СТЕФАН РАДЕВ: ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТАВИ ВЪПРОСЪТ ЗА ТЕСТВАНЕ НА ПАЦИЕНТИ ПРИ ПРИЕМАНЕТО ИМ В БОЛНИЦА
юни 3, 2020 1302 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТАВИ ВЪПРОСЪТ ЗА ТЕСТВАНЕ НА ПАЦИЕНТИ ПРИ ПРИЕМАНЕТО ИМ В БОЛНИЦА

На извънреден брифинг днес кметът Стефан Радев коментира информацията от Националния оперативен щаб за голям брой заразени медици от МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен. Той заяви, че това са най-много потвърдени случаи с коронавирус в общината за ден от началото на кризата.

„От 9 диагностицирани, 8 са медицински лица. Става дума за двама лекари, четири сестри и две санитарки. Седем от тези медицински лица са от отделението по гастроентерология в МБАЛ „Хаджи Димитър“. Другото медицинско лице е от ВМА-Сливен, което има връзка с лекар от гастроентерологията. Снощи проведох разговор с доц. Ангел Кунчев. Обсъдихме мерките, които биха могли да се вземат. Неговото мнение е, че трябва да се подхожда спокойно с проблема. Продължаваме с изпълнението на мерките, които взимаме и до този момент“, поясни кметът.

Той допълни, че се очакват резултатите и на останалата част от персонала след като първоначално са тествани хората, които са имали някакви симптоми. Започва тестване на медицинския персонал и от другите отделения. Всички лица, които са преминали в последния месец през това отделение, вече са установени.

Гастроентерологията в МБАЛ „Хаджи Димитър“ е затворена за дезинфекция. След това може да работи отново, но заради големия брой заразени лица от персонала в него, то най-вероятно няма да приема пациенти.
„Другите отделения по гастроентерология в града – на ВМА и на „Д-р Иван Селимински“, ще поемат пациенти, докато това не работи. Имаме достатъчно база като легла и медицински специалисти в Сливен, за да нямат опасения болните, че могат да останат без лечение“, успокои Радев.

Той е категоричен, че в Сливен има достатъчно легла и специалисти, като до този момент не е имало случай да не бъде приет пациент за лечение с коронавирус.

„Неприятното при нас е, че има групи, които изчакват да излязат тестовете и заемат част от капацитета на отделенията, защото минават около 30 часа от момента, в който се вземе пробата, изпрати се в лаборатория в Стара Загора и се потвърди или се отхвърли вероятността да има COVID. В тази връзка се работи по въпроса в Сливен да се отвори лаборатория, която да прави PCR тестове и да се съкрати периодът на изчакване от вземането на пробата до излизането на резултата“, посочи Стефан Радев.
Относно това, откъде е дошла заразата, мнението на специалистите е, че през отделението е преминал пациент, който е бил заразен.

Градоначалникът смята, че вече е назрял моментът да се постави в национален мащаб въпросът за тестване при приемане на пациенти в болница. Според него, така ще бъде сведен до минимум рискът и за медицинския персонал.
„Неприятна е ситуацията, че продължават да се заразяват медицински лица. Това показва, че е много опасен вирусът, особено за хора, които работят с болни, с рискови групи. Надяваме се, че това ще е последният случай на толкова много заразени медицински лица. Ще настоявам да продължим с мерките, които изпълняваме и да се взимат нови, за да предпазваме по-добре медиците и да потискаме разпространението на коронавируса на територията на Сливен“, заяви Стефан Радев.
Той информира също, че човек от персонала на детска градина „Детство“ в квартал „Младост“ е бил контактен с потвърден пациент с коронавирус от новите случаи. Родителите са предупредени и днес заведението е затворено за дезинфекция. Чака се пробата на служителката.

„Надяваме се да е отрицателна, но дори с риск да бъде приета като свръхреакция, предпочетохме да не рискуваме с децата“, категоричен е кметът.

На брифинга стана ясно още, че деветият потвърден днес е от квартал „Клуцохор“. Към момента няма информация той да е свързан с досегашните случаи там или на други места.

„От квартал „Надежда“ са по-малко от 30% заразените на територията на общината. Съпоставим е процентът на заболеваемост там с процента на територията на цялата община. В квартал „Речица“, където беше първото огнище, нямаме нов случай през целия май. На 11 май имаше един случай, който не е свързан с огнището, а е по друга линия“, обясни градоначалникът.
Общо случаите на потвърдени лица с COVID-19 на територията на Община Сливен са 103, като активните са 24. Излекувани са 69 пациенти, 10 са починали.

„Под контрол е ситуацията. Надявам се, че и ние скоро ще започнем да излизаме от кризата“, каза кметът Стефан Радев.

Предишна РАЗКРИХА НЕЗАКОННА КАРИЕРА ЗА ДОБИВ НА ГРАДЕШКИ КАМЪК
Следваща НЕУМОРНАТА МАГДАЛЕНА ДАНЧЕВА И НЕЙНАТА БРИГАДА "НОВА ГРАДИНА" ЗАРАДВАХА ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ" В ПЛОВДИВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВОДЕЩА ЕВРОПЕЙСКА КОМПАНИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МПС ИЗБРА ГАРАЖНОТО ДЕПО НА „ДОРИС“ ООД ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЯТА СИ В СЛИВЕН

Презентация на последния си модел автобус представи днес холандската фирма VDL Bus & Coach в Сливен. VDL Bus & Coach е една от водещите европейски компании, която се занимава с

Новини Сливен

ВКУСНИ ГОЗБИ И МНОГО МУЗИКА НА РОМСКА КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА В СЛИВЕН

Кулинарна изложба във връзка с „Честване на Васий – Ромската нова година“ се проведе на 11 февруари в „Зимната градина“, Парк хотел „Централ“. Двигател на проявата бе Стела Костова, която

Новини Сливен

ВСИЧКИ НОМИНИРАНИ ЗА ЕВРОДЕПУТАТИ ОТ СЛИВЕН СЕ ОТТЕГЛИХА НА ЧЕРВЕНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ

Ако изгубим европейските избори, ще изгубим и местните избори. Затова е нужна максимална мобилизация на всички наши членове и симпатизанти, на цялото общество. Това заяви пред делегатите на общинската конференция