СУОР- КОТЕЛ С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ КМЕТА Г-Н КОСТА КАРАНАШЕВ

СУОР- КОТЕЛ С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ КМЕТА Г-Н КОСТА КАРАНАШЕВ

Екипът на социалната услуга „Общностна работа“ в Котел изказа своята благодарност към кмета на Община Котел г-н Коста Каранашев за съдействието, което той е оказал при реализирането на програмата има за семейно планиране.

По нея към момента са обхванати 15 жени от селата Градец и Пъдарево. На тях през идната седмица ще им бъде осигурен безплатен преглед-консултация и поставяне на спирала от лекар специалист „акушер-гинеколог“.

Методът на работа по новата методика на СУОР дава по-широки  възможности за прилагане на повече социални услуги. При анализ на нуждите на хората от уязвимата общност, мобилният екип стига до заключението, че все по- голяма част от населението се нуждае от социална подкрепа, която той се старае да осигури. Дейностите, които екипът извършва са: застъпничество, консултиране, посредничество и информираност.

До момента са изготвени пет програми, които са успешно реализирани и добре работещи в общността, а най-добри резултати дава именно програмата: „Семейно планиране“.

От екипа на социалната услуга в Котел съобщават, че през ноември месец   стартира и програмата: „Ранни бракове“, която ще бъде реализирана в с. Градец. Чрез нея мобилният екип има за цел да обхване повече деца на възраст между 12-17 години, които да запознае с вредите от ранния брак и ранното забременяване. Информация ще бъде предоставена и затова на каква възраст е добре един човек да създаде семейство, както и ползите от образование. „Работата на терен ни позволява да се докоснем до ежедневните проблеми на жителите в община Котел. Ние имаме поглед от първо лице за това от какво се нуждаят хората и се стремим да разрешим проблемите им. До момента със съвместни действия и усилия успешно съдействаме на всеки, който е пожелал да ползва услуги по проект: „Европейска гаранция за детето“, посочват още от екипа.

От 2021 година Община Котел е една от седемте пилотни общини в България, които са включени в изпълнението на проекта: „Европейска гаранция за детето“. Той е финансиран от ЕС и се реализира по инициатива на Европейската комисия, в партньорство с регионалния офис на УНИЦЕФ – България.

Основната цел на проекта е да осигури на най-уязвимите деца в Европейския съюз достъп до здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим. Крайната цел на проекта е прогресивно осъществяване на правата на децата в Европа.

В община Котел, проектът обхваща четири населени места: гр. Котел и селата  Градец, Мокрен и Пъдарево. По него е назначен мобилен екип, който включва: социален работник, социален сътрудник с насоченост „Здравеопазване“ и социален сътрудник с насоченост „Образование“. През периода от стартирането на проекта до настоящия момент мобилният екип на СУОР-Котел (социална услуга „Общностна работа“) е обхванал 170 семейства от уязвимите групи, живеещи на територията на изброените населени места от общината.

 

Предишна ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА БЕ ГОСТ ЗА ПРАЗНИКА НА НОВА ЗАГОРА
Следваща СЛИВНАЛИЯТА НИКОЛА КЪЧЕВ ОГЛАВИ ФЕДЕРАЦИЯТА НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАД 30 ЧИТАЛИЩА И ДЕСЕТКИ ИНДИВИДУАЛНИ УЧАСТНИЦИ И ФОЛКЛОРНИ ФОРМАЦИИ СЪБРА ДНЕШНИЯТ СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА

Днешният Регионален събор край Тунджа в село Крушаре събра над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации. Отличителното за тазгодишното издание е провеждането на подбор на участниците, които

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ ПОЖАРНИКАРИ СПАСИХА ЖИТЕН БЛОК, ПОРАЗЕН ОТ МЪЛНИЯ

Сливенски пожарникари са успели да спасят 21 декара пшеница при пожар, причинен от мълния. Сигналът е получен на 21 юни, в 14:59 часа, за пожар в пшеничен блок в землището

Новини Сливен

172 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ИЗМИНАЛАТА СЕДМИЦА

Пореден ръст на новозаболелите от Covid-19 в община Сливен сочат данните за изминалата седмица. Броят на новите случаи е 172, излекуваните са 58, починали са 6 души. Активните случаи към