С БОДРА КРАЧКА ПОЕХМЕ КЪМ НОВИ ИЗБОРИ
03.07.2024 590 Прегледи

С БОДРА КРАЧКА ПОЕХМЕ КЪМ НОВИ ИЗБОРИ

С първия мандат няма да има редовно правителство. 50-ото Народно събрание отхвърли проектокабинета на ГЕРБ, оглавен от Росен Желязков. ДПС се раздели при гласуването – „за“ кабинета гласуваха 30 от депутатите в групата, а 14 – „против“.

Днес парламентът гласува проектокабинета „Желязков“. Дебатът продължи около 4 часа.

От 238 гласували народни представители „за“ бяха 98, „против“ – 138, а двама депутати се въздържаха. Разбивката на гласуването по парламентарни групи е следната:

ГЕРБ-СДС: 68 гласуват „за“;
ДПС: „за“ гласуват 30 депутати, 14 „против“, 1 „въздържал се“;
ПП-ДБ: 38 гласуват „против“, 1 „въздържал се“;
Възраждане: 38 гласуват „против“;
БСП: 17 гласуват „против“;
Има такъв народ: 16 гласуват „против“;
Величие: 13 гласуват „против“;
Двама независими са гласували „против“.

„Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати в ДПС. И те ще бъдат депутати“, каза лаконично Делян Пеевски след гласуването.

Тази сутрин депутатите решиха обсъждането по избора на министър-председател и по структурата на Министерския съвет да се обединят в един дебат, но да се гласуват отделно.

Кандидатът за премиер Росен Желязков заяви, че предложеният от него състав на правителството има политическата задача да възстанови управлението, за да се преодолее дефицитът на доверието, на целеполагането и на правоприлагането.

Според него България преживява една от най-тежките политически кризи от създаването на модерната ни държава насам, които рискуват да трансформират демократичната система.

Росен Желязков предупреди за появата на „безкритичен популизъм“. Той посочи, че на световно ниво цари хаос и има опасност от разгаряне на конфликта в Украйна и в Близкия Изток.

„Този кабинет ще изпълнява политика като правителство на малцинството и ще цели минимализиране на нанесените от политическата криза щети“, обяви кандидат-премиерът на ГЕРБ.

Желязков се обърна към депутатите с думите, че ако не положат усилия да преодолеят разделението, то ще са обречени на изолация.

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков каза, че днес се предлага правителство с министри под силното влияние на Делян Пеевски.

Той попита ГЕРБ дали наистина предлагат същите министри, които по думите му са предизвикали антиправителствените протести през 2013 г., а после и през 2020 г.

„Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България днес? Това е правителство от типа „забравете за бъдещето“. Няма как да подкрепим такъв кабинет, защото повечето му приоритети ни разделят“, каза бившият премиер Николай Денков.

Зам.-председателят на парламента Йордан Цонев заяви, че действията на ДПС са базирани на исканията на избирателите. По думите му основният извод след изборите е, че доверието на хората е много ниско. Другият – че всички гласували искат да се стабилизира политическият процес и да бъде избрано редовно правителство. Според него стабилното мнозинство е определящото за стабилизацията на политическия процес.

ДПС ще водят разговори с всички, освен „Възраждане“, ако се стигне до връчване на втория мандат, съобщи Йордан Цонев.
Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че ГЕРБ са напът да се превърнат във второстепенна на ДПС сила и че това нещо, което нито един избирател на Бойко Борисов не иска. Той определи ДПС като „етнополитическа мафия“ и попита ГЕРБ дали действително са готови да им станат патерица. Костадинов призова депутатите да не приемат проектокабинета на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе на парламентарната трибуна за пръв път от години насам. Той каза, че няма да позволи на Денков да им прикрепят ДПС. Заяви, че ГЕРБ искат да си понесат цялата отговорност, както са им я дали избирателите.

Борисов поискаи несъществуваща процедура – прекратяване на дебатите за проектокабинета. Той благодари на ДПС за заявената от тях подкрепа и каза на депутатите „да отиват на избори, да агитират и да молят за прошка от хората“.

Борислав Гуцанов от БСП каза, че те няма как да подкрепят правителството заради обявените от ГЕРБ приоритети – според левицата те са далеч от нуждите на обществото. По думите му България трябва да е „домакин“ в преговорите за мир в Украйна, а не да праща оръжия там.

Лидерът на парламентарната група Тошко Йорданов „Има такъв народ“ (ИТН) заяви, че те няма да подкрепят проектокабинета „Желязков“ и че са готови да получат третия мандат от президента Радев. Ако това се случи, ИТН ще направят опит за съставяне на експертно правителство.

Красимира Катинчарова от „Величие“, която вчера бе редом Ивелин Михайлов, заяви, че ГЕРБ до момента не са показали и „грам покаяние“ за свършеното от тях досега и затова не може да бъдат подкрепени.

По-рано днес един от председателите на ДПС Делян Пеевски заяви, че въпреки указанията на почетния лидер на партията Ахмед Доган ще подкрепи предложеното от ГЕРБ правителство. „Аз съм лидер на ДПС“, отсече Пеевски.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че „листопади в други партии не го касаят“ и само изрази надежда, че ще се намерят държавници, които да гласуват кабинета „Желязков“.

В понеделник ГЕРБ номинира председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков за министър-председател.

В състава на проектоправителството влизат ярки партийни лица като Томислав Дончев, Деница Сачева, Теменужка Петкова, Делян Добрев, Красен Кралев и Любен Дилов. От служебния кабинет се предлага да останат Атанас Запрянов, Калин Стоянов, Георги Гвойздейков и Мария Павлова.

 

Снимки: БГНЕС

оffnews.bg

Предишна ОТКРИХА ПЪРВАТА ИЗЛОЖБА СЛЕД РЕМОНТА В ГАЛЕРИЯ „МАЙ“
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВРЕМЕННО СЕ ЗАТВАРЯ УЧАСТЪКЪТ ОТ КРЪСТОВИЩЕТО НА УЛ. „КАПИТАН МАМАРЧЕВ“ ДО КРЪСТОВИЩЕТО С УЛ. „ГЕНЕРАЛ СТОЛЕТОВ“

Участъкът от кръстовището на улица „Капитан Мамарчев“ до кръстовището с улица „Генерал Столетов“ ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства в сряда, 24 февруари от 9 до 14

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ НОВАТА КЛАНИЦА НА НИКОЛАЙ АТАНАСОВ

Кметът на Сливен Стефан Радев и бизнесменът Николай Атанасов едновременно прерязаха лентата при откриването на новата кланица на фирма „Арланда“. „Пожелавам много успехи за доброто на вашия бизнес и на

Новини Сливен

СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 182 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ И 151 Г. ОТ ГИБЕЛТА НА ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА

На 18 юли, четвъртък, ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Васил Левски и 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. През целия ден