С ЕМОЦИОНАЛНА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР СЛИВЕН ПОЧЕТЕ  ПОЕТЕСАТА СТАНКА ПЕНЧЕВА

С ЕМОЦИОНАЛНА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР СЛИВЕН ПОЧЕТЕ ПОЕТЕСАТА СТАНКА ПЕНЧЕВА

На 23 октомври 2019г.,. в камерната зала на ДТ „Стефан Киров” се състоя творческа вечер „Станка Пенчева – сливенка докрай”, посветена на 90 – годишнината от рождението на поетесата, организирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Специални гости на събитието бяха дъщерята на Станка Пенчева – Радина Цачева, нейният съпруг и единственият внук на поетесата – Михаил.

Залата се оказа малка да побере почитателите на творчеството на поетесата, която ни завеща значимо поетично и белетристично творчество, в което специално място е отделено и на темата за родния край, за родния град и неговото минало и настояще, за неговата природа, история и символи, за значимите личности, отдали труда, таланта и живота си за неговото добруване, както и за обикновените му граждани, които градят неговото настояще и бъдеще.
В едно свое интервю поетесата споделя: „Сливен е преди всичко в мен, в това което ми е дал – черти на характера, възпитание, самочувствие. Той е темелът ми – моят род, моите житейски принципи, моят поглед към големия свят, а гражданите му – те носят много от чертите на балканджията, неговото свободолюбие и смелост, неговата упорита работливост, неговата душевна жилавост. Ще ми се и у мене – като човек и творец – да е преминала с кръвта някоя такава чертичка, че да пиша и живея като сливенка.”
И тя наистина през целия си живот живя и твори като сливенка и ни остави и едни от най-хубавите стихове, есета, пътеписи, спомени посветени на Сливен и Сливенския край. Затова темата за Сливен бе водеща и за вечерта..
В началото на творческата вечер проф. д.ф.н Иванка Янкова /УНИБИТ – София/ представи издадения само преди дни био-библиографски указател „Станка Пенчева”, събрал в максимална пълнота всички публикации от и за поетесата на български и чужди езици, със съставители д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. В словото си тя изтъкна приносния характер на изданието за изследователите на творчеството на поетесата като обърна специално внимание на прецизността при представяне на аналитично разработените източници, както и на големия брой показалци във втората част на изданието, които разкриват съдържанието от различни аспекти и повишават неговата научна стойност.

Във вълнуващ момент от вечерта се превърна излъчването на документалния филм „Станка Пенчева-сливенка докрай” – създаден по идея и сценарий на д-р Р. Петрова –Василева и продуциран от РБ ”Сава Доброплодни”. Режисьор на филма е Христо Симеонов. Филмът е кратък разказ от първо лице за живота на поетесата. Във втората част на филма, с избрани текстове, са представени обичта и преклонението на Станка Пенчева пред природните красоти, историята и настоящето на Сливен и Сливенския край. Във филма са използвани и архивни материали и снимки предоставени от Радина Цачева – дъщеря на поетесата.
В края на филма с емоционално слово към присъстващите в залата се обърна Радина Цачева. Тя отново изтъкна, че Сливен е заемал специално място в живота и творчеството на нейната майка и благодари на организаторите на вечерта за филма и изданието, които ще поддържат жив интересът към нейния живот и творчество и в бъдеще.

С кратко приветствие към гостите на събитието се обърна и Пепа Чиликова – зам. кмет на община Сливен
В края на вечерта актрисата Бойка Велкова изпълни едни от най-хубавите стихове на поетесата.
В залата прозвучаха и музикални произведения от любими композитори на Станка Пенчева /Бах, Чайковски, Шуман, Вивалди/ в изпълнение на музикантките от струнен квартет „VIVA” – гр. Бургас.

Във фоайето на театъра, на специално уреден щанд на ИК ”Жанет 45”, присъстващите на срещата имаха възможност да си закупят сборника с избрани стихове „С очите на новородена” – любовна лирика, издаден само преди два дни и посветен на годишнината от рождението на поетесата.

Предишна СЛИВЕН Е ГОТОВ ЗА ПРОМЯНА
Следваща РУМЕН БОЗУКОВ: СКЪПИ СЛИВНАЛИИ, НИЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ВАС

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРИКЛЮЧИ СЪВМЕСТНА ПОДГОТОВКА „PLATINUM LION 2019”

Заключителна церемония за закриване на многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 2019”  се състоя днес, 19.07.2019г., на учебния полигон „Ново село“. Провеждащият учението полковник Марин Господинов благодари на участниците в учението

Новини Сливен

МЪЖ И ЖЕНА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА КРАЖБА НА СУХИ МЕЗЕТА

Мъж и жена са задържани при опит да откраднат хранителни продукти от магазин в сливенския квартал „Даме Груев“. Около 16,30 часа на 1 януари служители в търговския обект са подали

Новини Сливен

НАД 120 ПЕВЦИ, ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ И ТАНЦЬОРИ НА КОНКУРСА „ФОЛКЛОРНА ОГЪРЛИЦА“ В КОТЕЛ

На 21 април /събота/, Котел ще бъде домакин на ХVІ-то издание на Националния детски конкурс „Фолклорна огърлица“. В него участие ще вземат над 120 деца на възраст от 7 до