С ИЗЛОЖБАТА „СЛЕДОВНИКЪТ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ“ РБ “САВА ДОБРОПЛОДНИ“- СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОГРАМАТА НА ТРЕТИТЕ ЧЕТЕНИЯ ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ В МЕДВЕН
юли 29, 2021 555 Прегледи

С ИЗЛОЖБАТА „СЛЕДОВНИКЪТ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ“ РБ “САВА ДОБРОПЛОДНИ“- СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОГРАМАТА НА ТРЕТИТЕ ЧЕТЕНИЯ ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ В МЕДВЕН

На 31 юли 2021г., в НЧ “Извор“ – с.Медвен, в рамките на програмата на Третите четения посветени на Захари Стоянов, ще бъде открита документалната изложба „Следовникът на Захари Стоянов“ посветена на 85г. от рождението на писателя Стефан Чирпанлиев – забележителен публицист, разказвач, литературен критик, театрал, журналист, всеотдаен  изследовател на живота и делото на Захари Стоянов. Изложбата съдържа снимки от личния архив на писателя, подарени на РБ “Сава Доброплодни“ при подготовката на библиографското издание за Захари Стоянов издадена през 1994г. под съставителството на Ст.Чирпанлиев и Росица Петрова-Василева.

Стефан Чирпанлиев е роден на 18 март 1936 г. в гр. Ямбол. Завършил е строително инженерство във ВИАС – София и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Защитил е докторска дисертация в Института за литература при БАН. Специализирал е  театрознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Член на СБП, СБЖ и Съюза на учените в България. Дъл­гогодишен творчески секретар и председател на Дружеството на писателите в гр.Ямбол.

Автор на 28 романи, повести, стихове, произведения за деца и юноши, радиопиеси, критически и публицистични материали помествани в централния и местен периодичен печат.

Негови творби са превеждани на немски, полски, руски, украински, молдовски, сръбски, турски, френски и др.езици.

Свързан родствено със Захари Стоянов, Стефан Чирпанлиев посвещава над 35 години от живота си за изследване на жизнения и творчески път на Летописеца на Априлското въстание.. През 1978г. издава повестта „Медвенският размирник“, със сюжет от детството на Джендо /Захари Стоянов/, която претърпява няколко издания и е популярна и днес сред децата и младите читатели.

Големият принос на Стефан Чирпанлиев е осветляването на неизвестни моменти от жизнения и творчески път на Захари Стоянов, както и отстраняване на неточности от неговата биография. С особена научна стойност се отличава монографичният му труд „Захари Стоянов. Биография”, за който получава и докторско звание. Изследването се определя от проф.Ефрем Каранфилов, рецензент на изданието, като „най-хубавата и цялостна биография на Захари Стоянов“.

За многогодишната си изследователска дейност Стефан Чирпанлиев пише:„…Много години от живота си посветих на голямата, отговорна и сложна тема „Захари Стоянов”, може би и поради повика на кръвта. …Нито за миг не съжалявам за тези години, работата ми върху изследването на живота и творчеството на българския Тукидит винаги ме е въодушевявала и окриляла. ….Винаги ми е пред очите написаното от незабравимата Захаринка Стоянова /дъщерята на Захари Стоянов- б.а./ върху първия том на Захариевите съчинения – 1965г.: „За спомен на Стефан – да продължи и занапред делото на моя баща“. Това е един скъп завет, на който ще се старая да бъда верен до края.”

И той наистина остава верен на този завет до кончината си на  21 юни 2002 г.

Третите четения посветени на Захари Стоянов се организират от Областна администрация – гр.Сливен, община Котел, Исторически музей – гр.Котел, кметство –  с.Медвен и читалище „Извор 1882“ – с.Медвен. Сред участниците във форума ще бъдат проф.Пламен Павлов /ВТУ ”Св.св.Кирил и Методий”/, проф.Захари Захариев – председател на фондация „Славяни”, зам.-областната управителка Димитринка Петкова, писателят Любомир Котев, музейни работници от Исторически музей – гр.Котел и др.

Изложбата посветена на Стефан Чирпанлиев ще бъде открита от директора на РБ ”Сава Доброплодни” – д-р Росица Петрова-Василева.

 

Предишна ОТ 2 АВГУСТ АВТОБУСИТЕ ПО ЛИНИЯ №12 СЛИВЕН ЩЕ СЕ ДВИЖАТ БЕЗ КОНДУКТОРИ
Следваща НА 31 ЮЛИ СВЕТОФАРНАТА УРЕДБА НА КРЪСТОВИЩЕТО НА БУЛ. „ЦАР СИМЕОН“ С УЛ. „ИЛИНДЕНСКО ВЪСТАНИЕ“ НЯМА ДА РАБОТИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЛИЦАИ В СЛИВЕН ЗАДЪРЖАХА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ

Криминалисти на РУ-Сливен задържаха съучастници в телефонна измама и върнаха пари и ценности на  81-годишна жена. Измамата е станала на 14 февруари. Жена на 81 години от град Сливен е

Новини Сливен

ПИЯН, ДРОГИРАН И ВОДАЧ БЕЗ КНИЖКА СА УСТАНОВЕНИ В СЛИВЕН

Полицейски служители са установили неправоспособен водач, който системно управлява МПС, водач, употребил наркотици и друг с алкохол по време на операция по безопасност на движението в град Сливен през почивните

Новини Сливен

ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ЯСЛИТЕ В СЛИВЕН ОТВАРЯТ НА 29 МАЙ

Детските градини и яслите в Сливен ще заработят от 29 май, стана ясно по време на среща на кмета Стефан Радев с директорите на детските заведения. Дотогава те ще бъдат