С ИЗЛОЖБАТА „СЛЕДОВНИКЪТ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ“ РБ “САВА ДОБРОПЛОДНИ“- СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОГРАМАТА НА ТРЕТИТЕ ЧЕТЕНИЯ ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ В МЕДВЕН
юли 29, 2021 473 Прегледи

С ИЗЛОЖБАТА „СЛЕДОВНИКЪТ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ“ РБ “САВА ДОБРОПЛОДНИ“- СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОГРАМАТА НА ТРЕТИТЕ ЧЕТЕНИЯ ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ В МЕДВЕН

На 31 юли 2021г., в НЧ “Извор“ – с.Медвен, в рамките на програмата на Третите четения посветени на Захари Стоянов, ще бъде открита документалната изложба „Следовникът на Захари Стоянов“ посветена на 85г. от рождението на писателя Стефан Чирпанлиев – забележителен публицист, разказвач, литературен критик, театрал, журналист, всеотдаен  изследовател на живота и делото на Захари Стоянов. Изложбата съдържа снимки от личния архив на писателя, подарени на РБ “Сава Доброплодни“ при подготовката на библиографското издание за Захари Стоянов издадена през 1994г. под съставителството на Ст.Чирпанлиев и Росица Петрова-Василева.

Стефан Чирпанлиев е роден на 18 март 1936 г. в гр. Ямбол. Завършил е строително инженерство във ВИАС – София и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Защитил е докторска дисертация в Института за литература при БАН. Специализирал е  театрознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Член на СБП, СБЖ и Съюза на учените в България. Дъл­гогодишен творчески секретар и председател на Дружеството на писателите в гр.Ямбол.

Автор на 28 романи, повести, стихове, произведения за деца и юноши, радиопиеси, критически и публицистични материали помествани в централния и местен периодичен печат.

Негови творби са превеждани на немски, полски, руски, украински, молдовски, сръбски, турски, френски и др.езици.

Свързан родствено със Захари Стоянов, Стефан Чирпанлиев посвещава над 35 години от живота си за изследване на жизнения и творчески път на Летописеца на Априлското въстание.. През 1978г. издава повестта „Медвенският размирник“, със сюжет от детството на Джендо /Захари Стоянов/, която претърпява няколко издания и е популярна и днес сред децата и младите читатели.

Големият принос на Стефан Чирпанлиев е осветляването на неизвестни моменти от жизнения и творчески път на Захари Стоянов, както и отстраняване на неточности от неговата биография. С особена научна стойност се отличава монографичният му труд „Захари Стоянов. Биография”, за който получава и докторско звание. Изследването се определя от проф.Ефрем Каранфилов, рецензент на изданието, като „най-хубавата и цялостна биография на Захари Стоянов“.

За многогодишната си изследователска дейност Стефан Чирпанлиев пише:„…Много години от живота си посветих на голямата, отговорна и сложна тема „Захари Стоянов”, може би и поради повика на кръвта. …Нито за миг не съжалявам за тези години, работата ми върху изследването на живота и творчеството на българския Тукидит винаги ме е въодушевявала и окриляла. ….Винаги ми е пред очите написаното от незабравимата Захаринка Стоянова /дъщерята на Захари Стоянов- б.а./ върху първия том на Захариевите съчинения – 1965г.: „За спомен на Стефан – да продължи и занапред делото на моя баща“. Това е един скъп завет, на който ще се старая да бъда верен до края.”

И той наистина остава верен на този завет до кончината си на  21 юни 2002 г.

Третите четения посветени на Захари Стоянов се организират от Областна администрация – гр.Сливен, община Котел, Исторически музей – гр.Котел, кметство –  с.Медвен и читалище „Извор 1882“ – с.Медвен. Сред участниците във форума ще бъдат проф.Пламен Павлов /ВТУ ”Св.св.Кирил и Методий”/, проф.Захари Захариев – председател на фондация „Славяни”, зам.-областната управителка Димитринка Петкова, писателят Любомир Котев, музейни работници от Исторически музей – гр.Котел и др.

Изложбата посветена на Стефан Чирпанлиев ще бъде открита от директора на РБ ”Сава Доброплодни” – д-р Росица Петрова-Василева.

 

Предишна ОТ 2 АВГУСТ АВТОБУСИТЕ ПО ЛИНИЯ №12 СЛИВЕН ЩЕ СЕ ДВИЖАТ БЕЗ КОНДУКТОРИ
Следваща НА 31 ЮЛИ СВЕТОФАРНАТА УРЕДБА НА КРЪСТОВИЩЕТО НА БУЛ. „ЦАР СИМЕОН“ С УЛ. „ИЛИНДЕНСКО ВЪСТАНИЕ“ НЯМА ДА РАБОТИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ТРИМА АПАШИ, ИЗВЪРШИЛИ КРАЖБА ОТ ЦЕХ В СЛИВЕН

Служители на участък „Надежда“ разкриха кражба на стойност 8000 лева. Извършителите са задържани. Вчера в РУ-Сливен е получен сигнал за кражба  от цех на фирма в индустриалната зона на град

Новини Сливен

ЗА TOYOTA СЛИВЕНСКИТЕ ТЪРГОВЦИ ОТ КАЛЕ АУТО СА СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ В ЕВРОПА

Toyota Europe посвети филм на екипа на сливенския си дилър Кале Ауто Сливенски екип влезе в специален филм на Toyota Motor Europe, след като дилърът на световната марка автомобили в

Новини Сливен

ЗА СЕДМИЦА БОЛНИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН СЕ УВЕЛИЧИХА ОТ 79 НА 144

144 нови болни бяха диагностицирани от 16 до 22 август. За сравнение, в предходната седмица новите случаи на COVID-19 бяха  79, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Заболелите са пристигнали от рискови зони, инфектирали