НА ЛИСТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧНАХА ЧЕСТВАНИЯТА ПО СЛУЧАЙ 140 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ГИМНАЗИЯ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

В Узуновата бе открита документална фотоизложба „Гимназия „Добри Чинтулов“ – началото“. Експозицията е създадена съвместно с Историческия музей, с Държавния архив и с галерията „Сирак Скитник“. Тя показва фотоси, свързани с историята

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

  „Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 21. 12. 2017 г. (четвъртък) до 14.00 ч. е прекъснато водоподаването в южната част на

Новини Сливен

ТАЗИ ВЕЧЕР Е ГАЛА-КОНЦЕРТЪТ И НАГРАЖДАВАНЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ „ЦВЕТЕН КАМЕРТОН“ 2022 Г.

Гала-концертът и церемонията по награждаването на участниците от 17-ия  Националния фестивал за млади изпълнители  „Цветен камертон“ 2022 г. ще се състоят днес, на Цветница от 19.30 ч. в зала „Сливен“.