С КУКЕРСКО ШЕСТВИЕ ЗАПОЧНА РЕГИОНАЛНИЯТ СЪБОР „МАСКАРАДНИ ИГРИ“ В ЖЕЛЮ ВОЙВОДА
11.02.2023 2140 Прегледи

С КУКЕРСКО ШЕСТВИЕ ЗАПОЧНА РЕГИОНАЛНИЯТ СЪБОР „МАСКАРАДНИ ИГРИ“ В ЖЕЛЮ ВОЙВОДА

С шествие на кукерските групи днес започна традиционният Регионален празник „Маскарадни игри“ в сливенското село Желю войвода. Атрактивната проява се завръща след двегодишно прекъсване. В тазгодишното издание участват 12  самодейни състави от населените места в региона и страната.

Официалното начало даде кметът на община Сливен Стефан Радев, който отбеляза, че тези прояви поддържат живи българския дух и традиции, и ще пребъдат във времето, благодарение на такива събори.

„Поздравявам ви за старанието за запазване на родните традиции. Регионалният събор е символ на нашата любов към българските обичаи и съхраняването им през годините“, заяви още Стефан Радев.

Приветствие към участниците и гости отправи и кметът на селото Стоян Генов. Той благодари на Общината и на кмета за подкрепата, както и на всички участници в събора.

Празникът на маскарадните игри е със състезателен характер. Традиционен е и се провежда всяка година в Сливенска община, със смяна на домакинството на селищата. Целта му е да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, съхраняване и популяризиране на локалната и регионалната традиции.

Сред обичаите, които се представят днес, са „Бабинден”, „Кукувден”, „Джаркане на стрели“. Всички групи получават сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място са осигурени парични награди. Изпълненията на участниците оценява жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист и етнолог към БАН и членове- Добринка Славова – уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“-Сливен  и  Станка Иванова–хореограф.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките  на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните  категории:

– зимна маскарадна обредност;

– пролетна маскарадна обредност;

–  лятна маскарадна обредност;

–  семейна маскарадна обредност

По време на събора ще се проведат конкурси:

– за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище;

–  за най-точно възпроизвеждане на  фрагмент от обред;

– за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Организатор е Община Сливен, кметството на с. Желю войвода и НЧ „Даскал Димитър Димов 1908”.

 

Предишна СДРУЖЕНИЯТА ВЕЧЕ МОГАТ ДА ПОДАВАТ ДОКУМЕНТИ ПО ПРОГРАМАТА ЗА САНИРАНЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща СЛАВИ ТРИФОНОВ: НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ УЧАСТВАМ В ИЗБОРИТЕ КАТО ВОДАЧ НА ЛИСТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КУЛТУРНАТА ПРОГРАМА, КОЯТО ОБЯВИ ОПЕРНАТА ПРИМА ТАТЯНА ШИВАРОВА ЩЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНА, ТВЪРДЯТ КАНДИДАТИТЕ НА ДБГ

Макар оперната прима Татяна Шиварова да беше заличена от листата с кандидати за общински съветници на „Движение БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ“, то нашето намерение е да се борим за постигането на

Новини Сливен

ФОЛКЛОРНИЯТ ПРАЗНИК „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ ПОЕ ПО ПЪТЯ КЪМ ГУРКОВО

49-то издание на празника на балканските градове Елена, Котел, Дряново, Гурково, Трявна и Твърдица – „Балканът пее и разказва“ е вече в историята, а всички негови почитатели впериха поглед към

Новини Сливен

ЗАПОЧВА ДЪЛГООЧАКВАНИЯТ РЕМОНТ НА БУЛЕВАРД „ХАДЖИ ДИМИТЪР“

Стартът на дългоочаквания ремонт на булевард „Хаджи Димитър“ бе официално даден днес от кмета на община Сливен Стефан Радев по време на изнесения брифинг с журналисти. „Благодарение на средствата, които