СЪДЪТ В СЛИВЕН ОТЛОЖИ ДЕЛОТО СРЕЩУ ДАНИЕЛ ХЪЛ, ОБВИНЕН В БЛУДСТВО
14.05.2024 416 Прегледи

СЪДЪТ В СЛИВЕН ОТЛОЖИ ДЕЛОТО СРЕЩУ ДАНИЕЛ ХЪЛ, ОБВИНЕН В БЛУДСТВО

Съдът в Сливен отложи делото срещу британския гражданин Даниел Хъл, обвинен в блудствени действия спрямо 14 момчета. Причина за отлагането е, че не са били връчени навреме книжата за призоваването му, каза пред журналисти говорителят на Районната прокуратура в Сливен Венета Добрева. Следващото заседание е насрочено за 11 юни.

„Аз съм поразен от продължаващото несериозно отношение на Районен съд – Сливен и на съдебната администрация към това изключително важно и тежко дело“, коментира Стойко Славов, адвокат на пострадалите деца и техните родители. Причината за отлагане е, че не са се върнали документите – отрязък от призовка от призоваването на Даниел Хъл, още повече, че същият е в затвора. Съдът имаше един месец време да го призове. Разпореждането за насрочване на делото е от 16 април. Задача на затворническата администрация и съда е да проследи дали тези документи са се върнали и са надлежно приложени към делото.“ Според адвоката е проявена небрежност, която продължава повече от година.

На Хъл е повдигнато е обвинение за общо четиринадесет престъпления за полово сношение с момчета, като единадесет от тях са ненавършили 14-годишна възраст. Деянията са извършени в периода февруари 2021 – август 2022 г.  На 10 август 2022 г. той е бил задържан. Настанен е в затвора в град Бургас с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Наказанието, което се предвижда, е „лишаване от свобода“ от 5 до 20 години за всяко едно от престъпленията, каза прокурор Добрева.

Искам да подчертая, че тук става въпрос за насилие, каза пред репортер на БТА Росица Кратункова от фондация „За Надежда“, която беше пред съдебната зала, за да подкрепи пострадалите семейства. Фондацията бе създадена през миналата година в отговор на тази ситуация с Даниел Хъл. Най-важното, което направихме, е, че установихме връзка със тези четиринайсет семейства, които са жертви.“ Тя разказа, че Хъл е помагал финансово на хората в кв.“Надежда“, построил им е къщи. По думите ѝ това ги е поставяло в зависимо положение. Ролята на фондацията тя очерта с това да им се помогне в съдебния процес, да разберат по-добре какво се случва. „Държавата трябва да каже ясно, че такъв тип насилие е недопустимо“, категорична бе тя.

Даниел Хъл не за пръв път е разследван за блудствени действия. През 2019 година Районна прокуратура – Сливен го предаде на съд за извършване на блудствени действия спрямо осем момчета  в сливенския квартал „Надежда“. Хора от квартала тогава дори излязоха на протест в защита на мъжа, който е бил пастор там. В Сливен той имал регистрирано сдружение, като се занимавал с проповедническа дейност.

Както БТА писа, през юли 2022 г. българската прокуратура отправи молба за правна помощ до британските власти за извършване на следствени действия, свързани с дело за блудство. Към британските власти бяха отправени искания за следствени действия, свързани с разпити на свидетели в чужбина.

През 2016 година мъжът е издирван с европейска заповед за арест от Великобритания във връзка с разследване за сексуални престъпления.

Защитата на Даниел Хъл поиска да бъде променена мярката му за задържане, заради влошено здравословно състояние. Съдът ще се произнесе по това в 14:00 часа днес.

 

БТА

Предишна ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ „ПАЗАРА ЗА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЦВЕТЯ“
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДНЕС ПОГРЕБАХА СОБСТВЕНИКА НА АВТОСЕРВИЗ, КОЙТО СЕ САМОУБИ С ЛОВНА ПУШКА

42-годишният П.С., който се самоуби с ловна пушка, бе погребан днес в Сливен. Много роднини и приятели изпратиха собственика на автосервиз. П.С. сложи край на живота си, прострелвайки се с

Новини Сливен

СТЕФАН ПАСКОВ РЕГИСТРИРА ЛИСТАТА НА „ИЗПРАВИ СЕ!МУТРИ ВЪН!“ В СЛИВЕН

Листата на „Изправи се! Мутри вън!“ в Сливен е регистрирана в понеделник сутрин. Документите внесе водачът Стефан Пасков. Заедно с него бе втората в листата Ваня Проданова, която е преподавател

Новини Сливен

ПРЕДИЗБОРНАТА ШАТРА НА „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ ПОСРЕЩА СЛИВНАЛИИ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА

Коалиция „БСП за България“ откри предизборната си шатра в центъра на Сливен. По традиция тя е разположена в близост до централата на социалистите срещу бившето кино „Българка“. Всеки ден, до