СЪВЕТЪТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ РИСКА ОТ БЕДСТВИЯ ПРОВЕДЕ ВТОРОТО СИ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ
08.12.2023 622 Прегледи

СЪВЕТЪТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ РИСКА ОТ БЕДСТВИЯ ПРОВЕДЕ ВТОРОТО СИ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ

Съветът за намаляване риск от бедствия при Министерския съвет е одобрил списък на приоритетни дейности, представен от Община Сливен,  на стойност близо 500 хиляди лева. Това стана ясно на днешното второ редовно заседание на местния съвет, което беше свикано от председателя кмета Стефан Радев. Сред одобрените проекти са изграждане на образователна инфраструктура с мобилно приложение „Защита при бедствия“; електронна система за повишаване информираността на обществеността за защита при бедствия и аварии; проект „Корекция на участък от Дюлева река, гр. Сливен“; обследване и конструктивно становище за неотложни възстановителни работи с цел трайно възстановяване покрива на сградата на Минералната баня; предпроектни проучвателни работи за охранителни канали в кварталите „Комлука“ и „Клуцохор“; възстановяване охранителен канал в с. Глушник; укрепване на скатен откос в района на Дамарския мост; проекти за отводняване на гр. Кермен и с. Скобелево. Всички те са част от програмата на Общината за намаляване риска от бедствия 2019-2030 г.

На днешното заседание беше отчетено, че състоянието на защита при бедствия на територията на общината е на много добро ниво. Към момента за 2023 година Общината е изразходвала 814 хиляди лева за почистване и поддръжка на реки и дерета, укрепителни мероприятия на брегови ивици и противосвлачищни и отводнителни дейности. Възстановителната работа след бурите на 4 и 26 ноември възлиза на 71 хиляди лева.

Кметът Стефан Радев използва повода още веднъж да благодари на екипите, които бяха на терен по време на и след бедствията през ноември.

„Тази година прекалено рано за нашите стандарти се случиха тези ситуации със снеговалежа и рязкото застудяване. Може би това ще е новата реалност да е рязко променливо времето, да е непредсказуемо и да настъпват такива ситуации. Благодаря на всички, защото буквално за два дни ситуацията беше нормализирана навсякъде в общината“, заяви кметът.

Той се обърна и към „Електроразпределение ЮГ“, като подчерта, че на техните екипи им е било най-трудно, тъй като подобно бедствие не се е случвало в Сливен от години.

„Благодаря, че за такова кратко време се справихте. На първия ден почти навсякъде беше възстановено електричеството, на втория ден – навсякъде“, допълни Радев.

Той благодари също на екипите на пожарната, полицията, почистващите фирми, екипите от пътната поддръжка, горското и общинското предприятие по озеленяване, които с общи усилия и координация се справиха с метеорологичните предизвикателства и нанесените щети.

От своя страна участниците в съвета благодариха също за общата работа и сътрудничество с Общината и си пожелаха през 2024 година да продължат доброто партньорство.

Предишна КМЕТЪТ РАДЕВ ПРЕДСТАВИ ПРОЕКТА ЗА ИНДУСТРИАЛНИЯ ПАРК ПРЕД ЛИДЕРИ В ИНДУСТРИЯТА
Следваща ВАЛИДИРАТ ПОЩЕНСКА МАРКА СЪС СГРАДАТА НА СЛИВЕНСКАТА МИТРОПОЛИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИЛХАН КЮЧЮК ОТ СЛИВЕН: БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ СЕБЕ СИ. БИТКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО Е ПРИОРИТЕТ ЗА ДПС

Дошло е времето, когато имаме нужда демокрацията да е стабилна, да зачита правата и свободите на всеки български гражданин. Никой не може да ви отнеме свободната воля. А ДПС ще бъде

Новини Сливен

КОЛЬО МИЛЕВ СЕ ОКАЗА ЕДИНСТВЕНИЯТ ГЕНЕРАЛ В НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ

Само генерал Кольо Милев ще отсрамва генералитета от армията като депутат в новото Народно събрание. Компания ще му прави полковник Сашо Александров от партията на Слави Трифонов. Вън от парламента

Новини Сливен

ДВАМА ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНИ ПОДКРЕПИХА ДЕЯН ДЕЧЕВ

Двама олимпийски шампиони по борба подкрепиха водача на червената листа в Сливен по пътя му към парламента. Деян Дечев получи подкрепа от Георги Мърков и Валентин Райчев, които са олимпийски