С БОГАТА ПРОГРАМА МУЗЕИТЕ В КОТЛЕНСКО ОТБЕЛЯЗАХА „ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ“
21.05.2024 151 Прегледи

С БОГАТА ПРОГРАМА МУЗЕИТЕ В КОТЛЕНСКО ОТБЕЛЯЗАХА „ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ“

През целия съботен ден в Котел и Жеравна се проведоха различни инициативи, които радваха малки и големи жители, и гости на двете населени места. Двудневната програма завърши днес с концерт на фолклорна група „Котленче“, танцова формация „Огнени искри“ и танцов състав „Изворче“ при Център за подкрепа за личностно развитие -Котел.

Програмата на 18 май, започна с презентация в Природонаучния музей и продължи в Галатанското училище с изявата на Виделина Качикова и Миглена Димитрова. Децата представиха факти за живота и делото на котленеца Петър Матеев, които бяха под надслов „Непознатият Петър Матеев“. За изненада на гостите те поднесоха ръчно изработени книгоразделители с образа на възрожденеца и разказаха кратки информация за неговото дело.

В същият дух се проведе и играта „Кубчето на Музейко“, в която освен родителите на децата-участници се включиха и гостуващи посетители от гр. Димитровград.

Кръжоците при Център за подкрепа за личностно развитие, представиха „Легенда за Котел“ и възстановка на котленска седянка. По-късно школата по изобразително изкуство, представи рисувани орнаменти на котленски килими.

Приятната и непринудената атмосфера на празника предизвика у посетителите поводи за разкази за стари и малко познати днес типични обичаи като „Хурати“, при който по старокотленски, клюката и работата вървят ръка за ръка…

Вечерната съботна програма в Коте завърши в музейна експозиция „Котленски възрожденци“ с откриване на изложба на военноморски униформи от частната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев.

Европейската нощ на музеите премина много вълнуващо и в село Жеравна. Там музейните служители проведоха обзорна беседа и презентация на тема „Исторически музей- Котел в културната инфраструктура на България“. Събитието имаше за цел да представи социализацията на музейните обекти в структурата на Исторически музей-Котел, както и тяхното историческо развитие, адаптиране, организация и управление до днес. Празникът включваше още изложби на Дора Куршумова и Лилия Парушева. Представяне на втория том на книгата на Дора Куршумова „Датираните котленски килими и знаци по пътя на тъканта“ и концерт на харизматичната Екатерина Дончева, която представи емблематични песни от репертоара на Лили Иванова, Йорданка Христова и други популярни български изпълнители.

Предишна ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Следваща ЗАЩОТО Е ВРЕМЕ ДА СМЕ СОЛИДАРНИ С ХОРАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В НОВА ЗАГОРА ЗАДЪРЖАХА ШОФЬОР, УПОТРЕБИЛ АЛКОХОЛ

Водач с алкохол над 1,2 промила е установен от полицейски служители в град Нова Загора. На 7 юли, в 20,40 часа, на ул.“Патриарх Евтимий“, е извършена проверка на 41-годишния М.М.

Новини Сливен

УВЕЛИЧАВАТ СЕ БОЛНИТЕ ОТ ГРИП, НО ВСЕ ОЩЕ СА ПОД ЕПИДЕМИЧНИТЕ СТОЙНОСТИ

Наблюдава се увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни в Сливенска област, но не са достигнати епидемични стойности – съобщиха от Регионалната здравна инспекция. На

Новини Сливен

ШОФЬОР ЗАГИНА НА МЯСТО СЛЕД ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК С ТИР

Лек автомобил „Пежо“ се ударил челно в тир. В резултат на катастрофата на място е загинал шофьорът на колата – 70-годишен мъж, който е пътувал сам, научи Sliveninfo. Катастрофата е