СТЕФАН РАДЕВ: ОБЩИНАТА СЕ ОПИТВА ДА ИЗПОЛЗВА ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ
май 19, 2020 924 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: ОБЩИНАТА СЕ ОПИТВА ДА ИЗПОЛЗВА ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ

Кризата с коронавируса промени финансовата ситуация на Община Сливен. Това каза днес на брифинг кметът Стефан Радев.

„Тази година отново преживяваме драматична промяна от гледна точка на това, че тя беше предвидена да е една от последните по-трудни във финансово отношение години. Имам предвид подобни на тези от миналия мандат и постепенно трябваше да започнем да оставяме в миналото периода с високата задлъжнялост и с невъзможността да отделяме сериозни средства за инвестиции“, коментира кметът.

Той посочи обаче, че за съжаление не само събитията с коронавируса са оказали влияние.

„В началото на годината се наложи да върнем целия размер на безлихвения заем, който бяхме получили от 5 милиона лева. Със стартирането на кризата със заразата намаляха сериозно приходите в общината. Към този момент част от тях започват да се компенсират. Говоря за данъчните приходи, но все още са 30% по-малко от това, което трябва да реализираме като приходи. Ако говорим в числа – ако остане този процент и ако не компенсираме голяма част от него, това ще е сума от порядъка на 5 – 6 милиона за годината, което е много сериозна сума за нашата община“, обясни Радев.

Миналата година Община Сливен спечели дело за 4,5 милиона лева срещу Министерството на околната среда и водите. През 2017 година министерството наложи запор върху сметките й като следствие от финансова претенция на ведомството. Тя касаеше изпълнението на първия воден цикъл в града. Днес Стефан Радев обяви, че претенциите са подновени.

„От НАП се опитаха да го съберат като частно-държавно вземане вземането на МОСВ, което те твърдят, че имат. Не успяха. Сега започват по реда да го обявят за публично-държавно вземане. Така че и от тях имаме запорно съобщение за близо 5 милиона лева. В тази част трябва да кажа, че ние оспорваме това вземане. Завели сме ново дело вече в Административния съд, след като го спечелихме в гражданския. Но така или иначе това също е значим риск пред общината“, посочи градоначалникът.

По думите му, кризата с коронавируса е замразила и инвеститорския интерес, както и желанието на бизнеси за покупка на общински активи.

„Бях казал, че имаше много сериозен интерес за част от терена на летището – голям инвеститор със сума, с която на практика щяхме да изградим целия индустриален парк. Към този момент инвеститорите се въздържат от нови покупки. Това допълнително променя ситуацията от тази, в която бяхме“, стана ясно още от думите на кмета.

Той допълни обаче, че колкото и да е трудна ситуацията, общината е била в много по-тежко финансово положение преди 4 – 5 години. В момента не се говори за ограничаване, на която и да е от общинските дейности.

„Това говори, че Община Сливен вече е на една друга плоскост на финансово състояние и може да поема такива рискове и такива неблагополучия“, смята Стефан Радев.

Той обясни, че общината се опитва да използва всички възможни инструменти за инвестиции – европейски фондове и национално финансиране, с които да се задвижи икономическата активност, фирмите да могат да работят и хората да могат да получават доходи.

 

Предишна ПРОКУРАТУРАТА ПОСТАНОВИ ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА УБИЕЦА
Следваща ОТ 22 МАЙ ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ГРАДИНИ МОГАТ ДА ПРИЕМАТ ДЕЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БУРНИЯТ ВЯТЪР В НЕДЕЛЯ НАДУ ПЛАТНАТА ЗА ГЕРБ В СЛИВЕН

Ураганният вятър в неделя наду платната на кораба на ГЕРБ, който финишира със сериозна преднина пред останалите в парламентарната надпревара от 21 МИР-Сливен. Sliveninfo ви предлага окончателните резултати от парламентарните

Новини Сливен

8-ГОДИШНО ДЕТЕ Е РАНЕНО ПРИ КАТАСТРОФА НА МАГИСТРАЛАТА

На 23 юни, в 08,20 часа,  е получено съобщение от тел. 112 за възникнало пътно произшествие на автомагистрала Тракия, км 232,700, в посока София-Бургас. От извършения оглед на местопроизшествие е

Новини Сливен

ЕЛИЗАБЕТ КЕНДЕРЯН ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РИК-СЛИВЕН

Съставът на Районната избирателна комисия – Сливен ще бъде определен от ЦИК. Проведените на 19 септември от областния управител Минчо Афузов консултации с парламентарно представените партии и коалиции не приключиха