СТЕФАН РАДЕВ: СЛИВЕН ИМА БОГАТА ИСТОРИЯ И ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕ В БЪДЕЩЕ

СТЕФАН РАДЕВ: СЛИВЕН ИМА БОГАТА ИСТОРИЯ И ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕ В БЪДЕЩЕ

Стефан Радев е роден на 6 септември 1972 г. в град Сливен. Завършва висшето си образование в през 1995 г. в Икономическия университет – Варна със специалност „Икономика и управление на индустрията“ и по-късно придобива магистърска степен по счетоводство и контрол от УНСС – София. Бил е изпълнителен и финансов директор на голяма компания и е работил във финансовата сфера като одитор. През 2015 година е избран за кмет на Община Сливен, а през 2019 е преизбран за втори мандат.

Г-н Радев, за вас гласуваха почти 65 процента от участниците в балотажа на местните избори през октомври 2019 г. С какво постигнато през първия ви мандат спечелихте отново доверието на сливналии?

Мисля, че гражданите на Сливен се довериха на екипа ни заради много неща. Сливен беше в много тежко финансово състояние и основната ни задача през първия мандат беше насочена към оздравяване. Въпреки че не беше лесно, смятам, че по-голямата част от съгражданите ни разбраха какво е предизвикателството и какви са трудностите пред общината.

Смятам, че когато човек е откровен, когато говори за проблемите с хората, среща и разбиране. Всъщност, общите действия на всички ни позволиха да преодолеем тази криза.

В същото време успяхме да реализираме големи проекти, за които се е говорело години наред в нашата община и не е имало развитие – по отношение на транспорта, комуникационната схема, облагородяването на кварталите. Наваксахме и с програмата за саниране. Използвам случая, за да благодаря на нашите съграждани за подкрепата.

Сливен се гордее с индустриалните си традиции – от производството на пушки и сечива през 17 век до текстилните фабрики и спиртоварни през 19 век и машиностроенето, прасковите и неповторимата „Сливенска перла“ при социализма. Каква е стопанската картина в Общината днес?

Като цяло икономиката на България се развива добре. Икономиката на Сливен също се развива добре. Това можем да заключим от рекордно ниските нива на безработицата в общината, които има към момента. Ако приемем намаляването на безработицата и увеличаването на работните места за първи етап, според мен е време за качествена промяна – т.е. не толкова за увеличаване броя на работните места, а за създаване на по-добре платени работни места. В тази посока са усилията ни, както и плановете ни за изграждане на индустриален парк край Сливен.

В тази посока са и общите ни действия с Община Ямбол да представяме двата региона като един икономически район, с който да привлечем вниманието на инвеститорите. Освен богата история, Сливен има голям потенциал за развитие в бъдеще.

Туризмът образува между 11 и 13 процента от БВП на България, което до голяма степен се дължи на усилията на хората в общините. Какви видове туризъм развива Община Сливен?   

Сливен е град с богата култура, богата история и красива природа. Най-вече е известен, разбира се, с възрожденските си традиции и с това, че е люлката на индустриалното производство в България. Логично – културният туризъм е един от най-атрактивните за нашия град. В този смисъл са и намеренията ни да инвестираме в нашите музеи, в къщите-музеи на Добри Чинтулов, на Сливенския бит, първата текстилна фабрика в България на Добри Желязков и др.

Освен това Сливен има лесно достъпна и красива планина. Природен парк „Сините камъни“ се намира непосредствено до града и е едно от любимите места на хората не само в Сливен, но и в цяла Източна България. Имаме проект да обновим въжената линия, която води до местността Карандила – любима дестинация за туристите.

В миналото известен балнеолечебен курорт са били Сливенските минерални бани –  потенциал, който не използваме достатъчно. Убеден съм, че има светло бъдеще и пред тази възможност за туризъм в Сливен.

Кандидатствахте с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ за изграждане на два кризисни центъра – за жертви на домашно насилие и за временно настаняване на бездомници. Кои са другите ключови проекти с европейско финансиране, които Общината ще реализира през 2020 г.?

Споменах вече за намерението ни за инвестиции в туристическата инфраструктура, но най-големите проекти, които предстоят, са свързани с околната среда. На първо място това е големият воден проект за инвестиции във ВиК-инфраструктурата и пускане в експлоатация на пречиствателната станция за питейни води. По този проект работим от три години и през 2020 г. предстои да започне и реалното изпълнение.

Продължаваме с инвестициите в сферата на транспорта чрез изпълнението на още един проект, свързан с околната среда. Предстои закупуване на нови тролейбуси и електробуси за пътническия транспорт в Сливен, с което изпълняваме  политиката си за подобряване на транспортната инфраструктура и поддържането на висок екологичен стандарт.

Освен като Града на стоте войводи, Сливен е известен и като град с характерен за района силен вятър. Разкажете ни за ветропарковете на територията на Общината. Ефективни ли са? Създават ли екологични проблеми?

Нямаме данни за конкретни проблеми, създадени от ветропарковете. Като цяло на територията на Община Сливен има създадени доста ветрогенератори. Освен това са изградени и големи фотоволтаични паркове. Интересът към производството на енергия от възобновяеми източници продължава да е голям. Радвам се, че има такъв интерес и ние като община подкрепяме производството на чиста енергия.

Осъществявате ли партньорски програми с други общини в България и ЕС?

Имаме обща инициатива с Община Ямбол да представяме двете общини като един регион. Тук е много важно намерението ни и ангажимента от страна на министъра на регионалното развитие и благоустройството пътят между Сливен и Ямбол да бъде разширен, за да стане 4-лентов. През следващия програмен период ще се работи по този въпрос, което би позволило на двата града на практика да работят като един голям град.

Търсим партньорство и с други градове в Европейския съюз. Миналата година проведохме голям икономически форум в Сливен, заедно с Ниш (Сърбия) и Бидгошч (Полша). Бидгошч е град, с който Сливен е имал отношения още преди промените. Надяваме се тези отношения да се задълбочат, да обменяме добри практики и опит с добре развиващите се Ниш и Бидгошч.

Кое е любимото ви място в града?

Много места в Сливен са ми любими. В града, както при всички хора, особено с малки деца, ми е много приятно да се разхождам в парковете. Като всички сливналии съм закърмен с любов към планината и към Карандила.

Има ли Сливен грижливо пазени тайни, за които не можем да прочетем никъде?

Не знам дали вашите читатели знаят, че Сливен има една от най-богатите колекции от художествени произведения в България. Сигурен съм, че всеки би могъл да намери нещо за себе си в богатите художествени галерии на Сливен.

Любопитен  факт е, че в началото на XX век Сливен е бил градът с най-много милионери на глава от населението в България заради бурното развитие тогава на текстилната промишленост, която продължава и до днес да бъде гръбнакът на индустрията в Сливен. Тогава тази индустрия е била във възход в Европа, а Сливен е бил столицата на текстилното производство. И днес можете да видите запазени къщите на сливенските индустриалци от миналото.

 

 

www.themayor.eu

 

 

Предишна ПРЕМАХВАТ НЕЗАКОННИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ ПО ЖП - ЛИНИЯТА ПРЕЗ КЕРМЕН
Следваща ЗВЕЗДА ОТ "ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК" ОТИВА В ЗАТВОРА ЗА 16 ГОДИНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИПУСК 76 Е НАЙ-УСПЕШНИЯТ В 107-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА СЛИВЕНСКИЯ ФУТБОЛ

ФК”Сливен” чества 30 години от спечелването на втора купа на България по футбол. Тази година се навършват 30 години от завоюването на купата на България през 1991 година от отбора

Новини Сливен

ЗАПОЧВА IV НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЦЕНА ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ“ В СЛИВЕН

От утре, 18 юни в Сливен започва Националният детско-юношески театрален фестивал„Сцена под Сините камъни“.Официалното откриване ще се състои в зала „Зора“ от 15.30 часа. За четвърта поредна година на сливенска

Новини Сливен

САМО ЕДИН ДЕПУТАТ УВАЖИ ПЪРВАТА СЕСИЯ НА НОВИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ В СЛИВЕН

Само един депутат уважи с присъствието си първата сесия на новия общински съвет в Сливен. На тържественото заседание в зала „Сливен“ присъства народният представител от ОП Петър Петров. Новоизбраните общински