СТЕФАН РАДЕВ: СТРОИТЕЛСТВОТО НА ХРАМОВЕ Е ИСТИНСКО ДУХОВНО ВЪЗРАЖДАНЕ
14.10.2023 899 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: СТРОИТЕЛСТВОТО НА ХРАМОВЕ Е ИСТИНСКО ДУХОВНО ВЪЗРАЖДАНЕ

Откриване на храм ,,Св. преп. Параскева – Петка Българска“ се състоя днес на Петковден в Сливен. Събитието бе очаквано с нетърпение от православните християни в общината. Откриването извърши Агатополски епископ Иеротей – викарий на Сливенския митрополит Йоаникий.

Свещеникът отправи и благодарност към Стефан Радев и Димитър Митев, които като кмет и председател на Общинския съвет са оказвали  подкрепа за богоугодното дело.

„Г-н Радев, вие сте градоначалникът, който се отличава със своята христова вяра. На всеки празник присъствате и подарявате икона и черпите благодат, чрез която се осенява Вашия ум и се укрепват Вашите сили, за да можете да бъдете един достоен стожер на нашия град. Сливен е богат със своите исторически ценности, със своите културни традиции и нравствени обичаи“, каза в словото си след литургията отец Йоан.

От своя страна Стефан Радев поздрави миряните с празника и подчерта, че благодарение на усилията, които полага отец Йоан, днес се открива християнски храм в Сливен.

„Много храмове се откриха през последните години в общината и почти няма населено място без църква. За Сливен това наистина е празник, защото е дело на сливналии. Много хора са дали своя принос, а Община Сливен е участвала във всички инициативи за построяване на храмове. Така и трябва да бъде, защото Общината е на гражданите, на хората. Иска ми се строителството на храмове да се превърне в истинско духовно възраждане, възраждане и на нашите помисли и действия, на християнските ценности, които са съхранили България“, каза Стефан Радев.

На откриването на храма присъстваха народният представител Десислава Танева и кандидати за общински съветници от листата на ГЕРБ – Сливен. Всички запалиха свещ за здраве и благоденствие.

Празникът започна още на 13 октомври с Архиерейска вечерня. Днес богослужението започна с празнична утреня, продължи с Архиерейска света Литургия и водосвет.

Отец Йоан от сливенска епархия благодари на митрополит Иоаникий, на присъстващите на паметното събитие и на всички граждани и фирми, дали своя принос за построяването на църквата.

Предишна ИНЖ.МАРИНЧО ХРИСТОВ: ЩЕ ПРЕВЪРНЕМ ОБЩИНА СЛИВЕН В МОДЕРЕН ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД С ДОБРА ИНФРАСТРУКТУРА
Следваща СТЕФАН ПАСКОВ И МИНЧО АФУЗОВ БЯХА НА ОСВЕЩАВАНЕТО НА НОВИЯ ХРАМ „СВЕТА ПЕТКА“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

25 ДЕЛЕГАТИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН ЩЕ ПРИСЪСТВАТ НА НАЦИОНАЛНОТО СЪБРАНИЕ НА ПП ГЕРБ, КОЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 7 ЮЛИ В СОФИЯ

25 делегати от област Сливен ще присъстват на Националното събрание на ПП ГЕРБ, което ще се проведе на 7 юли в София. През юни всички общински структури на партията в

Новини Сливен

ФЕСТИВАЛ НА ВИНАРИТЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СЛИВЕН

„Фестивал на винарите Сливен 2018” ще се проведе на 12 и 13 април в зала „Сливен”. Организатори са фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и Община Сливен. В събитието ще вземат участие

Новини Сливен

С ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ ПЕНСИОНЕРСКИТЕ КЛУБОВЕ В СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА

По повод Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, в зала „Зора“ се проведе празничен концерт на състави от пенсионерските клубове в Сливен и по-малките населени места. Гост на