СТОЯН МАРКОВ: ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВЕЛОАЛЕИТЕ СЕГА Е КРАЧКА КЪМ ЕКОЛОГИЧНОТО МИСЛЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ В БЪДЕЩЕ

СТОЯН МАРКОВ: ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВЕЛОАЛЕИТЕ СЕГА Е КРАЧКА КЪМ ЕКОЛОГИЧНОТО МИСЛЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ В БЪДЕЩЕ

Темата за изграждането на велоалеите, което тече в момента, ползата от тях и основните параметри на проекта, който е последният компонент от проекта за интегрирания градски транспорт, коментира днес зам.-кметът по икономическото развитие Стоян Марков.

,,Нормално е първите реакции по отношение на изграждането на веломрежата в Сливен да бъдат емоционални. Има граждани, които са против, но има и такива, които са ,,за” нейното изграждане. Стараем се да обхванем и покрием нуждите на възможно най-голяма част от жителите на града”, заяви зам.-кметът и подчерта, че Общината разполага с определен бюджет, който да покрие градската велоалейна мрежа. По думите му, в сравнение с другите общини в страната, Община Сливен успява да реализира много от проектите със значително по-нисък бюджет.

,,Изграждането на велоалеи по бул. ,,П. Хитов” предизвика голямо вълнение сред някои наши съграждани. Вярвам обаче, че за този участък намерихме консенсусно решение, което да удовлетворява едновременно и живущите там, и бизнеса”, каза още Стоян Марков. По думите му в момента велоалеята е проектирана по начин, който да осигурява по-голяма сигурност и безопасност на велосипедистите. Булевардът е очертан, така че завиващите наляво и надясно автомобили да имат ясна видимост. Ширината на булеварда няма да бъде стеснена и предвижда запазване на двупосочното движение. Според него изграждането на велоалеята там ще дисциплинира шофьорите и те ще спазват допустимата скорост на движение в града, която е 50 км/час.
,,Радвам се, че разполагаме с широки булеварди като ,,Панайот Хитов” и ,,Хаджи Димитър, чиято инфраструктура позволява приоритизиране на движението по тях – първо са пешеходците, после велосипедистите, градски транспорт и автомобилните шофьори”, заяви още зам.-кметът.

По отношение на бул. ,,Георги Данчев” той разясни, че предвидената за изграждане велоалея там е необходима, тъй като ще послужи като отвеждаща инфраструктура за велосипедистите към парковите пространства в района.
,,В този участък е трудно да използваме алтернативни маршрути, тъй като вече съществуващите не ни позволяват използването на европейски средства, защото преминават или са в близост до имоти, които са дадени на концесия или са частна собственост”, аргументира се Марков.

,,Необходимо е търпение и време, което ще покаже на нашите съграждани, че работим в правилната посока. Вярвам, че при финализиране на проекта, те ще останат доволни от свършеното, което ще бъде в полза не само за нас, а и за следващите поколения. Истината е, че градът ни има нужда от такава инфраструктура, което е крачка към по-екологичен живот и мислене”, допълни той. Като аналог на ситуацията с градската веломрежа, Марков посочи изграждането на парковете ,,Асеновец” и този в кв. ,,Република”, които след отварянето си са предизвикали висок инте
рес и посещаемост от жителите на града и техните деца.

,,Целта ни е Сливен да се превърне един конкурентоспособен, подреден, европейски и модерен град, в който комфортната градска среда да не бъде лукс, а ежедневие”, заяви в заключение Стоян Марков.

Предишна ПРОЕКТАНТЪТ МАРИН ВАСЕВ: АВТОМОБИЛИТЕ ТРЯБВА ДА НАМАЛЯВАТ
Следваща ПЕНТАГОНЪТ ЗАПОЧВА ПРОУЧВАНЕ ЗА ПОСТОЯННО БАЗИРАНЕ НА ВОЕННИ В БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРИЕМЕН ДЕН НА РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЩИНА СЛИВЕН

Приемен ден имаха днес заместник-кметът Пепа Чиликова и и секретарят на Община Сливен Валя Радева. На заместник- кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова бяха представени проблеми, свързани със влошено здравословно

Новини Сливен

РДГ – СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИ В КАМПАНИЯТА „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО“

За поредна година Регионална дирекция по горите Сливен подкрепи кампанията на bTV Media Group  „Да изчистим България заедно”. На 14 септември служители на РДГ Сливен дадоха Добрият пример, като почистваха

Новини Сливен

РЗИ-СЛИВЕН: НАЙ-МНОГО БОЛНИ ИМА ПРИ ДЕЦАТА ОТ 0 ДО 4 ГОДИНИ

На 28.01.2019 г. в РЗИ-Сливен се проведе заседание на Бюрото по Грип и ОРЗ и се разгледа епидемиологичната обстановка през изминалата седмица. Общата респираторна  заболяемост е висока, като най –