С ЕМОЦИОНАЛНА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР СЛИВЕН ПОЧЕТЕ  ПОЕТЕСАТА СТАНКА ПЕНЧЕВА

С ЕМОЦИОНАЛНА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР СЛИВЕН ПОЧЕТЕ ПОЕТЕСАТА СТАНКА ПЕНЧЕВА

На 23 октомври 2019г.,. в камерната зала на ДТ „Стефан Киров” се състоя творческа вечер „Станка Пенчева – сливенка докрай”, посветена на 90 – годишнината от рождението на поетесата, организирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Специални гости на събитието бяха дъщерята на Станка Пенчева – Радина Цачева, нейният съпруг и единственият внук на поетесата – Михаил.

Залата се оказа малка да побере почитателите на творчеството на поетесата, която ни завеща значимо поетично и белетристично творчество, в което специално място е отделено и на темата за родния край, за родния град и неговото минало и настояще, за неговата природа, история и символи, за значимите личности, отдали труда, таланта и живота си за неговото добруване, както и за обикновените му граждани, които градят неговото настояще и бъдеще.
В едно свое интервю поетесата споделя: „Сливен е преди всичко в мен, в това което ми е дал – черти на характера, възпитание, самочувствие. Той е темелът ми – моят род, моите житейски принципи, моят поглед към големия свят, а гражданите му – те носят много от чертите на балканджията, неговото свободолюбие и смелост, неговата упорита работливост, неговата душевна жилавост. Ще ми се и у мене – като човек и творец – да е преминала с кръвта някоя такава чертичка, че да пиша и живея като сливенка.”
И тя наистина през целия си живот живя и твори като сливенка и ни остави и едни от най-хубавите стихове, есета, пътеписи, спомени посветени на Сливен и Сливенския край. Затова темата за Сливен бе водеща и за вечерта..
В началото на творческата вечер проф. д.ф.н Иванка Янкова /УНИБИТ – София/ представи издадения само преди дни био-библиографски указател „Станка Пенчева”, събрал в максимална пълнота всички публикации от и за поетесата на български и чужди езици, със съставители д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. В словото си тя изтъкна приносния характер на изданието за изследователите на творчеството на поетесата като обърна специално внимание на прецизността при представяне на аналитично разработените източници, както и на големия брой показалци във втората част на изданието, които разкриват съдържанието от различни аспекти и повишават неговата научна стойност.

Във вълнуващ момент от вечерта се превърна излъчването на документалния филм „Станка Пенчева-сливенка докрай” – създаден по идея и сценарий на д-р Р. Петрова –Василева и продуциран от РБ ”Сава Доброплодни”. Режисьор на филма е Христо Симеонов. Филмът е кратък разказ от първо лице за живота на поетесата. Във втората част на филма, с избрани текстове, са представени обичта и преклонението на Станка Пенчева пред природните красоти, историята и настоящето на Сливен и Сливенския край. Във филма са използвани и архивни материали и снимки предоставени от Радина Цачева – дъщеря на поетесата.
В края на филма с емоционално слово към присъстващите в залата се обърна Радина Цачева. Тя отново изтъкна, че Сливен е заемал специално място в живота и творчеството на нейната майка и благодари на организаторите на вечерта за филма и изданието, които ще поддържат жив интересът към нейния живот и творчество и в бъдеще.

С кратко приветствие към гостите на събитието се обърна и Пепа Чиликова – зам. кмет на община Сливен
В края на вечерта актрисата Бойка Велкова изпълни едни от най-хубавите стихове на поетесата.
В залата прозвучаха и музикални произведения от любими композитори на Станка Пенчева /Бах, Чайковски, Шуман, Вивалди/ в изпълнение на музикантките от струнен квартет „VIVA” – гр. Бургас.

Във фоайето на театъра, на специално уреден щанд на ИК ”Жанет 45”, присъстващите на срещата имаха възможност да си закупят сборника с избрани стихове „С очите на новородена” – любовна лирика, издаден само преди два дни и посветен на годишнината от рождението на поетесата.

Предишна СЛИВЕН Е ГОТОВ ЗА ПРОМЯНА
Следваща РУМЕН БОЗУКОВ: СКЪПИ СЛИВНАЛИИ, НИЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ВАС

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В НЕДЕЛЯ НАЙ-МНОГО ДЪЖД Е ПАДНАЛ В СЛИВЕН – 52 Л/КВ. М.

В неделя най-много дъжд е паднал в Сливен – 52 л/кв. м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Информацията за валежите е от полунощ до

Новини Сливен

НАПЪЛНИХА АРЕСТА ПРИ СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОЛИЦЕЙСКА АКЦИЯ В СЛИВЕН И СЕЛАТА

Специализирана операция по противодействие на битовата престъпност е проведена от служители на РУ-Сливен и Зонално жандармерийско управление-Бургас на територията на града и малките населени маста в община Сливен. Акцията е

Новини Сливен

РЕКОРД: 12 НОВОЗАРАЗЕНИ В СЛИВЕН

Нови 12 души от Област Сливен са заразени с коронавирус. Това е рекорд за едно денонощие от началото на епидемията. 235 са заразените досега в областта. 130 са новите положителни проби