СТЕФАН РАДЕВ: ПО-ВИСОКИТЕ ЦЕНИ СА В РЕЗУЛТАТ НА НЕСТАБИЛНОСТ И ПРОИНФЛАЦИОННИ РЕШЕНИЯ
март 10, 2023 453 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: ПО-ВИСОКИТЕ ЦЕНИ СА В РЕЗУЛТАТ НА НЕСТАБИЛНОСТ И ПРОИНФЛАЦИОННИ РЕШЕНИЯ

Основните причини за по-високите цени на стоки и услуги са инфлацията в цяла Европа и развития свят, както и нестабилността в управлението на страната, на което сме свидетели повече от две години, когато бяха взети доста проинфлационни решения. Това каза кметът Стефан Радев, помолен от журналисти да коментира ситуацията с високите цени и мерките на служебното правителство в тази посока.

Той подчерта, че когато една система е нестабилна и има  турбуленции, не е възможно процесите да се прогнозират и търговците се презастраховат с по-високи цени.

„Ако се върнем към стабилност, това презастраховане, което се калкулира в цените на стоките и услугите, ще намалее, а от там и цените. Презастраховането идва от степента на нестабилност в системата, а несигурността и нестабилността водят до спекулативност на пазара. Истината е, че нестабилността струва пари и я заплащаме през цените, през по-високи разходи, които правим. Правителството може да наблюдава размера на надценките, да ги изсветлява и да ги показва.“, каза Стефан Радев.

Той смята, че всеки може да допринесе на индивидуално ниво като пазарува разумно, събира информация от повече места за цените и да понижи разходите си за пазаруване. „Да се насочваме към тези търговци, които слагат по-малка надценка, по-малка рискова премия“, каза още той.

Предишна ОТЧЕТ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2023 ГОДИНА
Следваща ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АНТОНИЙ АНДОНОВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В РИТУАЛ-ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ШЕСТИ АРТИЛЕРИЙСКИ ПОЛК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧНА ШЕСТИЯТ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В СЛИВЕН

Зала „Сливен“ за поредна година е домакин на София филм фест. Снощи кметът Стефан Радев даде старт на шестото издание на фестивала, който започна с лентата „Ирина“ на младата режисьорка

Новини Сливен

74-ГОДИШНА ЖЕНА ДАДЕ 8 000 ЛЕВА И ЗЛАТНИ НАКИТИ НА ИЗМАМНИЦИ

74-годишна жена от град Нова Загора е станала жертва на телефонна измама. На 9 ноември след телефонно обаждане от мъж, който се е представил за полицейски служител, жената е била

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Мамо, мамо, аз осиновен ли съм? – Да, бе, точно па теб ще вземем! Младо момиче пита майка си: – Мамо, може ли да се оженя за гаджето си?