СТЕФАН РАДЕВ: НАДЯВАМ СЕ ФЕСТИВАЛЪТ НА ДЕТСКАТА КНИГА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА РАЗПАЛВА МЕЧТИТЕ И ФАНТАЗИИТЕ НА ДЕЦАТА
08.05.2024 1058 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: НАДЯВАМ СЕ ФЕСТИВАЛЪТ НА ДЕТСКАТА КНИГА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА РАЗПАЛВА МЕЧТИТЕ И ФАНТАЗИИТЕ НА ДЕЦАТА

На церемония днес кметът Стефан Радев даде началото на поредния Национален фестивал на детската книга в Сливен. Откриването на 26-ото издание изпълни фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров“ и бе съпроводено по традиция с концертна програма.

В приветствието си градоначалникът отбеляза със задоволство, че за поредна година Сливен ще се превърне в поле за изява на творчеството за деца.

„Детските книги – където се ражда магията, вълшебният свят, където всичко е възможно и чудесата стават реалност. Те носят и поуки, събуждат детската любознателност и оставят трайна следа в детската мисъл“, заяви кметът. Той допълни, че създаването на детските книги е плод на много труд и усилия на издатели, автори, илюстратори, редактори.

„Радвам се, че и тази година ще отличим най-изявените сред тях. Използвам приятния повод да поздравя директора, целия екип на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и всички, с които си партнират  при  организацията и превръщането на фестивала във все по-интересен, по-богат и дългоочакван празник за нашите малки съграждани! Сигурен съм, че той ще става все по-мащабен и популярен занапред!“, завърши Стефан Радев.

Сред гостите на концерта бяха още народните представители Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова. Концерта уважиха още областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, членове на Организационния комитет на фестивала, гости, участници във фестивалната програма и деца.

Със свои изпълнения в концерта се включиха актьорите Силвана Петрова и Андрей Иванов, Детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас, Вокална група „Славейче” при ОУ „Христо Ботев” – Сливен, Балетна школа „Пети Па“, Балет „Тиара” към Военен клуб – гр. Айтос, младите музиканти от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и най-добрите танцови двойки от Клуб по спортни танци „Сливен“.

След откриването посетителите имаха възможност да разгледат изложба „Театрални кукли на любими литературни герои”. В нея са подредени творби на участниците в XIII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – 2024.

Тридневната програма на фестивала в Сливен – от 8 до 10 май, обещава палитра от събития – премиери на най-новите книги на писателите Петя Кокудева, Весела Фламбурари, Силва Налбантян – Хачерян и др. Планиран е литературен маратон с писатели и издатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища,  представяне на издателства, връчване на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2024 г. Ще се проведат изложби, майсторски класове по творческо писане, илюстрация и анимация,  театрални представления, концерти, карнавално шествие и др.

Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. В зала „Май” ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от V Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Йордан Радичков”, посветен на 95г. от рождението му, един много успешен проект на РБ „Сава Доброплодни“, реализиран с подкрепата на  НХА-София. В конкурса се включиха студенти от НХА-София, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“, Художествената академия в Сараево /БиХ/.

Всички прояви, включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата – участници в различните прояви, са осигурени много сувенири и книги.

Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областната администрация, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др.

Единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене, тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен Стефан Радев.

Предишна ВСИЧКИ ЛИСТИ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ В 21 МИР-СЛИВЕН
Следваща ПИСАТЕЛКАТА ЦВЕТА БРЕСТНИЧКА Е НОСИТЕЛЯТ НА ТАЗГОДИШНАТА НАГРАДА "КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ" ЗА ПРИНОС В ДЕТСКОТО КНИГОИЗДАВАНЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„ЖИВ Е ТОЙ, ЖИВ Е!“ ЗВУЧА ЗА 181-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР

„Жив е той, жив е!“ прозвуча на 10 май в Сливен, на тържествена церемония на площад „Хаджи Димитър“ послучай 181-годишнината от рождението на воеводата. Известната Ботева балада бе изпълнена от

Новини Сливен

ПРЕДСТОИ СЪСТЕЗАНИЕ НА ПРОЕКТИ, ОТРАЗЯВАЩИ СМИСЪЛА И ЗНАЧЕНИЕТО НА СТАРИЯ БРЯСТ КАТО СИМВОЛ НА СЛИВЕН

Общественият съвет за Стария бряст утвърди техническо задание за обемно-пространствено решение на площада при Стария бряст. От изключително значение е постигането на максимален синтез с природните дадености – задължително условие

Новини Сливен

ХXII- ри РЕГИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „ПРОЛЕТНИ ИГРИ И ОБИЧАИ – ЦВЕТНИЦА” ТВЪРДИЦА 2023

На 09.04.2023  в гр. Твърдица се проведе  ХXII-ЯТ  РЕГИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР ,,ПРОЛЕТНИ ИГРИ И ОБИЧАИ – ЦВЕТНИЦА”, организиран от Община Твърдица и Народно читалище „Св.св. Кирил и Методий 1914”. Кметът