СТЕФАН РАДЕВ: ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО, КОЕТО ЗАВИСИ ОТ ОБЩИНАТА, ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ДЪРВА ЗА ОГРЕВ ДОГОДИНА

СТЕФАН РАДЕВ: ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО, КОЕТО ЗАВИСИ ОТ ОБЩИНАТА, ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ДЪРВА ЗА ОГРЕВ ДОГОДИНА

Кметът Стефан Радев бе домакин на среща между директорите на ЮИДП инж. Димчо Радев, на ДГС – Сливен инж. Ивайло Русев и кметовете на малките населени места в община Сливен. Тя бе поискана от ръководителите на двете държавни структури във връзка с подготовката и планирането на необходимите количества дърва за огрев за следващия зимен сезон. Целта на разговора бе да се създаде организация, при която да се избегнат кризисните ситуации, като тези от последните месеци, а населението да получи дървесината на приемливи цени.

Инж. Радев информира, че догодина могат да бъдат осигурени до 25 хил. куб. метра дърва за отопление или почти два пъти повече в сравнение с тази година. В малките населени места живеят близо 30 000 души или около 8-9 хиляди домакинства.

Дървата ще се продават на склад. Засега прогнозната цена е от близо 78 лева на кубик с ДДС, като в нея не са включени разходите за транспорт.

Директорите на горските структури настояха кметовете и кметските наместници да направят заявка за общото количество, от което ще има нужда догодина населеното място. На по-късен етап местните управници ще трябва да разпределят общото количество, като представят списъци по настоящ адрес на домакинствата, желаещи да купят дърва. При добра организация, снабдяването може да започне през идната пролет и да се извърши на етапи.

От своя страна кметът Стефан Радев заяви, че Общината ще направи всичко, което е необходимо, за да има повече доставки за хората и повече опции за снабдяване. Той обърна внимание, че кметовете на малките населени места са поставени в ролята на посредници между Горското стопанство и местните жители. И тъй като липсват всякакви обективни критерии, нормативно регламентирани, за разпределение на дървата, съществува риск от пораждането на съмнения, отбеляза още кметът. „По тази причина изрично препоръчвам и предупреждавам колегите – кметове на населени места:  ако отпуснатото количество е по-малко от заявеното за цялото село, то трябва да бъде редуцирано пропорционално за всеки желаещ, без да се редуцира броят на заявените домакинства“, подчерта Радев.

Добивът на ОП „Земеделие, гори и водни ресурси“ от общинските гори е малко над 8000 куб. метра през тази година, като половината от това количество е иглолистна дървесина. Основната част от осигурените дърва са предоставени на гражданите – инвалиди, като за тази зима те са заявили два пъти повече количества в сравнение с предходната. Предприятието снабдява и село Раково, в чийто район се извършва общинският добив.

На срещата бяха коментирани конкретни казуси, възникнали от липсата на доставки на дърва в селата от равнинната част на общината. Инж. Русев обяви, че до момента са доставени 12 500 кубика. Има възможност за доставката на още 2000 кубика.

 

 

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН ОБНОВИ ДЕТСКА ПЛОЩАДКА В КВАРТАЛ „ДРУЖБА“
Следваща ПЪТНИК И ВОДАЧ НА АВТОБУС ВЪРНАХА ЗАБРАВЕНА ЧАНТА С ПАРИ И ДОКУМЕНТИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КОМИСИЯТА ЗА ВЕЛОАЛЕИТЕ ВЕЧЕ Е СЪС СТАНОВИЩЕ, А РАЗХОДИТЕ ПО КОРЕКЦИИТЕ СА ЗА СМЕТКА НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ

Със забележки по изпълнението на велоалеите и предписания за отстраняване на нередностите приключи работата на експертната комисия, назначена от кмета Стефан Радев на 27 май. Той получи протокол от огледа

Новини Сливен

ОТКРИХА ДВА НОВИ СОЦИАЛНИ ЦЕНТЪРА В СЛИВЕН С МНОГО ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА 24-ЧАСОВА ГРИЖА

Кметът Стефан Радев откри днес два нови социални центъра в Сливен, чието строителство започна преди година.  Единият център е за грижа за лица с психични разстройства, а другият – за

Новини Сливен

ОТКРИХА ТЯЛОТО НА СЛИВНАЛИЯТА АТАНАС СКАТОВ

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на