СЪСТАВИТЕ НА НУФИ „ФИЛИП КУТЕВ“ И ЦЕНТЪРА ЗА ПОДГОТОВКА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ – КОТЕЛ БЯХА ВЪЗНАГРАДЕНИ С НАЙ-МНОГО ОВАЦИИ НА ФЕСТИВАЛА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ В ЕЛЕНА

СЪСТАВИТЕ НА НУФИ „ФИЛИП КУТЕВ“ И ЦЕНТЪРА ЗА ПОДГОТОВКА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ – КОТЕЛ БЯХА ВЪЗНАГРАДЕНИ С НАЙ-МНОГО ОВАЦИИ НА ФЕСТИВАЛА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ В ЕЛЕНА

Богатата палитра на българското фолклорно изкуство показаха вчера в Елена съставите на НУФИ „Филип Кутев“ и Центъра за подготовка за личностно развитие – Котел. От кукерски обреди, през фолклорни изпълнения до традиционната копаница, децата на ръководителите Константин Константинов, Антоанета Лефтерова и Минко Георгиев се раздадоха на сцената на фестивала „Балканът пее и разказва“, който събра над 250 изпълнители от Елена, Трявна, Котел, Дряново, Гурково и Твърдица. Фолклорни традиции и занаяти от котленско бяха представени и в къта на занаятчиите по време на празника.

Час преди началото на фестивала, певци, танцьори и музиканти от шестте дружески града се включиха в пъстрото празнично шествие, което тръгна от архитектурно-историческия комплекс „Даскалоливницата“ по главната улица до централния площад на града. Кметът на Община Елена – инж. Дилян Млъзев тържествено издигна знамето на празника под звуците на песента „Хубава си, моя горо“ и приветства гражданите и гостите на фестивала.

Акцент в тазгодишното издание на балканския празник бе дефилето на автентични народни носии – мъжка, женска и детска, което се проведе под надслов „Хубост българска“.

Близо четири часа продължи празничната програма, а след нея бяха връчени и наградите от фотоконкурса „Мой град, моя гордост“, където второ място във втора възрастова група (над 18 години) взе сливенския фотограф Илия Атанасов със снимката „По улиците на Котел“.

Празникът на дружеските градове в Елена уважиха председателят на ОбС – Котел Христина Чолакова, заместник-кметът Шериф Куванджъ, секретарят на общината Христо Карабекиров и общински съветници.

По традиция празникът завърши с хоро на приятелството и с тържествено предаване на знамето на следващия домакин – град Дряново, което прие секретарят на общината Мирослава Лилова.

Идеята за общия фолклорен празник  между балканските градове е на еленчани. Тя датира от месец юни 1974 г. и от тогава, досега празникът е съхранен.  Ежегодното му провеждане е най-доброто доказателство, че е избрана една чудесна форма за популяризиране на духовното богатство на градовете на юг и на север от гордия Балкан. Народните традиции и обичаи не са забравени. Вековни легенди и предания, героични истини за горди и свободолюбиви балканджии се предават от поколение на поколение, което е залог за тяхната вечност и непреходност. Фестивалният форум показва как изкуството може да обединява, да гради мостове и да създава приятелства.

Предишна ОДМВР – СЛИВЕН ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ЗАЧЕСТИЛИ ОПИТИ ЗА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ
Следваща "СЛИВЕН БАСКЕТ" НА КРАЧКА ОТ МЕДАЛИТЕ СЛЕД ОСПОРВАН ДВУБОЙ В МАЛКИЯ ФИНАЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

ТВЪРДИШКИЯТ ПРОХОД Е ОТВОРЕН С ОГРАНИЧЕНИЕ ЗА ТОВАРНИТЕ КАМИОНИ

Твърдишкият проход вече е отворен, но с ограничение за движението на товарни автомобили над 10 тона. Остават забраните за движение на товарни камиони над 12 тона през Котленския проход, в

Новини Сливен 0 коментара

УЧЕНИК ОТ СЛИВЕН СПЕЧЕЛИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ В КВАЛИФИКАЦИЯТА НА ТАЙЛАНДСКАТА МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА

Денис Николаев Сираков , ученик от НУ „Васил Левски” – Сливен,  спечели златен медал  в квалификацията на TIMO (Тайландска международна олимпиада). 200 ученици от България участват в квалификацията на TIMO.

Новини Сливен 0 коментара

В НЕДЕЛЯ НА КУКЛЕН ТЕАТЪР

На 7 януари 2018 г. /неделя/, от 11 часа, в салона на ДКТ-Сливен децата ще могат да се забавляват с най-новото представление на театъра КОЛЕДЕН ПОДАРЪК Автор, режисьор и сценичен

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

14 − nine =