СУОР- КОТЕЛ С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ КМЕТА Г-Н КОСТА КАРАНАШЕВ
15.10.2022 356 Прегледи

СУОР- КОТЕЛ С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ КМЕТА Г-Н КОСТА КАРАНАШЕВ

Екипът на социалната услуга „Общностна работа“ в Котел изказа своята благодарност към кмета на Община Котел г-н Коста Каранашев за съдействието, което той е оказал при реализирането на програмата има за семейно планиране.

По нея към момента са обхванати 15 жени от селата Градец и Пъдарево. На тях през идната седмица ще им бъде осигурен безплатен преглед-консултация и поставяне на спирала от лекар специалист „акушер-гинеколог“.

Методът на работа по новата методика на СУОР дава по-широки  възможности за прилагане на повече социални услуги. При анализ на нуждите на хората от уязвимата общност, мобилният екип стига до заключението, че все по- голяма част от населението се нуждае от социална подкрепа, която той се старае да осигури. Дейностите, които екипът извършва са: застъпничество, консултиране, посредничество и информираност.

До момента са изготвени пет програми, които са успешно реализирани и добре работещи в общността, а най-добри резултати дава именно програмата: „Семейно планиране“.

От екипа на социалната услуга в Котел съобщават, че през ноември месец   стартира и програмата: „Ранни бракове“, която ще бъде реализирана в с. Градец. Чрез нея мобилният екип има за цел да обхване повече деца на възраст между 12-17 години, които да запознае с вредите от ранния брак и ранното забременяване. Информация ще бъде предоставена и затова на каква възраст е добре един човек да създаде семейство, както и ползите от образование. „Работата на терен ни позволява да се докоснем до ежедневните проблеми на жителите в община Котел. Ние имаме поглед от първо лице за това от какво се нуждаят хората и се стремим да разрешим проблемите им. До момента със съвместни действия и усилия успешно съдействаме на всеки, който е пожелал да ползва услуги по проект: „Европейска гаранция за детето“, посочват още от екипа.

От 2021 година Община Котел е една от седемте пилотни общини в България, които са включени в изпълнението на проекта: „Европейска гаранция за детето“. Той е финансиран от ЕС и се реализира по инициатива на Европейската комисия, в партньорство с регионалния офис на УНИЦЕФ – България.

Основната цел на проекта е да осигури на най-уязвимите деца в Европейския съюз достъп до здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим. Крайната цел на проекта е прогресивно осъществяване на правата на децата в Европа.

В община Котел, проектът обхваща четири населени места: гр. Котел и селата  Градец, Мокрен и Пъдарево. По него е назначен мобилен екип, който включва: социален работник, социален сътрудник с насоченост „Здравеопазване“ и социален сътрудник с насоченост „Образование“. През периода от стартирането на проекта до настоящия момент мобилният екип на СУОР-Котел (социална услуга „Общностна работа“) е обхванал 170 семейства от уязвимите групи, живеещи на територията на изброените населени места от общината.

 

Предишна ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА БЕ ГОСТ ЗА ПРАЗНИКА НА НОВА ЗАГОРА
Следваща СЛИВНАЛИЯТА НИКОЛА КЪЧЕВ ОГЛАВИ ФЕДЕРАЦИЯТА НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СБОГОМ И ДОБРЕ ДОШЛИ

Търся последния брой на вестник „Стандарт“. Не успях да си го купя, а преди малко разбрах, че бил последен за изданието като всекидневник. Ако някой реши да ми помогне, нека

Новини Сливен

39 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

448 нови случая на COVID-19 са били установени у нас през изминалото денонощие от направени 3795 PCR теста, показват данните в Единната информационна система. Общо потвърдените случаи от началото на

Новини Сливен

ОТНОВО ПОТРОШИХА ВЕНДИНГ АВТОМАТ В СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен работят по заявление за причинени щети на вендинг автомат в центъра на града. През нощта на 16 срещу 17 октомври неизвестен извършител е повредил напълно автомат, поставен