СТОЯН МАРКОВ: МНОГО СКОРО СЛИВЕН ЩЕ ИМА ЕВРОПЕЙСКИ ТРАНСПОРТ
януари 12, 2018 4055 Прегледи

СТОЯН МАРКОВ: МНОГО СКОРО СЛИВЕН ЩЕ ИМА ЕВРОПЕЙСКИ ТРАНСПОРТ

Интервю със Стоян Марков, заместник- кмет по икономическото развитие на Община Сливен

Г-н Марков, голям е интересът към Интегрирания проект за градски транспорт на Сливен и пристигането на нови автобуси в рамките на този проект. Кога ще бъдат те в Сливен?

 Интересът наистина е голям. Хората са нетърпеливи, очакват и заслужават по-скоро да ползват услугите на един съвременен градски транспорт по европейски стандарти, да се возят на нови комфортни автобуси. Велосипедистите в Сливен също искат в нашия град най-после да бъдат изградени нови велоалеи. Общинската фирма „Пътнически превози“ отдавна очаква да подмени парка си от стари автобуси. Нещата започнаха да се случват. Още през есента на 2017 стартираха дейностите  по проекта. Изпълнителите са избрани, имаме сключени договори и се работи по тяхното реализиране. Нямаме забавяне до момента и се движим в график по изпълнението на проекта, средствата по който не са от общинския бюджет, а безвъзмездна финансова помощ.

Припомням, че на обявения търг през 2017 г. за избор на изпълнител за доставка на автобусите имаше голям интерес и запитвания, но документи за участие подадоха само две фирми. Едната е Обединение ДЗЗД „Джеми груп” – Варна, и „СОР Либхави“ от Чехия. Обединението ДЗЗД „Джеми груп” беше отстранено от участие в процедурата, защото не отговаря на изискването на поръчителя през последните 3 години да е доставил поне 20 нископодови градски автобуси от същия клас. Фирмата не е жалила отстраняването си. Документацията по цялата процедура е публикувана на сайта на „Пътнически превози“ и всеки, който се интересува, може да види подробности за договори, участници, запитвания, технически параметри на търсените от нас автобусите и т.н.

27-те автобуса, които ще дойдат в Сливен, отговарят на всички европейски стандарти. Те са производство на фирмата „СОР Либхави“, която е с 25-годишен опит в производството и продажбата на автобуси и електробуси за градски и междуградски транспорт, както и тролейбуси.

Сумата за доставка на автобусите по договор е общо за 8 964 000 лева, без ДДС. Уточнявам, че фирми доставчици и производители от страни – членки на ЕС не заплащат ДДС, като в нея влиза и сумата от 98 000 лева за допълнително оборудване, софтуер и др. за диагностика и ремонт на автобусите, както и обучението на персонала.

Според договора за доставка те ще пристигнат най-късно до началото на месец май 2018 г., но имаме уверение от ръководството на фирмата че първите автобуси ще бъдат в Сливен още през месеците февруари-март тази година.

По колко места ще имат автобусите, с какво гориво ще работят и изобщо с какви удобства за пътниците ще бъдат оборудвани?

 Всички  27 автобуса ще са нови,  серийно производство, дизелови, категория М3, нископодови, с две врати, от които 6 броя автобуси с минимум 60 места, като от тях минимум 30 седящи, без местата за водач и инвалиди, и 21 броя автобуси с минимум 40 места, като от тях минимум 25 седящи, без местата за водач и инвалиди.

Техническото задание, на което ще отговарят новите автобуси, е с пълна гама от екстри и удобства както за пътниците, така и за водача на превозното средство и за диспечерите в логистичния център. Те ще бъдат с двигатели със стандарт за емисии Евро 6. Всеки автобус ще бъде със съвременна вентилационна, отоплителна и климатична инсталации, както за шофьора, така и в салона за пътници. Ще имат електронни информационни табла за указване маршрута и номера на линията на предното, страничното и задно стъкла, както и в салона с пътници за указване на предстоящата спирка, дата, част и температура.

Всички табели, маркировки и знаци в автобусите, ще бъдат изписани на български и английски езици. За сигурността на пътниците бъде монтирана система за видеонаблюдение, която включва камери с поглед към вратите и салона с пътници, с възможност за съхранение на информацията и опция за наблюдения в реално време на екран както от шофьора, така и от диспечерите в логистичния център за контрол и управления на трафика.

Автобусите ще бъдат оборудвани с удобни ергономични седалки и дръжки за правостоящи пътници, като към втората врата ще е оборудвано място с механична рампа (платформа) за качване на колички за трудноподвижни лица, както и да осигурява свободно качване и сваляне на детски колички. В салона за пътници на автобусите ще има информационен екран, на който да се показва предварително зададенa информация за новини, разписания, маршрути, реклама на културни обекти, ще има безжичен интернет, и т.н.

Интегрираният проект за градски транспорт предвижда изграждането на нови спирки и обновяването на стари. Какви са подробностите?

По проекта ще бъдат изцяло обновени всички 143 спирки на територията на град Сливен, разположени по линиите на автобусния и тролейбусния градски обществен транспорт в границите на града, промишлената му зона, кварталите „Речица“ и „Диньо Дачев“. Разработени са 6 варианта за типове спирки, които са обосновани във връзка с местоположението им, натоварването, броя на линиите, които обслужват, ширината на улицата и прилежащите тротоари. Всички спирки ще бъдат с достъп за хора с увреждания.

Ще бъдат пуснати нови линии и изградени 16 нови спирки в кварталите „Клуцохор“, „Комлука“, „Звездите“ и по бул. „Христо Ботев“, където в момента няма спирки и преминаващи линии на градския транспорт. Ще се монтират 40 броя нови навеси за спирки, с вградени пейка, рекламно табло и кошче за боклук. Спирковите навеси ще има на места където най-много има нужда от такива в момента, а именно в промишлена зона по булевардите „Стефан Караджа“, „Банско шосе“, „Цар Симеон“, както и в кварталите „Речица“ и „Диньо Дачев“.

По какъв начин ще се закупуват билет и карти?

С внедряването на новата интегрирана билетна система ще се улеснят гражданите и водачите. Билетите и картите ще могат да бъдат закупувани в 11 пункта за продажба, разположени на възлови места в града, от шофьорите на място в автобусите и тролеите, както и онлайн чрез уебсайт и мобилно приложение. Тяхната валидност ще бъде проверявана с устройства, монтирани във всички превозни средства, както и чрез мобилни устройства носени от служители-контрольори на превозвача.

Системата ще позволява закупуване на билети, които да бъдат за еднократно, многократно и групово пътуване, възможност за прекачване с един билет на няколко линии – таксуване на база време. Картите ще бъдат за една или няколко линии, за еднодневно, месечно и годишно пътуване, карти с преференции за различни случаи и видове групи пътници, като например за ученици и пенсионери, съчетание на карта за пътуване с посещение на културни или туристически обекти и т.н..

Изпълнител на поръчката е унгарската фирма „Т-Системс“, същата която е изградила и поддържа билетната система на град Будапеща и други европейски градове.

Ще се изграждат системи за информация на пътниците за разписанието и да движението на автобусите в реално време…

Система ще следи и предоставя информация за движението на превозните средства в реално време, линии и маршрути, спирки и депа, зони, автопарк, разписания и наряди, шофьори, графици и смени, пътната обстановка и др. Чрез нея ще могат да се изпращат текстови съобщения за линии, за индивидуални превозни средства, за групи превозни средства и т.н.. С нея ще се осъществява аудио и видео връзка между шофьорите и логистичния център.

Към Системата ще са включени и 6 електронни информационни табла, поставени на възлови спирки в града – автогарата, жп-гарата, ДКЦ-2, Новоселски мост и „Рикас център“.

На всички обновени 143 спирки ще бъдат поставени статични табла с отпечатана схема на градския транспорт и отбелязване номерата на линиите, които преминават през конкретната спирка. На таблата ще има поставен индивидуален QR код, насочващ към т.нар.„виртуалната спирка“.

Добра новина за велосипедистите е изграждането на велоалеи в рамките на проекта. Колко километра велоалеи ще се изградят и в кои райони на Сливен?

Велосипедистите от града отдавна чакат изгражднето на нови велоалеи и маркирането на веломрежа в града. Дори и самият идеен проект за велоалеите и мрежата, с който кандидатствахме, е направен от млади архитекти и инженери, които добре познават техните нужди в града. Проектът включва изграждане и обозначаване на велосипедни алеи по следните основни булеварди: „Панайот Хитов“, „Христо Ботев“, „Бургаско шосе“, „Георги Данчев“, „Братя Миладинови“, „Хаджи Димитър“, „Стефан Караджа“, „Шести Септември“ и ул. „Георги Раковски“.

В зависимост от наличната инфраструктура и натовареността на движението са разработени различни варианти на велоалеи. Предвижда се пред сгради на държавни институции и организции, културни институции, спортни и туристически обекти и други обекти, да бъдат поставени 75 стойки за по 5 велосипеда.

Какъв е размерът на безвъзмездната финансова помощ по проекта? Нека отбележим, че той е по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Безвъзмездната финансова помощ означава, че обновяването на транспорта в Сливен няма да се финансира от  бюджета на общината. Проектът „Интегриран градски транспорт на град Сливен“ е част от Инвестиционната програма на Община Сливен за периода 2016-2020 г.. Проектното предложение се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“, приоритетна ос „Интегриран градски транспорт“ по процедура за предоставяне на БФП BG16RFOP001-1.015 – „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“.

Партньор на Община Сливен е общинската фирма „Пътнически превози“ ЕООД.

Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ, която получаваме от ОП „Региони в растеж“, е 14 525 521.80 лева, от които 8 964 000 лева са за заплащане на автобусите.

Кога е крайният срок за реализация проекта?

  На 13.01.2017 г. беше сключен Договорът за безвъзмездна финансова помощ между кмета на Община Сливен и ръководителя на УО на ОПРР беше сключен точно преди година – на 13 януари 2017 г. Срокът на изпълнение е 4 години или крайният срок е до 13 януари 2021 г.

Какъв ще бъде ефектът за града след обновяване на транспортната система в Сливен?

 Качеството на      транспортната услуга ще се подобри. Удобните и модерни автобуси ще пренасочат част от пътуванията на гражданите от автомобилния към градския транспорт. Важно е, че ще бъдат намалени емисиите на парникови газове, замърсяването на въздуха и шума от превозните средства. Градската среда ще стане по-привлекателна и достъпна. Сливен, в мандата на Стефан Радев като кмет на общината, поставя началото на внедряване на решения, които ще го наредят в класацията на европейските градове с реализирани интелигентни решения за управление на трафика и комуникацията в големия град.

 

Георги Мангинов

Предишна БИВШАТА УПРАВИТЕЛКА НА ДЕНТАЛНИЯ ЦЕНТЪР В СЛИВЕН ДАДЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗХОДИТЕ ЗА ВЪНШНИ УСЛУГИ ПО НЕЙНО ВРЕМЕ
Следваща СЪДЪТ ОТКАЗА ДА ПРИЗНАЕ ЕДНОПОЛОВ БРАК МЕЖДУ БЪЛГАРКИ, СКЛЮЧЕН ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

36-ГОДИШЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА ДРОГА В СЛИВЕН

Един задържан и образувано досъдебно производство при операция срещу наркоразпространението в Сливен. Акцията е осъществена на 24 януари от служители на сектор „Криминална полиция“ към РУ- Сливен. При извършване на

Новини Сливен

МК „НФСБ – БЗНС“ ЩЕ ОБЖАЛВА РЕЗУЛТАТА ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В СЛИВЕН

Нашата коалиция ще обжалва резултата за избор на общински съветници в Сливен. Това обяви пред Sliveninfo Доброслав Иванов, който е лидер на НФСБ, а на изборите бе кандидат за кмет

Новини Сливен

В ЦЕНТЪРА НА СЛИВЕН ТЕЗИ ТРИ ДАМИ ПРЕДЛАГАТ УНИКАЛНО СЪЧЕТАНИЕ НА ХУБАВО ВИНО, ИЗКУСТВО, ПРИЯТНА МУЗИКА И ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

Тези три дами направиха нещо уникално за Сливен. Те предлагат добро настроение в съчетание с хубаво вино, изкуство и приятна музика. Мястото на събитието е ресторанта на хотел „Централ“ в

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

1 × two =