СТЕФАН РАДЕВ: С ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ ЦЕНТРАЛИ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ ТОК, КОЛКОТО Е ПОТРЕБЛЕНИЕТО НИ
август 11, 2023 1282 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: С ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ ЦЕНТРАЛИ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ ТОК, КОЛКОТО Е ПОТРЕБЛЕНИЕТО НИ

Двете фотоволтаични централи, които бихме искали да изградим, ще произвеждат толкова ел. енергия, колкото е потреблението ни, заяви кметът Стефан Радев. Това стана по време на публичното обсъждане днес за намеренията на Общината да ползва дългосрочен заем от „Фонд ФЛАГ“, за да дофинансира проекта.

Предвижда се да бъдат изградени две идентични фотоволтаични централи с мощност по 3,5 мегаватчаса.  Средствата за едната от тях вече са осигурени от постъпления в размер на 4,8 млн. лева по договор за възмездно право на строеж. За изграждане на втората ще се използва заем до 5 млн. лева, при изгоден лихвен процент и срок за изплащане от 15 години, 2 от които са гратисен период. „Общината търси отдавна устойчив източник на финансови средства. Бизнес-идеята ни за електроцентралите е свързана с пазара на ел. енергия, който е силно прозрачен. Кредитният риск е минимален. Дори и да падне цената на ел. енергията,  този пък риск е „застрахован“, защото консумираната от общината ел. енергия е съпоставима с производството на двете централи“, коментира още Радев на срещата.

В публичното обсъждане на проекта за заема участва и доц. д-р инж. Стоян Божков от сливенския филиал на ТУ – София. Той направи анализ и даде позитивна оценка за инвестиционните намерения.

Дискусията, свързана с идеята за двете електроцентрали, продължава и след публичното обсъждане. Общината приема предложения и ще вземе под внимание всички мнения, включително и аргументите на неодобрение. Предложението за поемане на дългосрочен дълг ще бъде внесено в Общинския съвет.

В публичното обсъждане участваха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам. кметовете Румен Иванов, Стоян Марков, Камен Костов, ръководители на отдели и дирекции, общински експерти, граждани.

Предишна ЮИДП ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ ЛОВЦИ С ОТКРИВАНЕТО НА ЛОВЕН СЕЗОН 2023-2024
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЛАСТНАТА СТРУКТУРА НА ЖЕНИ ГЕРБ – СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ

Областната структура на Жени ГЕРБ – Сливен проведе отчетно събрание. На срещата присъстваха представители на четирите организации от област Сливен – Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Мотото на събранието

Новини Сливен

ОБЩИНСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ „ОЗЕЛЕНЯВАНЕ“ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В КАМПАНИЯТА „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО“

Към кампанията „Да изчистим България заедно“ ще се присъедини и Общинското предприятие „Озеленяване“. Това заяви заместник – кметът по финансите Румен Иванов. И допълни, че се предвижда служителите на предприятието

Новини Сливен

БЧК-СЛИВЕН СЪБИРА ДАРЕНИЯ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ

БЧК стартира кампания за материални дарения в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Българският Червен кръст обявява кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите