СЪЗДАВАТ СЕ ОЩЕ ДВЕ ДОБРОВОЛНИ ФОРМИРОВАНИЯ В ОБЩИНА СЛИВЕН
04.12.2023 2363 Прегледи

СЪЗДАВАТ СЕ ОЩЕ ДВЕ ДОБРОВОЛНИ ФОРМИРОВАНИЯ В ОБЩИНА СЛИВЕН

Още две доброволни формирования се създават в община Сливен с центрове в град Кермен и село Гавраилово. Те ще действат в населените места в западната равнинна част. Процедурата за подбор и одобрение на общо 20-те кандидати е приключила. В момента се подготвят договорите, съобщи инж. Снежана Кънева, началник на отдел „Сигурност и управление при кризи“. В „Циклон“ се включват хора от центъра на формированието Кермен, както и от близките населени места Николаево и Младово. Другото ново формирование ще носи името „Вихър“. Макар центърът му да е в село Гавраилово, повечето доброволци ще са от Струпец, Селиминово и Бинкос.

След оформянето на договорите, двете структури ще бъдат вписани в националния регистър, съгласно изискванията на специалната наредба за доброволните формирования, приета с ПМС от 2012 г. Всеки доброволец ще получи персонален индивидуален номер /ПИН/, което ще му даде право да получи карта и да бъде обучен по програма, одобрена от Академията на МВР. Обучението включва подготовка за работа в кризисни ситуации, придобиване на умения за първа долекарска помощ и на правни знания. С държавна субсидия ще бъдат осигурени и защитни облекла.
Община Сливен бе сред първите в страната, където бяха създадени доброволни формирования. От няколко години активно работят ДФ „Грамадите“ с център Трапоклово и периметър на действие в селата от Горно Александрово към Трапоклово, Блатец, Драгоданово, Желю войвода и Глушник, както и ДФ „Железни врата“ с център Стара река, съответно за района на планинските села Божевци, Изгрев, Средорек, Въглен, Новачево, Градско и Бяла.

„Железни врата“ разполага в Стара река с противопожарна сграда и специализиран автомобил. Подобна възможност съществува и в Кермен, където Общината планира да извърши ремонти на бившата пожарна и да я предостави за нуждите на „Циклон“. Ще бъдат направени и постъпки за осигуряването на специализиран автомобил.

С новите две доброволни формирования Общината попълва лимита по стандарт за 40 доброволци. „Политиката ни е за представителство в повече кметства, като се има предвид, че получаваме пълно съдействие от кметовете. Има и желаещи, които макар да не са регистрирани като доброволци, винаги помагат в кризисни ситуации. Но съществуват национални стандарти, които определят броя на формированията и числеността на състава им“, коментира инж. Кънева.

Предишна ГРАФИК НА ПЛАНИРАНИТЕ СТРЕЛБИ НА "БАТМИШ" ЗА ДЕКЕМВРИ
Следваща ПИЯН ШОФЬОР Е ЗАЛОВЕН НА МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АВТОМОБИЛ ИЗГОРЯ КРАЙ КОТЕЛ

Автомобил изгоря на шосето близо до град Котел, съобщиха от полицията в Сливен. Техническа неизправност е причинила запалване на лек автомобил „Фолксваген“. Инцидентът е станал по време на движение по

Новини Сливен

СЕЛО ЛЮБЕНЕЦ ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО СВОЯ ПРАЗНИК

В есенната вечер на 21 октомври, жители и гости на с. Любенец се събраха, за да отбележат тържествено своя празник. Официални гости, дошли да споделят тяхната радост, бяха кметът на

Новини Сливен

ПАНАМИН: РЕЗУЛТАТИТЕ ПРИ ПРОЛЕТНИЦИ ВЕЧЕ СА ВИДИМИ!

Продуктите на Панатехнологиите продължават да демонстрират категорично превъзходство и безкомпромисна борба с всички видове стрес при културите. Само 6 дни след третирането на слънчоглед в стопанството на Иван Матеев, „Им