СТОТИЦИ ИЗПРАТИХА ПИСАТЕЛЯ ХРИСТО КАРАСТОЯНОВ В ПОСЛЕДНИЯ МУ ПЪТ
25.01.2024 592 Прегледи

СТОТИЦИ ИЗПРАТИХА ПИСАТЕЛЯ ХРИСТО КАРАСТОЯНОВ В ПОСЛЕДНИЯ МУ ПЪТ

Стотици изпратиха вчера писателя Христо Карастоянов в последния му път. Той почина на 73-годишна възраст на 22 януари, точно месец, преди да навърши 74 години. Близки, приятели, писатели, издатели, почитатели и общественици от цялата страна си взеха последно сбогом с Христо Карастоянов в ритуалната зала на ямболския гробищен парк.

„Мисля, че той ще надживее всички ни. Остави зад себе си много сериозно творчество и тепърва ще има да се оценяват качествата му. Усещането е като да е тук, защото до последно той си беше свеж, светъл, непосредствен, пъстър. Хубаво ми е чувството, въпреки че днес го изпращаме“, каза издателят Манол Пейков.

„Българската литература загуби един от най-вдъхновените си съвременни писатели, който имаше пиетет към модерността и умееше да прави наистина високо изкуство. Този град, нашият град, обедня и тепърва ще разбира какво и колко е загубил“, каза писателят Любомир Котев. Той сподели, че с Карастоянов ги свързва близо 70-годишно приятелство.

„Христо Карастоянов не може да бъде сбъркан – умен, добронамерен, несъразмерен във всяко едно отношение“, каза поетът и председател на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев. Неговото стихотворение „Странникът“ е посветено на Христо Карастоянов по повод 50-годишния му юбилей.

„Христо беше оригинален, мислещ, опак, чешит, който беше готов да опонира, вярвайки в своята правда. Христо не беше нагаждач и може би ще остане като най-значимият творец в Ямбол“, посочи поетесата Ваня Велева.

„Винаги казваше, че е пожизнен кандидат-член на Дружеството на ямболските художници, така обичаше да се шегува“, сподели Петко Йорданов, скулптор и директор на Художествената галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. Той припомни, че Карастоянов е познат също със своите карикатури и като бард с китара.

Христо Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 г. в Тополовград, но живее и твори в Ямбол. Наричан е Дядото. Пише проза, поезия, пиеси, литературно-критически очерци. Автор е на над 30 книги – белетристика, публицистика и поезия, сборници с разкази. Редактор е на вестници и драматург, автор на множество статии и есета. От юли 1992 г. до януари 1995 г. е директор на Кукления театър „Георги Митев-Жоро“ в Ямбол.

През 2003 г. по фрагменти от разказите „Самотните декемврийски дъждове“ и „Другата тайна“ на Христо Карастоянов е заснет филмът „Следвай ме“ на режисьора Дочо Боджаков.

Романът му „Една и съща нощ“, който е издаден през 2014 г. и е посветен на Гео Милев, е отбелязан от критиците като една от най-важните български книги на отминалото десетилетие. Същата година романът получава наградата „Хеликон“ за най-добра белетристична книга и литературната награда „Дъбът на Пенчо“, която се присъжда за приноси в съвременната българска литература и литературознание. Романът е отличен и с Националната литературна награда „Елиас Канети“ през 2015 г.

По романа „Една и съща нощ“ през ноември 2015 г. е поставена пиесата „Гео“ с режисьор Иван Добчев в Народния театър „Иван Вазов“. На 15 януари 2022 г. в Стара Загора е представен документалният филм „Гео Милев в лабиринта на времето“ на режисьора Костадин Бонев. Сценарият е по романа „Една и съща нощ“. През 2017 г. романът „Една и съща нощ“ е преведен на английски език.

През 1998 г. Христо Карастоянов става носител на литературната награда „Чудомир“ за 1997 г. за разказа „Жасминова шия“, публикуван във в. „Стършел“. През 2000 г. той е удостоен с наградата на Съюза на българските писатели за документалистика за „Записки по исторически наивизъм“ (1999). Носител е на награда „Златния ланец“ в конкурса на в. „Труд“ през 2001 г.

През 2003 г. Христо Карастоянов печели голямата награда на „Корпорация Развитие“ за романа „Смъртта е за предпочитане“, голямата награда за кратка проза на Erunsmagazine и Liternet. През същата година романът му „Аутопия: другият път към ада“ е един от петте нови български романа, номиниран в първото издание на конкурса на фондация „Вик“.

През 2012 г. книгата му „Името“ получава наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“. Христо Карастоянов става лауреат на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“ за 2022 година, организиран от община Свищов и редакцията на в. „Стършел“.

Христо Карастоянов рисува карикатури, участвал е в няколко международни салони на карикатурата.

С решение на Общинския съвет на Ямбол от 28 май 2020 г. Христо Карастоянов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Ямбол“. Званието му е връчено на 8 юни 2020 г. по време на тържествата по повод Деня на Ямбол.

Информацията е изготвена от отдел „Справочна“ на БТА.

 

БТА

Предишна СТЕФАН РАДЕВ, КМЕТ НА СЛИВЕН: ОБЩИНИТЕ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-СЛОЖНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ СИСТЕМИ
Следваща БЛИЗО 127 МЛН. ЛЕВА Е ПРОЕКТОБЮДЖЕТЪТ НА ОБЩИНА ЯМБОЛ ЗА 2024 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ЯМБОЛ ОТБЕЛЯЗА С ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ 24 МАЙ

Километрично шествие заля улиците на Ямбол по повод днешното честване на 24 май. В празничната процесия, която тръгна от Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев”, се включиха отново представители на

Новини Ямбол

ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ ВЛЕЗЕ В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ

Ямболска област вече е в червената зона по заболеваемост – на този етап данните са за 199 на 100 000 население, но големият проблем е, че болниците започват да се пълнят

Новини Ямбол

ВОЕННИ УНИЩОЖИХА НЕВЗРИВЕН БОЕПРИПАС В ЯМБОЛ

Специализиран екип от 42-ри механизиран батальон-Ямбол унищожи невзривен боеприпас. При направения оглед специализираният екип, под ръководството на капитан Димитър Дренски, установи, че това е силно корозирала ръчна граната. При спазване на