СЪЗДАДЕНА Е ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СНАБДЯВАНЕ С ХРАНИ И ЛЕКАРСТВА НА КАРАНТИНИРАНИТЕ ДОМАКИНСТВА В „НАДЕЖДА“
април 28, 2020 613 Прегледи

СЪЗДАДЕНА Е ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СНАБДЯВАНЕ С ХРАНИ И ЛЕКАРСТВА НА КАРАНТИНИРАНИТЕ ДОМАКИНСТВА В „НАДЕЖДА“

Снабдяването с хранителни продукти и лекарства на карантинираните домакинства в кв. „Надежда“ бе обсъдено на работна среща, свикана на 28 април от областния управител Чавдар Божурски. В нея участваха кметът на община Сливен Стефан Радев и заместничката му Пепа Чиликова, директорът на ОД на МВР ст.комисар Димитър Величков и заместникът му Веселин Василев, директорът на РЗИ д-р Петя Балулова и епидемиологът на инспекцията д-р Даниела Калева, началникът на Центъра за административно обслужване в кв.“Надежда“ Киро Стоянов. Срещата се проведе във връзка с допълнителните мерки, влезли в сила от понеделник, 27 април, с които предписания за карантиниране бяха издадени от здравните власти и на контактните лица, живеещи на един или съседни адреси. Сред тях попадат и собствениците на хранителните магазини на територията, както и членовете на семействата им. Магазините са затворени и не могат да работят през 14-дневния срок на карантина.

Домакинствата ще бъдат снабдявани с основни хранителни продукти от търговски обекти извън територията на назначените карантини. Доставката ще се извършва по заявка от лица, наети по проект на общината срещу заплащане. Те ще бъдат определени с участието на здравните медиатори от квартала и доброволческите групи и ще бъдат обучени за носене на лични предпазни средства. Днес общината ще предостави продукти от запасите на общинската хранителна банка, докато мрежата за доставки до врата се задейства.

Търси се възможност за доставката на лекарства и консумативи за отглеждане на новородени и малки деца чрез аптека. Снабдяването ще става по заявка. Едновременно с това лекарства ще могат да бъдат закупувани и чрез наетите от общината лица.

Предстоят разговори с управителите на склад за хранителни продукти и на търговска верига за осъществяването на доставка на основни хранителни продукти на място, чрез мобилен магазин. Ще бъде осигурено и ПОС-устройство, което да позволи заплащането на стоките или лекарствата да се извършва с дебитни банкови карти.

Подобна организация вече е създадена чрез органите на реда в частта от кв.“Речица“, където също заради гъстотата на населението бе отчетено концентриране на случаи и завишен риск от зараза.

Целта на допълнителните мерки е единствено да се ограничи разпространението на коронавируса и да се намали заболяемостта. Такива мерки бяха въведени още на 14 април в два столични квартала и вчера те бяха вдигнати, защото дадоха резултат, подчерта областният управител Чавдар Божурски. „Моля жителите под карантина в „Надежда“ и „Речица“ да проявят търпение и разбиране. Много е важно да се разбере, че само така ще се помогне както за здравето на всеки от тях, така и за здравето на останалите хора в кварталите, на града. Всички институции са ангажирани да бъде максимално облекчен периода на карантина.  Ако гражданите проявят отговорност и самодисциплина, очакваме да има резултат и мерките да бъдат вдигнати след 14-дневния период“, подчерта още областният управител.

 

Предишна КАНДИДАТСТУДЕНТСКА КАМПАНИЯ 2020 НА АКАДЕМИЯТА НА МВР
Следваща СТЕФАН РАДЕВ: ВИРУСЪТ НЕ ПОЗНАВА ЕТНОСИ, БОГАТСТВО И ОБРАЗОВАНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БАСКЕТБОЛНАТА НАДЕЖДА НА СЛИВЕН ЗАГУБИ БИТКАТА С БОЛЕСТТА

Стилиян Колев загуби битката с болестта, която се опитваше да пребори в последните две години. Той си отиде само на 14 години. Стилиян бе диагностиран със синовиален сарком, рядко онкологично заболяване,

Новини Сливен

В НЕДЕЛЯ НАЙ-МНОГО ДЪЖД Е ПАДНАЛ В СЛИВЕН – 52 Л/КВ. М.

В неделя най-много дъжд е паднал в Сливен – 52 л/кв. м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Информацията за валежите е от полунощ до

Новини Сливен

ТВЪРДИЦА СЕ ГОТВИ ДА ИЗГРАДИ МОДЕРНА СКИ ЗОНА И ДА ПРИВЛИЧА ТУРИСТИ

В Tвърдица учредиха сдружение с инициатива за изграждане на модерна ски зона в подножието на връх Чумерна. Това съобщиха заелите се със страхотния проект, пише БЛИЦ. Идеята за изграждане на