СТЕФАН РАДЕВ: ПРЕДПРИЕТИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19 В СЛИВЕН ДАВАТ РЕЗУЛТАТ
май 19, 2020 741 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: ПРЕДПРИЕТИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19 В СЛИВЕН ДАВАТ РЕЗУЛТАТ

Към момента общият брой на потвърдените лица с коронавирус на територията на Община Сливен е 72. Това съобщи на брифинг кметът Стефан Радев. 51 са излекуваните пациенти, 7 са починалите, а 14 са активните случаи.

„В квартал „Надежда“ са около 30% от всички потвърдени. Там остава засиленото полицейско присъствие. Според последната ми заповед то беше до 22 май, когато изтича карантината на голям брой лица от квартала. За „Речица“ също остава засиленото полицейско присъствие. Там също имахме сериозен брой случаи“, посочи кметът.

Той обясни, че предприетите мерки не са били за затваряне на целия квартал за да не се ограничат възможностите на хората да работят, да ходят до магазин, на лекар.

„Това нямаше да спре заразата, която се разпространява вътре при тях, а в същото време щеше да породи голям брой допълнителни проблеми. Вместо това избрахме да фокусираме карантината на улици, къщи, участъци от улици, там където са идентифицирани повече случаи“, обясни Радев и допълни, че степента, с която се появяват там заразени, е намаляла рязко в последните дни.
За последните 2 седмици новите случаи в „Надежда“ са 3. Те са свързани семейно с някои от заболелите. В „Речица“ има само 1 случай – съпруг на една от заразените сестри.

Около 600 лица са били карантинирани в квартал „Надежда“, когато е започнала кампанията. Сега там са останали по-малко от половината. Голяма част от ангажираните в комуналните услуги живеят в квартала, но не е допуснато нито една от дейностите да спре. Хората там могат да ходят на работа, спазвайки мерките, дистанция, да не се допуска струпване. Кметът поясни обаче, че карантинираните хора стоят в домовете си и не ходят на работа.

Стефан Радев смята, че предприетите мерки от страна на Общината дават добър резултат.

„Едно от най-важните неща, които направихме, беше да постигнем разбиране у хората, които живеят там какъв е рискът, какво целим, какво искаме от тях да се направи и как ще го постигнем. Имахме няколко срещи с лидерите на някои общности и смятам, че до голяма степен това ни помогна да успеем да постигнем такова разбиране и съдействие на общността“, каза градоначалникът.
По думите му инфекциозното отделение към областната болница вече работи и може да приема пациенти. Кметът заяви също, че няма нито едно лечебно заведение, което да откаже помощ на някого. Подчерта обаче, че не трябва да се допуска повишаване на рисковете. Повод за думите му е случай на мъж от Ямбол, който с автобус е пристигнал в Сливен и който в последствие се оказало, че е заразен с коронавирус.

„Освен тези 72 положителни проби, има 2 случая на хора от Ямбол – една медицинска сестра и един мъж, които са приети в Сливен. Знаем, че там е тежка ситуацията с болницата и тези хора са дошли директно тук, без да си правят тест в Ямбол. Приети са във Военна болница. Трябва да се спазва протоколът и да се търси най-близката болница, която е определена да лекува COVID заради риска, който се създава от транспортиране на такива хора“, каза още Стефан Радев.

Предишна ОБЯВЯВА СЕ КОНКУРС ЗА ЕСЕ "ОТ МЕДВЕНСКИТЕ ПАСИЩА ДО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ"
Следваща ТАЗИ ВЕЧЕР СВАЛЯТ БЛОКАДАТА НА РОМСКАТА МАХАЛА В ЯМБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЮЗИКЪЛЪТ „ЗЕХ ТЪ, РАДКЕ! ЗАХ ТЪ!“ ГОСТУВА В СЛИВЕН НА 18 ФЕВРУАРИ ОТ 19 ЧАСА

18 ФЕВРУАРИ /вт./ от 19:00 часа в ЗАЛА “СЛИВЕН” гр. СЛИВЕН гостува МЮЗИКЪЛА „ЗЕХ ТЪ, РАДКЕ! ЗЕХ ТЪ! Музика  Димитър Вълчев Режисьор Гълъб Бочуков Сценографията работи Лидия Къркеланова, Хореографията е

Новини Сливен

ГЕРБ – СЛИВЕН ДАРЯВА 3000 ЗАЩИТНИ МАСКИ НА СОЦИАЛНО СЛАБИ И САМОТНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА В ОБЩИНАТА

Общинската организация на ГЕРБ – Сливен дарява 3000 защитни маски за многократна употреба на социално слаби и самотни възрастни хора от общината. Маски ще получат възрастните и нуждаещите се във

Новини Сливен

ЕДИНСТВЕНАТА ФУРНА В СЛИВЕН, КОЯТО РАБОТИ ДЕНОНОЩНО

Фурна „Двата аслана“ е единствената в Сливен, която работи денонощно. И една от малкото, в която се правят прочутите сливенски милинки, показа проучване на Sliveninfo. Именно заради сливенските милинки и