СЪВМЕСТНО УЧЕНИЕ ПРИ ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ МЕЖДУ ОБЩИНА СЛИВЕН, ПОЖАРНАТА И ДОБРОВОЛЦИ
15.02.2022 543 Прегледи

СЪВМЕСТНО УЧЕНИЕ ПРИ ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ МЕЖДУ ОБЩИНА СЛИВЕН, ПОЖАРНАТА И ДОБРОВОЛЦИ

Доброволци от формированието „Железни врата“ и представители на регионалната дирекция и районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен, проведоха съвместно учение в сливенското село Стара река. Демонстрациите наблюдаваха освен жители на селото, но и възпитаниците от Основно училище „Васил Левски“. Присъстващите ученици участваха активно в открит урок по защита при бедствия и аварии и се включиха в предизвикателството да насочват водна струя към „горяща зона“.

На съвместното учение присъстваха зам.-кметът Камен Костов, кметът на селото Николай Стефанов, представител на РДПБЗН – гл. инспектор Мариян Йоргов, началник РС ПБЗН – инж. Антон Михайлов и експерти от Община Сливен.
Занятието е етап от задължителните ежегодни обучения за поддържане нивото на готовност за действие в условия на превенция и възникване на извънредни ситуации в резултат на стихийни бедствия и аварии. Целта е намаляване риска от бедствия. За риска като явление, възникващо в процеса на взаимодействие на доброволеца с околната среда, предполагаемо неизбежен и в случай, че не може да бъде премахнат, доброволецът трябва да е подготвен за неговото минимизиране и ограничаване, сподели инж. Снежана Кънева от отдел „Сигурност и управление при кризи“ в Община Сливен.

В рамките на мероприятието беше тестван и безвъзмездно предоставеният на Община Сливен пожарен автомобил. Преди няколко години, на официална церемония, кметът Стефан Радев получи ключовете на автомобила от директора на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР главен комисар Николай Николов. Специализираната кола осигурява дейността на доброволното формирование за района на Стара река, Зайчаре, Средорек, Изгрев и Божевци. Пожарната кола беше ремонтирана изцяло със средства на Община Сливен. За доброто стопанисване на пожарния автомобил Общината извърши ремонт на сградата на депото, в това число и гаражната клетка за пожарния автомобил.

По думите на кмета на селото Николай Стефанов, позиционирането на доброволно формирование именно в Стара река е от изключително важно значение за планинския район. Той изрази задоволство, че част от членовете на доброволното формирование „Железни врата“ са местни жители, отговорни и добросъвестни хора. Наличните два автомобила – пожарен и високо проходим, наскоро ремонтираното депо и гаражната клетка за автомобила обслужват формированието и са в полза на своевременното овладяване на възникнали битови и горски пожари в района, тъй като селата се намират далеч от общинския център.

Предишна ЛЕК АВТОМОБИЛ ИЗГОРЯ НА ТРИФОН ЗАРЕЗАН В СЕЛО КРУШАРЕ
Следваща РУ - СЛИВЕН ИЗДИРВА МОМЧЕ НА 21 ГОДИНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕДИН НЕПРАВОСПОСОБЕН ВОДАЧ Е УСТАНОВЕН ПРИ ОПЕРАЦИЯ НА ШИРОКООБХВАТЕН КОНТРОЛ

156 автомобила и 198 лица са проверени в хода на широкообхватен контрол по  установяване употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества от водачите на МПС и неправоспособни водачи в град

Новини Сливен

МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН ЗА КРАЖБА НА ВЕЛОСИПЕД

32-годишен е задържан за кражба на велосипед. Около 15 часа вчера е заявена кражба на велосипед марка „Пегасус“. След проведените издирвателни действия служители на РУ-Нова Загора са установили, че криминално

Новини Сливен

342 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЛАСТТА, ОТ ТЯХ 178 СА В „КАЧУЛКА“

Над половината от активните към момента случаи на COVID-19 в цялата Сливенска област са регистрирани в Дома за мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“, съобщиха от Областния кризисен щаб.