СТЕФАН РАДЕВ: КНИГАТА ТРЯБВА ДА Е НЕДЕЛИМ СПЪТНИК В РАЗВИТИЕТО НА ВСЯКО ДЕТЕ И НА ВЪЗРАСТНИТЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ
май 11, 2022 352 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: КНИГАТА ТРЯБВА ДА Е НЕДЕЛИМ СПЪТНИК В РАЗВИТИЕТО НА ВСЯКО ДЕТЕ И НА ВЪЗРАСТНИТЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ

С концерт днес в Сливен бе открит 24-ият Национален фестивал на детската книга. Той е единственият форум в България, изцяло фокусиран върху детската книга и предизвикателствата, свързани с нейното издаване, разпространение и четене. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев, който даде официалния старт на поредното издание. Той поздрави и благодари на всички, които са се включили в мащабната подготовка и организация на фестивала.

„За поредна година Сливен се превръща в столица на детската книга за радост на най-малките читатели. Убеден съм, че книгата трябва да е неделим спътник в развитието на всяко дете, но и на нас през целия ни живот. Те не само ще ви дават знания, но и емоции, ще подхранват вашето въображение, ще събуждат любознателността ви, ще ви карат да мечтаете. Затова всяка книга е богатство, малко съкровище, което ни прави по-щастливи“, заяви кметът Радев в препълненото фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров“. Той използва случая да поздрави и служителите в читалищата с професионалния им празник. Водещ на концерта днес беше актьорът Даниел Цочев, а в него със свои изпълнения се включиха: Вокална формация от детски хор „Милка Стоева” – Бургас,  балетни формации при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ –Бургас и детска вокална група „Славейче” – Сливен. С индивидуални изпълнения в спектакъла се включиха талантливите певци, победители в редица национални и международни конкурси – Даная Бочева (12 г.) – София и Евгения Белева (10 г.) – Бургас. Гости на церемонията по откриването бяха председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, членове на Организационния комитет на фестивала, гости и участници в програмата. На тазгодишното издание специален гост е ТамашХорват – председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център от побратимения на Сливен град Печ, Унгария.

След официалното откриване на фестивала сливенският градоначалник и гостите посетиха изложбата, посветена на театрални кукли на любими литературни герои. Тя е позиционирана на първия етаж във фоайето на драматичния театър. В нея са представени творби на участниците в XI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – 2022.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Йорданка Белева, Димана Гуляшка, Христина Петрова, Валери Манолов, Милен Хальов, Тодор Каракашев, Слави Стоев, Александър Секулов,  Никола Райков и Тони Теллалов; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Представяне на издателства; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2022 г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Елин Пелин”, посветен на 145 г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие” и XI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; танцов маратон, карнавално шествие и др. Важен момент в програмата на 24-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Изкуството да се пише за деца днес – между модерните послания и фантазния свят”. Акцент и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби.

Тържествената церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2022 г. в различните категории ще се състои на 12 май. За четвърти път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”.

Всички прояви, включени в тридневната програма, са безплатни за посетителите. За децата – участници в различните прояви, са осигурени много сувенири и книги.

Националният фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. Той ще  продължи до 13 май 2022 г., като тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата.

Предишна ОТБОРИ ОТ 11 СЛИВЕНСКИ УЧИЛИЩА СЕ ВКЛЮЧИХА В СЪСТЕЗАНИЕТО „ПИША И ЧЕТА ПРАВИЛНО“
Следваща В ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА” ВЕЧЕ РАБОТЯТ ТРИМА ЛЕКАРИ-ПАРАЗИТОЛОЗИ. НАЙ-НОВОТО ПОПЪЛНЕНИЕ Е Д-Р КАЛИНА ЛАЗАРОВА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АВТОМОБИЛ КАТАСТРОФИРА НА МАГИСТРАЛАТА

Екип на РСПБЗН-Нова Загора е оказал техническа помощ при възникнало пътно произшествие на автомагистрала „Тракия“ без пострадали. Около 17,25 часа на 20 юли в района на 257 км. е самокатастрофирал

Новини Сливен

„АПОЛОН“ ВКАРА ЧЕТИРИ БЕЗОТВЕТНИ ГОЛА НА „ЧЕРВЕНИ ВОЙВОДИ“

ФК „АПОЛОН“ от сливенския кв. „Речица“ победи като гост ФК „ЧЕРВЕНИ ВОЙВОДИ“ – Сливен с 4:0.  Дербито на шестия кръг от областната футболна група се игра в неделя. С убедителната

Новини Сливен

10 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН – „ДВИЖЕНИЕТО Е ЗДРАВЕ“

Доказано е, че редовната физическа активност стои в основата на здравословния начин на живот, помага за понижаване риска от хроничните незаразни болести като диабет, инсулт, сърдечни заболявания, и някой ракови