СЪСТАВИТЕ НА НУФИ „ФИЛИП КУТЕВ“ И ЦЕНТЪРА ЗА ПОДГОТОВКА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ – КОТЕЛ БЯХА ВЪЗНАГРАДЕНИ С НАЙ-МНОГО ОВАЦИИ НА ФЕСТИВАЛА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ В ЕЛЕНА
юни 10, 2018 1315 Прегледи

СЪСТАВИТЕ НА НУФИ „ФИЛИП КУТЕВ“ И ЦЕНТЪРА ЗА ПОДГОТОВКА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ – КОТЕЛ БЯХА ВЪЗНАГРАДЕНИ С НАЙ-МНОГО ОВАЦИИ НА ФЕСТИВАЛА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ В ЕЛЕНА

Богатата палитра на българското фолклорно изкуство показаха вчера в Елена съставите на НУФИ „Филип Кутев“ и Центъра за подготовка за личностно развитие – Котел. От кукерски обреди, през фолклорни изпълнения до традиционната копаница, децата на ръководителите Константин Константинов, Антоанета Лефтерова и Минко Георгиев се раздадоха на сцената на фестивала „Балканът пее и разказва“, който събра над 250 изпълнители от Елена, Трявна, Котел, Дряново, Гурково и Твърдица. Фолклорни традиции и занаяти от котленско бяха представени и в къта на занаятчиите по време на празника.

Час преди началото на фестивала, певци, танцьори и музиканти от шестте дружески града се включиха в пъстрото празнично шествие, което тръгна от архитектурно-историческия комплекс „Даскалоливницата“ по главната улица до централния площад на града. Кметът на Община Елена – инж. Дилян Млъзев тържествено издигна знамето на празника под звуците на песента „Хубава си, моя горо“ и приветства гражданите и гостите на фестивала.

Акцент в тазгодишното издание на балканския празник бе дефилето на автентични народни носии – мъжка, женска и детска, което се проведе под надслов „Хубост българска“.

Близо четири часа продължи празничната програма, а след нея бяха връчени и наградите от фотоконкурса „Мой град, моя гордост“, където второ място във втора възрастова група (над 18 години) взе сливенския фотограф Илия Атанасов със снимката „По улиците на Котел“.

Празникът на дружеските градове в Елена уважиха председателят на ОбС – Котел Христина Чолакова, заместник-кметът Шериф Куванджъ, секретарят на общината Христо Карабекиров и общински съветници.

По традиция празникът завърши с хоро на приятелството и с тържествено предаване на знамето на следващия домакин – град Дряново, което прие секретарят на общината Мирослава Лилова.

Идеята за общия фолклорен празник  между балканските градове е на еленчани. Тя датира от месец юни 1974 г. и от тогава, досега празникът е съхранен.  Ежегодното му провеждане е най-доброто доказателство, че е избрана една чудесна форма за популяризиране на духовното богатство на градовете на юг и на север от гордия Балкан. Народните традиции и обичаи не са забравени. Вековни легенди и предания, героични истини за горди и свободолюбиви балканджии се предават от поколение на поколение, което е залог за тяхната вечност и непреходност. Фестивалният форум показва как изкуството може да обединява, да гради мостове и да създава приятелства.

Предишна ОДМВР – СЛИВЕН ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ЗАЧЕСТИЛИ ОПИТИ ЗА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ
Следваща "СЛИВЕН БАСКЕТ" НА КРАЧКА ОТ МЕДАЛИТЕ СЛЕД ОСПОРВАН ДВУБОЙ В МАЛКИЯ ФИНАЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АВАРИЯ ОСТАВИ СЛИВЕНСКО СЕЛО БЕЗ ВОДА

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 20.05.2020г.(сряда)  до 16.30ч. ще бъде прекъснато водоподаването на село Гавраилово. При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

Новини Сливен

ОТКРАДНАХА 11 ТОНА ЗЪРНО В НОВОЗАГОРСКО

Новозагорски криминалисти са разкрили кражба на 11 тона зърно от частен имот в село Любенова махала. Сигналът е подаден на 26 юли от собственика. След проведените незабавни издирвателни действия за

Новини Сливен

ЕДИН ТОН БОБ ИЗГОРЯ ПРИ ПОЖАР В СЛИВЕНСКИЯ КВ. „РЕЧИЦА“

Един тон боб изгоря при голям пожар в склад за пакетиране на хранителни продукти в сливенския кв. „Речица“, научи Sliveninfo. Огънят е пламнал в четвъртък по обяд. Предполага се, че

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

2 × three =