СТЕФАН РАДЕВ: НАЦИОНАЛНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА Е ИСТИНСКИ ПРАЗНИК ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ЖИТЕЛИ НА СЛИВЕН
май 10, 2023 364 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: НАЦИОНАЛНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА Е ИСТИНСКИ ПРАЗНИК ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ЖИТЕЛИ НА СЛИВЕН

С пищна церемония в сливенския Драматичен театър „Стефан Киров“ днес бе открит 25-ият Национален фестивал на детската книга. Традиционният форум е единственият в България,  посветен изцяло на детската книга, на процеса по нейното издаване, разпространение и четене.  Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев, който традиционно даде началото на поредното издание.

„Вече 25 години този фестивал утвърждава детската книга. Радвам се, че в този конкурентен свят, който предлага богато съдържание в интернет, социални мрежи, телевизия, детската книга остава едно от най-важните неща в живота ни. Тя ни съпътства от най-ранните ни детски години, свързана е с най-свидните ни спомени  до момента, в който и ние на свой ред четем детски книжки на нашите деца и внуци, мечтаейки заедно с тях“, заяви по време на откриването сливенският градоначалник. Той изрази задоволство по отношение на качеството на детските книги, което предлага все по-добро съдържание. Стефан Радев изрази още убеденост, че през годините фестивалът е дал своя принос за развитието на детската книга и се е превърнал в истински празник за най-малките граждани на Сливен.

Сред присъстващите бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, директорът на  Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ д-р Росица Петрова, зам.кметът Пепа Чиликова, директори и представители на различни институции в града, чуждестранни гости, ученици и граждани.

Официалното откриване бе съпътствано с впечатляващите музикални изпълнения на гостите от „Джуниър бенд“ от Велико Търново и домакините от Балетна формация „Барби“, които бяха бурно аплодирани.

Вече 25 години фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници. Той активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето.  Съпътстващите го многобройни конкурси и пленери вдъхновяват децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“, която се връчва за принос в детското книгоиздаване в различни категории, вече 20 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца в България и развитието на детската илюстрация.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени разнообразни прояви – премиери на най-новите заглавия от книги. Планирано е и представяне на издателства, на сборници, литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища. И тази година на официална церемония ще бъде връчена Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2023 г. Сред планираните събития са включени още майсторски класове по творческо писане и илюстрация и XII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; изложба илюстрации на Невена Ангелова, театрални представления, концерти,  карнавално шествие и др.

Акцент в програмата е предстоящата кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Феноменът Национален фестивал на детската книга – уникално креативно пространство за деца и творци.“ Ще бъдат представени 20 доклада на участници /автори и издатели/  от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Германия и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език, с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Организатор на Националния фестивал на детската книга е Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация-Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и още много приятели и съмишленици. Фестивалът продължава до 12 май.

 

 

Предишна ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 183 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР
Следваща ЗЛАТОМИР ЖЕЛЕВ ОТ ППМГ СЛИВЕН С ВТОРО ЛАУРЕАТСКО ЗВАНИЕ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 31.01.2020 г. /петък/ ще бъде прекъснато водоподаването в района на фирма „Къчеви“.

Новини Сливен

ГРУПА „ЕПИЗОД“ С РОК ТЕАТЪР „АСПАРУХ – БИТКАТА ЗА ОНГЪЛА“ НА КРЕПОСТТА „ТУИДА“

На сцената на крепостта „Туида“, на 18 май, от 20 часа  ще се качат музикантите от група „Епизод“ с техния рок театър „Аспарух-битката за Онгъла“. За първи път сливенци и

Новини Сливен

ИЗГОРЯ ФУРГОН В ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА НА ТВЪРДИЦА

На 7 януари, около 08,40 часа, в индустриалната зона на град Твърдица е възникнал пожар във фургон, собственост на 51- годишна жена. Пострадали няма. Сигналът е получен  в 08,51часа, произшествието