СТЕФАН РАДЕВ: ИСКАМ В СЛИВЕН ДА ИМА ВИСОКОПЛАТЕНИ РАБОТНИ МЕСТА!
април 6, 2023 1606 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: ИСКАМ В СЛИВЕН ДА ИМА ВИСОКОПЛАТЕНИ РАБОТНИ МЕСТА!

„Искам в Сливен да има високоплатени работни места! Това е целта на идеята ни за създаване на индустриален парк“, заяви кметът Стефан Радев на среща с общински съветници, проведена по тяхна инициатива. Тя се състоя на 5 април – ден преди местният парламент да разгледа повторно предложението за създаване на общинско дружество „Индустриален парк – Сливен“. В нея участва и председателят на Общинския съвет Димитър Митев. По време на разговора бяха дискутирани конкретни въпроси, свързани с подготовката за създаване на парка и концепцията за него.

Общинският терен от 2500 дка в района на летище „Бършен“, по пътя Сливен – Ямбол, е разделен на три зони. Две от тях са с площ между 450 и 500 дка и са отредени за индустриално развитие. А третата, средната е от 1500 дка, включва летището и пистата. Оразмеряването й е извършено така, че пистата да може да функционира. Общината няма намерение да продава летищната писта, нито пистата за мотокрос, която също е в района на бившето летище и е в самостоятелен парцел, заяви още в началото на срещата кметът в отговор на отправените въпроси.

Първият етап от индустриалната зона Общината планира да осъществи на северния терен от 450 дка, като кандидатства за финансиране в най-близко бъдеще. Но преди да се пристъпи към решение за създаването на парка, за определяне на неговия тип, приемане на концепция за развитие и други документи, необходимо и задължително условие е да бъде създадено дружеството „Индустриален парк – Сливен“, което да изготви бизнес – план. „Тоест, операторът на парка трябва да е регистриран и това ни е нужно, защото един от основните документи, който ще се иска от нас, е неговият бизнес-план“, уточни кметът.

До момента Общината е извършила сериозна анализаторска дейност, проучен е опитът в страната, включително на „Икономическа зона – Тракия“. Намеренията са да бъде създаден индустриален парк от тип „А“, без специализация.  Към момента в региона няма ресурс за високотехнологични инвестиции. „Искаме „фунията“ да е максимално отворена, да не си поставяме бариери“, допълни кметът.

Вече се работи по техническата подготовка, свързана с парцелирането на терена от 450 дка и изграждането на довеждащата и отвеждаща инфраструктура. Предстои възлагането на техническото проектиране и остойностяване на елементите от инфраструктурата. То ще залегне в бизнес-плана на дружеството, чието изготвяне не може да бъде извършено без управителя на „Индустриален парк – Сливен“.

Участниците в срещата имаха възможност да се запознаят и с предложения за управител на „Индустриален парк – Сливен“ до провеждането на конкурс специалист – Соломон Москона /45 г./, с 20-годишен професионален опит в банковата сфера, от които 15 г. е бил директор на банкови институции.

В края на срещата съветниците се обединиха около мнението, че проектът за индустриалния парк е реалистичен и трябва да бъде отворен към различен и разнообразен бизнес.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЗАТВАРЯТ ЗА ДВИЖЕНИЕ ЧАСТ ОТ УЛ. "ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕЗ ПРОЛЕТТА ОБЕМЪТ НА ЯЗ. „АСЕНОВЕЦ“ СЕ ЗАПАЗВА

С помощта на априлските дъждове, обемът на яз. „Асеновец“ се запазва на 17 милиона куб. м. След като беше спаднал под 17 млн. куб. м при капацитет 28 млн., в

Новини Сливен

АБОНАМЕНТНИ КАРТИ ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ЩЕ СЕ ИЗДАВАТ В НОВОИЗГРАДЕНИТЕ ПУНКТОВЕ ОТ 14 СЕПТЕМВРИ

От 14 септември, понеделник започва издаването на абонаментни карти за пътуване в градския транспорт в новоизградените пунктове, както следва: спирка „ДКЦ2“, Център, бул.“Стефан Караджа“ /пред входа на ДКЦ2/; спирка „Българка“,

Новини Сливен

ЧЕТИРИМА ОТ КОТЕЛ СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАРКОТИЦИ

В хода на операция по противодействие на наркоразпространението на 19 март на път ІІ-48 в село Мокрен е спрян за проверка лек автомобил „Ауди А4“. В автомобила са установени криминално