С ВРЪЧВАНЕ НА ГРАМОТИ И ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА ТРЕТИ МАРТ
02.03.2023 536 Прегледи

С ВРЪЧВАНЕ НА ГРАМОТИ И ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА ТРЕТИ МАРТ

Областна администрация Сливен отбелязва 145-та годишнина от Освобождението на България и националния празник – Трети март, с две събития.

От вчера във фоайето на сградата на Областна администрация, на специално инсталиран за целта монитор, се прожектира уникалната виртуална изложба „Военните кореспонденти разказват“ – дело на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен. Изложбата представя Руско-Турската освободителна война през погледа на военни кореспонденти от цял свят, както и малко известни факсимилета, графики, литографии и снимки, свързани с хода, сраженията, възторга и себеотрицанието, проявени от българските опълченци и руските офицери и войници от началото на военните действия до подписването на Сан-Стефанския мирен договор.

Днес областният управител Минчо Афузов изпрати грамоти на училищните клубовете „Млади възрожденци“, взели активно участие в конкурса за създаване на послание от името на област Сливен, което да бъде вградено в постамента на Пилон „Рожен“. 14 клуба от цялата Сливенска област работиха върху свои послания на тема „От жителите на област Сливен днес – за нашите потомци утре!“ и сътвориха над 30 родолюбиви обръщения към следващите поколения. Комисия под председателството на областния управител оцени всички създадени от децата послания и посочи победителя. Това са учениците от Профилираната професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ – Сливен. Тяхното послание: „Дедите – гордост и достойнство, ние – кураж и смелост“, ще бъде вдълбано в очертанията на област Сливен върху огромен мраморен постамент с картата на България, който ще крепи 111-метровия пилон с българското национално знаме на Рожен.

На 15 март в Пресклуба на БТА в Сливен ще бъдат раздадени наградите на победителите и на всички клубове „Млади възрожденци“, участвали в конкурса за сливенско послание за Пилон „Рожен“.

Предишна КОТЕЛ ПОСРЕЩНА БАБА МАРТА
Следваща РЕСТОРАНТ "ПРИ ХАДЖИЯТА" - ОТЛИЧНА КУХНЯ И ПЕРФЕКТНО ОБСЛУЖВАНЕ В СЪРЦЕТО НА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

УЛИЧЕН ФАР ПО СЛИВЕНСКИ СЕ ПОЯВИ ДО ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Фар, който със сигурност не е морски, се появи по средата на ул. „Димитър Добрович“, която води към сградата на областна администрация. Уникалното съоръжение е предпоставка за ПТП-та и предизвиква

Новини Сливен

2,24 ПРОМИЛА АЛКОХОЛ В КРЪВТА НА ШОФЬОРА, ПРЕГАЗИЛ ДЕТЕ В СЛИВЕН

16 -годишно момиче загина на място, след като пиян шофьор го удари на пешеходна пътека. Инцидентът е станал в 4 ч. сутринта на оживен булевард в Сливен. Пробата на шофьора

Новини Сливен

В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН НА ЮЛИ ТЕМПЕРАТУРАТА В СЛИВЕН СТИГНА 39 ГРАДУСА

В 15 часа на 31 юли в Сливен е измерена температура от 39 градуса, съобщи БНР. Така днес бе с 2 градуса по-топло от четвъртък, когато бяха измерени 37 градуса.