СТЕФАН РАДЕВ: УСПЕХ Е, ЧЕ СЕ ДОБЛИЖИХМЕ ДО МАКСИМУМА ОТ СРЕДСТВАТА ЗА САНИРАНЕ НА БЛОКОВЕ
10.01.2024 2188 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: УСПЕХ Е, ЧЕ СЕ ДОБЛИЖИХМЕ ДО МАКСИМУМА ОТ СРЕДСТВАТА ЗА САНИРАНЕ НА БЛОКОВЕ

Кампанията на Община Сливен да съфинансира сдруженията на собствениците с над 1 млн. лева и да ги активира да кандидатстват за саниране на блоковете по националната програма за енергийна ефективност даде резултат. „Успех е, че се доближихме до определения ни максимум от средства при условията на сегашната програма“, заяви кметът Стефан Радев на брифинг с журналисти.

„Дизайнът на програмата е много по-различен от предходната“, каза Радев. Тя е с по-малък бюджет като цяло. Общините са разделени на групи. „Групата, в която сме ние, ни ощетява като таван на средствата, които можем да получим – 30 млн. лева. Нашата цел бе да се доближим максимално до него. Затова подкрепихме сдруженията в подготовката да кандидатстват“, коментира още той. Това им позволи да възложат и осигурят навреме задължителната по програмата документация за енергийния одит на сградите и техническите им паспорти. Така Сливен стана четвъртата община в страната с най-много подадени в МРРБ проектни предложения – 81, като само едно от тях не бе допуснато от министерството за разглеждане. Одобрените 16 предложения са за над 27 млн. лева. Кметът поздрави екипите в администрацията, които работиха по предложенията и успяха ги да внесат в срок, въпреки значителния им брой. По мнение на експертите, много малко са общините с одобрени предложения, близки до границата на определения им лимит от средства.

Оценката на проектите бе извършена от специална комисия в МРРБ. Общинската администрация бе междинно звено в етапа на кандидатстване, уточни Митка Крълева, началник на отдел „Общинско развитие, проекти и програми“. От понеделник, 9 януари, екипите от Общината започнаха да изпращат оценъчните листове от министерството до всички кандидатствали сдружения. Всяко от тях ще може да се запознае с дадените му от комисията точки според методиката за оценка. Тя почива основно на резултатите от енергийното обследване на многофамилните жилищни сгради.

Изчаква се информация от МРРБ, тъй като някои общини са заявили намерение да обжалват класирането на подадените от тях предложения. След получаването на покана от министерството ще бъдат сключени договорите и обявени процедурите за избор на изпълнители. „Така че в Сливен ще имаме нови 16 строителни обекта“, каза в заключение кметът Радев.
Проектите на сдруженията, които не бяха одобрени в първия етап на програмата и са включени в резервен списък, ще могат да кандидатстват за саниране през втория етап. Крайният срок за подаване на предложенията вероятно ще бъде удължен с месец и ще е до средата на февруари. При същата документация ще бъде подписано ново споразумение с кандидатите, тъй като условията на втория етап е да има съфинансиране в размер на 20 процента от стойността на санирането.

 

Предишна ПОКЛОН ПРЕД ДЕЛОТО НА ДЯДО ЙОАНИКИЙ
Следваща ОТКРАДНАТ АВТОМОБИЛ БЕ ОТКРИТ ИЗОСТАВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРИКЛЮЧИ РЕМОНТЪТ НА ДВА ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБА В СЛИВЕН

Ремонтът на две от сградите, където се помещават квартални клубове за пенсионери и хора в неравностойно положение в Сливен, приключи. За това информираха от Дирекция „Общинска инфраструктура“. На Пенсионерски клуб

Новини Сливен

РОСЕН РУСЧЕВ Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ДОБРИ ЖЕЛЯЗКОВ“

Наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков” за 2018 г. се присъжда на управителя на „Ретал Балкан“ ЕООД Росен Русчев. „Ретал Балкан“ ЕООД – гр. Сливен е компания, която произвежда ПЕТ

Новини Сливен

7 ДУШИ СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА КРАЖБА НА АВТОМОБИЛНИ ЧАСТИ В СЛИВЕН

Полицията в Сливен е задържала 7 мъже за кражба на автомобилни части от фирма в индустриалната част на град Сливен. По данни на заявителя нанесената щета е на стойност 35