СТЕФАН РАДЕВ: ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА НА СЛИВЕН МОЖЕ ДА Е ПЪРВАТА, КОЯТО ДА ПРЕДЛАГА ТЕРЕНИ С НАПЪЛНО ГОТОВА ИНФРАСТРУКТУРА
30.11.2022 793 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА НА СЛИВЕН МОЖЕ ДА Е ПЪРВАТА, КОЯТО ДА ПРЕДЛАГА ТЕРЕНИ С НАПЪЛНО ГОТОВА ИНФРАСТРУКТУРА

Първият етап от подготовката за изграждане на индустриалната зона на Сливен вече е към приключване, съобщи на среща с журналисти кметът на Общината Стефан Радев.  Подробният устройствен план е изработен отдавна.  Готови са предпроектните проучвания за водоснабдяването, канализацията, отводняването. От електроснабдителното дружество се очакват 37 становища за снабдяването с ток на отделните обекти в зоната. Води се кореспонденция с доставчик на газ за осъществяването на директна връзка на тази територия. „След като тези въпроси бъдат решени, сме готови да възложим техническото проектиране на инфраструктурата. Дори да няма финансиране от икономическото министерство или по европроект,  ще го финансираме ние. След това ще търсим източници и възможности за осигуряване на средства за неговото изпълнение“, уточни градоначалникът.

Общата идея на проекта за индустриална зона е свързана със зелената сделка. Ако се изпълнят намеренията за ограничаване на въглищата в енергетиката, това би освободило сериозен ресурс от работна сила в региона, конкретно в Сливен и Нова Загора. Очакванията се, че тогава ще бъде даден тласък за създаването на нови производства и нови предприятия. „Искаме да сме в курса на времето. И в този момент Община Сливен да излезе с индустриален парк. Имам предвид нещо, което в момента не се предлага в България – терени за промишлено строителство с изградена предварително и нацяло инфраструктура за водоснабдяване, канализация, осветление, газоснабдяване, отводняване и т.н.“, подчерта кметът Радев. Според него, ако тази инфраструктура и комуникации са налични, ще бъде съкратен поне с 2-3 години инвестиционният процес за всеки предприемач. „От разговорите ми с колеги от Европа и от европейските институции става ясно, че няма отстъпления от намеренията за зелената сделка заради войната в Украйна или заради очакваната рецесия. Може да има известно забавяне, но не и отказ от нея“, каза в заключение Стефан Радев.

Индустриалната зона ще бъде изградена на бившето летище „Бършен“ край Сливен. Първият етап обхваща 450 от общо 2500 дка терен.

Предишна ДНЕС Е АНДРЕЕВДЕН
Следваща СЛУЖИТЕЛИ НА ВиК ГАСИХА МЕРЦЕДЕС В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАЩО ДА СПРА ДА ПУША?

Тютюнопушенето е сериозен медико-социален проблем и една от основните причини за смъртност и инвалидност в света. То е предотвратим рисков фактор за здравето и всяко усилие за неговото ограничаване си

Новини Сливен

МЪЖ ОТ СЛИВЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА НАРКОТИЦИ

Притежание и производство на наркотични вещества са установили криминалисти на РУ-Сливен при специализирана операция. Акцията е срещу наркоразпространението и се провежда на територията на ОДМВР-Сливен. На 24 юли служители на

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

По улицата едва-едва се влачи стара баба. Някакъв младеж я заобикаля внимателно и продължава бързо по тротоара. – Момче, момче! – вика бабата, – случайно да не отиваш към хлебарницата?