СТЕФАН РАДЕВ: С УКРЕПВАНЕТО НА СВЛАЧИЩЕТО В СОТИРЯ СВЪРШИХМЕ НЕЩО ДОБРО ЗА ДЪЛГИ ГОДИНИ НАПРЕД

СТЕФАН РАДЕВ: С УКРЕПВАНЕТО НА СВЛАЧИЩЕТО В СОТИРЯ СВЪРШИХМЕ НЕЩО ДОБРО ЗА ДЪЛГИ ГОДИНИ НАПРЕД

Кметът Стефан Радев посети днес района на вече укрепеното свлачище в село Сотиря. То се намира над ОУ „Паисий Халендарски“ и създаваше опасност за сградата на училището и застрашаваше сигурността на децата и персонала. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна средства за укрепването в размер на над 1 милион и 300 хиляди лева.
„Много сериозно строителство като технологично изпълнение. Обектът е от първа категория строежи. Тук се вижда малка част, върха на обекта. От години свлачището застрашаваше живота и здравето на учениците и всички, които работят тук, в това число и училищното имущество. Затова първоначално предприехме проучвателни дейности, които предхождаха проектирането, геоложките работи по обследване на свлачището и изпълнението на проекта. Изпълнихме го по договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, посочи сливенският градоначалник. Той обърна внимание, че това е второ свлачище, което Община Сливен укрепва, след свлачището в Качулка, въпреки че двете не могат да се сравняват по мащаби, обем и като сложност на изпълнението. По думите му току-що укрепеното в Сотиря, е много по-мащабен проект.
„Надяваме се това окончателно да решава въпроса със сигурността на този район и на образователната инфраструктура и сме свършили нещо добро за много години напред“, каза още кметът Радев. Той благодари на всички, които във времето са били ангажирани в укрепителните дейности и не са възпрепятствали обучителния процес.

На свой ред зам.-директорът на училището Мария Хаджистойчева заяви, че всички са били непосредствени наблюдатели в процеса по укрепване на опасното явление, което се намира в близост до детската градина и сградата на кметството. Тя изрази увереност, че училището ще остане обезопасено десетки години напред. То е с висок социален приоритет в населеното място и в него се обучават около 400 ученици. Тя благодари на община Сливен в лицето на кмета Радев и всички, участвали в дейностите.
Инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“ също изказа благодарност към Стефан Радев, за гласуваното й доверие да работи по сложния проект.

Дейностите по стабилизиране на свлачището са извършени на дълбочина близо 17 м и включват изграждане на необходимите съоръжения – пилоти, аркери, система за отводняване на ската, контролно-измервателна система, която в реално време и прецизно ще следи и отчита при движение на земните пластове. Те са извършени в два етапа –  в регулация и извън регулация. След отводнителните мероприятия е изградена противосвлачищна конструкция. Изградени са съоръжения за геозащита – отводнителни канали и събирателни шахти за укрепване на свлачище първи и втори етапи. Така изпълнен, строежът може да понесе натоварванията, съгласно действащото законодателство и вече разполага с Акт 16 и технически паспорт.

Предишна ПИЯН ШОФЬОР БЛЪСНА И УБИ 31-ГОДИШЕН ПОЛИЦАЙ КРАЙ ЯМБОЛ
Следваща ЕВГЕНИЙ БАЛЕВ: СПОРТЪТ РАЗВИВА РЕГИОНИТЕ, ПРИВЛИЧА ИНВЕСТИЦИИ И ХОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГОРЯ НАВЕС В НОВОЗАГОРСКО СЕЛО

Небрежност при боравене с открит огън е причина за пожар, възникнал в спомагателна постройка в частен имот в село Караново. Сигналът е получен в 13,48 часа, произшествието е ликвидирано в

Новини Сливен

СПЕЦИАЛИСТ ПО ПОЗИТИВНА ПСИХОТЕРАПИЯ И ХИПНОЗА ЗАПОЧВА РАБОТА В СЛИВЕН

Тя може да ви лекува чрез хипноза. Да ви преспи за 40-50 минути, а когато се събудите, да сте нов човек. За първи път в Сливен започва дейност Весела Гологанова,

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Двама студенти съквартиранти си говорят: – Много е тежко положението с храната… без никакви доходи… Искаш ли да си вземем едно прасе и да си го гледаме на терасата?