СТЕФАН РАДЕВ: С ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ ЦЕНТРАЛИ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ ТОК, КОЛКОТО Е ПОТРЕБЛЕНИЕТО НИ
11.08.2023 1489 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: С ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ ЦЕНТРАЛИ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ ТОК, КОЛКОТО Е ПОТРЕБЛЕНИЕТО НИ

Двете фотоволтаични централи, които бихме искали да изградим, ще произвеждат толкова ел. енергия, колкото е потреблението ни, заяви кметът Стефан Радев. Това стана по време на публичното обсъждане днес за намеренията на Общината да ползва дългосрочен заем от „Фонд ФЛАГ“, за да дофинансира проекта.

Предвижда се да бъдат изградени две идентични фотоволтаични централи с мощност по 3,5 мегаватчаса.  Средствата за едната от тях вече са осигурени от постъпления в размер на 4,8 млн. лева по договор за възмездно право на строеж. За изграждане на втората ще се използва заем до 5 млн. лева, при изгоден лихвен процент и срок за изплащане от 15 години, 2 от които са гратисен период. „Общината търси отдавна устойчив източник на финансови средства. Бизнес-идеята ни за електроцентралите е свързана с пазара на ел. енергия, който е силно прозрачен. Кредитният риск е минимален. Дори и да падне цената на ел. енергията,  този пък риск е „застрахован“, защото консумираната от общината ел. енергия е съпоставима с производството на двете централи“, коментира още Радев на срещата.

В публичното обсъждане на проекта за заема участва и доц. д-р инж. Стоян Божков от сливенския филиал на ТУ – София. Той направи анализ и даде позитивна оценка за инвестиционните намерения.

Дискусията, свързана с идеята за двете електроцентрали, продължава и след публичното обсъждане. Общината приема предложения и ще вземе под внимание всички мнения, включително и аргументите на неодобрение. Предложението за поемане на дългосрочен дълг ще бъде внесено в Общинския съвет.

В публичното обсъждане участваха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам. кметовете Румен Иванов, Стоян Марков, Камен Костов, ръководители на отдели и дирекции, общински експерти, граждани.

Предишна ЮИДП ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ ЛОВЦИ С ОТКРИВАНЕТО НА ЛОВЕН СЕЗОН 2023-2024
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БЕНТЪТ ЗА ЙОРДАНОВДЕН Е ГОТОВ

Бентът на река Новоселска, където ще бъде хвърлен кръста на утрешния Йордановден, е готов, установи репортер на Sliveninfo. Той е изграден с помощта на чували и бетонни конструкции. В неделя

Новини Сливен

ОБЩИНА КОТЕЛ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ТЪРЖЕСТВЕНО НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – 3 МАРТ

След няколко дни България отбелязва най-големия си празник – Освобождението на страната ни от османско владичество. Датата 3 март 1878 г. слага край на Руско-турската война и поставя начало на

Новини Сливен

ВАХИ КЕНДЕРЯН: СЛИВНАЛИИ, КОЙТО ИСКА ДА НАПРАВИ ДАРЕНИЕ ЗА ПФК „ЛЕВСКИ“, ДА МИ СЕ ОБАДИ

Директорът на ЦКБ клон – Сливен Вахи Кендерян, който е страстен привърженик на ПФК „Левски“, излезе с обръщение към всички сливналии – фенове на клуба, които искат да направят дарение