СТЕФАН ЯНЕВ – ГЕНЕРАЛЪТ ДИПЛОМАТ, КОЙТО – КАТО ИСТИНСКИ СТРАТЕГ, ЗНАЕ КАК ДА ОПРЕДЕЛЯ ЦЕЛИТЕ И ДА ГИ ДОСТИГА
04.06.2024 252 Прегледи

СТЕФАН ЯНЕВ – ГЕНЕРАЛЪТ ДИПЛОМАТ, КОЙТО – КАТО ИСТИНСКИ СТРАТЕГ, ЗНАЕ КАК ДА ОПРЕДЕЛЯ ЦЕЛИТЕ И ДА ГИ ДОСТИГА

Стефан Янев е доказано ръководителят, който умее да управлява кризи, да предлага и отстоява решения.

В края на втория мандат на ген. Стефан Янев като служебен премиер над 44% декларират, че му имат доверие, което го нарежда на челните позиции сред тогава действащите управници на държавата.
Ген. Янев посреща и се справя с кризите, които са застигнали България. Като премиер продължава битката с Ковид-19, парира енергийна криза, като включи мощностите на „Марица Изток-2“ в енергийния микс, кабинетът му изготви, съгласува и представи в ЕК адекватен План за възстановяване и устойчивост, който в последствие е осакатен. Кабинетът Янев изготви и прие механизъм за овладяване на високите цени на електроенергията в края на 2021 г., който е валиден и до днес.

През 2017 година става вицепремиер и министър на отбраната в служебния кабинет на Румен Радев с премиер Огнян Герджиков. Янев влиза във военното ведомство с летящ старт, защото Българската армия е неговото второ семейство. Той познава армейските принципи. Затова определя и като най-важен приоритет бъдещето на военнослужещите.

По думите му тогава основната задача е да се работи за повишаване на социалния статус на военнослужещите и цивилните в системата на отбраната, така че да има предсказуемост за кариерното и социалното им развитие.

„Когато се закълнеш пред знамето на България, това е клетва да пазиш и служиш на страната си завинаги“, казва Стефан Янев.

През 1983 г. той завършва Висшето народно военно артилерийско училище в Шумен със специалност „Земна артилерия“. Част е от випуск „Родопски“. Получава лейтенантските си пагони и дипломата в Смолян след дълъг преход през Родопите, каквито са правели тогава всички курсанти. 13 години трупа командирски опит в артилерийски полк в Асеновград. Командир е на взвод, после и на батарея. След това на реактивен дивизион в 4-ти артилерийски полк в Асеновград до 1996 г.

Службата си продължава в Министерството на отбраната. Първата му длъжност е експерт в дирекция „Международно сътрудничество“, а след това стига до позицията на директор на дирекция „Отбранителна политика“ и „Политика за сигурност и отбрана“.

Следва международната кариера на Стефан Янев като военен дипломат, която започва през 1998 г. като офицер за анализ в централата на НАТО в Монс, Белгия.

През 2005 г. Стефан Янев става началник на департамент „Трансформации“ в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция. По това време натрупва опит и знания в една толкова актуална сфера днес. Той познава във висока степен структурата на НАТО в различните й звена.

Върхът на дипломатическата кариера на Стефан Янев е мандатът му като  военен аташе на България във Вашингтон от 2011 до 2014 г.

След мандата му като служебен вицепремиер и министър на отбраната става секретар по сигурността и отбраната на президента Румен Радев.
През май 2021 г е определен за служебен министър-председател и отново на следващото служебно правителство до декември 2021 г. Повторно е министър на отбраната в кабинета „Петков“, но не след дълго напуска правителството, заради различни виждания с Кирил Петков.

Като управленец умее да изслушва, да обмисля и предлага решения. Държи на аргументите, а не на празните приказки. В работата му са от полза знанията и опита в изготвянето на анализи и оценки както в международен, така и вътрешнополитически план. Стефан Янев твърди, че е в политиката, защото България му е дала много и той няма да спре да работи за възхода й. Ето защо застава начело на ПП „Български възход“, която е парламентарно представена в 48-ото Народно събрание.

В тази кампания той обяснява, че решението на политическата криза е в единението около национални цели.

За него бъдещето на България е по-важно от политическите крамоли.

За Български възход може да гласувате с № 16.

Предишна БИЗНЕСМЕНЪТ ПЕТКО ПЕТКОВ СЪБРА ФУТБОЛНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ НА СЛИВЕН
Следваща ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР: ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР СЛАВ ДОБРЕВ И ИНСПЕКТОР ВАСИЛ ПАНАЙОТОВ ОТ СЛИВЕН ЩЕ БЪДАТ НАГРАДЕНИ С НАЙ-ВИСОКОТО ОТЛИЧИЕ В МВР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВСЕКИ ВТОРИ С НАРУШЕНИЕ ПО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА ПРИ ВЧЕРАШНАТА ОПЕРАЦИЯ НА РУ-СЛИВЕН

Засилени проверки на полицията в Сливен за техническа неизправност  и промяна в конструкцията на автомобилите Служители на Териториална полиция и участъци „Надежда”, „Петолъчка” и „Запад” при РУ-Сливен извършват ежеседмични операции

Новини Сливен

SLIVENINFO ПРАТИ ЛЕЛЯ ПЕПИ В ЕФИРА НА bTV

bTV излъчи репортаж за бившата чистачка в ПМГ „Добри Чинтулов“ Пенка Тодорова, която получи награда – спа почивка от ученици в школото. Репортажът е следствие на новината на Sliveninfo „Ученици

Новини Сливен

ДИМИТЪР СЯРОВ: ДЕМОКРАТИЧНАТА ОБЩНОСТ НЯМА ДА ДОПУСНЕ КАТО ОБЩЕСТВО ДА ЗАГУБИМ ОРИЕНТАЦИЯ ЗА ПОСОКАТА НА ПРОМЯНАТА

Започна предизборна кампания за парламент и президент. Поредната официална, трета поред, в една всъщност несвършваща предизборна кампания, започнала  с протестите миналото лято, които поискаха предсрочни избори.От „Росенец“ насам, но и