СТЕФАН РАДЕВ: ЩАСТЛИВ Е ВСЕКИ, КОЙТО ИМАШЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ДОКОСНЕ ДО МЪДРОСТТА И ДОБРОТАТА НА ДЯДО ИОАНИКИЙ
11.01.2024 853 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: ЩАСТЛИВ Е ВСЕКИ, КОЙТО ИМАШЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ДОКОСНЕ ДО МЪДРОСТТА И ДОБРОТАТА НА ДЯДО ИОАНИКИЙ

Катедралният храм „Св. Великомъченик Димитър“ беше тесен, за да побере всички, архиереи, свещеници, монаси и православни християни, които изпратиха Дядо Иоаникий, който напусна земния си път на 9 януари.

Поклонението пред паметта му започна в следобедните часове на 10 януари. Вечерта беше отслужено монашеско опело от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей и свещеници от Сливен. От сутринта на 11 януари започнаха прощални песнопения и молитви. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, избран от Светия синод за наместник, отслужи заупокойна света литургия и опело на митрополит Иоаникий, в съслужение с митрополити от страната.

Великотърновски митрополит Григорий прочете слово от името на Българския патриарх Неофит и Светия синод за тежката загуба на „изрядния архипастир“, „високодуховен архиерей“, „ревнител за единството на Църквата“ … – Иоаникий. „Дълголетното му служение като архипастир в Сливенска епархия и плодовете от неговия труд го поставят редом с имената на най-големите архиереи от най-новата история на Православната ни църква – достоен приемник и продължител на делото на именити предшественици“, се казва  в словото.

Кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че загубата е не само за Сливен и епархията, но и за цяла България. От името на жителите на Сливен той благодари за възможността да познава и общува с митрополит Иоаникий.

„Името му няма да се забрави в Сливен. Той ще остави светла и дълбока диря в нашата история. Беше човек, който говореше тихо, но чийто глас се чуваше силно. Иоаникий беше истински водач, какъвто трябва да бъде всеки един пастир за стадото си. Щастлив е всеки, който имаше възможност да се докосне до неговата мъдрост и до неговата доброта“, каза Радев.

Кметът на Бургас Димитър Николов също присъства на опелото и сподели, че Иоаникий му е давал съвети да се грижи с любов за хората.

„Личните ми срещи с него ме впечатляваха с неговата доброта, включително позитивна увереност в бъдещето и в любовта на хората“, каза Николов.

Да се простят с него дойдоха също председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, кметове на общини, общински съветници, заместник-кметове, ръководители и членове на държавни институции, много миряни от Сливен и региона.

С литийно шествие тялото на владиката беше изведено до последния му дом – в двора при олтара на храм „Св. Димитър“.

Предишна СЛИВЕН ИЗПРАТИ СВОЯ ВЛАДИКА
Следваща ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ОТДАДЕ ПОЧИТ ПРЕД ПАМЕТТА НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПЛАНИРАНО СПИРАНЕ НА ВОДОПОДАВАНЕТО НА КВ. „РЕЧИЦА“ НА 29.09.2022 Г.

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи за обект: “Изграждане и реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа и съпътстващите ги

Новини Сливен

МАЩАБНА ОПЕРАЦИЯ СРЕЩУ НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО В СЛИВЕН И ТВЪРДИЦА

Акцията е проведена на 21 март на територията на районните управления в Сливен и Твърдица с цел установяване на производство, разпространение и притежание на наркотични вещества. В ход на операцията

Новини Сливен

SLIVENINFO ПРАТИ ЛЕЛЯ ПЕПИ В ЕФИРА НА bTV

bTV излъчи репортаж за бившата чистачка в ПМГ „Добри Чинтулов“ Пенка Тодорова, която получи награда – спа почивка от ученици в школото. Репортажът е следствие на новината на Sliveninfo „Ученици