СТЕФАН РАДЕВ ЗАРЯЗА ЛОЗЯТА В ГЛУШНИК И ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ ЗА НАЙ – ДОБРО ДОМАШНО ВИНО
14.02.2023 784 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ ЗАРЯЗА ЛОЗЯТА В ГЛУШНИК И ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ ЗА НАЙ – ДОБРО ДОМАШНО ВИНО

Пожелания за здраве и плодородие отправи към стопаните кметът Стефан Радев на ритуалното зарязване на лозовите насаждения в село Глушник. „Трифон Зарезан е един от най-обичаните български празници. Поздравявам всички, които продължават да следват традициите. Нека има берекет и годината да е успешна“, каза той.

Домакините на празника – кметът на Глушник Димитър Петков, местното читалище, собствениците на лозя и производители на вино, посрещнаха гостите си в лозовите масиви на селото. Отец Йордан отправи молитва насажденията да бъдат пазени от всякакви беди, градушките да ги заобикалят, лозите да дават овреме своите плодове, а стопаните, вложили толкова много труд, да прибират обилна и здрава реколта.

Очаквано много вълнения предизвикаха резултатите от традиционния конкурс за най-добро домашно вино. Кметът Димитър Петков обяви, че тази година в конкурса е имало 28 участника. Вината, при спазване на пълна анонимност на производителите, са били оценени от технолога Пламена Абаджиева и двама нейни колеги.  Запечатаният плик с резултатите от класирането бе отворен пред присъстващите. Първи в категорията „бяло вино“ стана Стефан Господинов, втори и трети – Димитър Петков и Христо Христов. В категорията „червено вино“ най-високо бе оценен майсторлъкът на Иван Христов, на второ място бе Христо Христов, а трети стана Станчо Станев. Наградите бяха връчени от Стефан Радев и Димитър Петков. Гости на празника бяха още зам.кметът на общината Румен Иванов, кметове на малки населени места, приятели на домакините.

Глушник е сред населените места в община Сливен, където отглеждането на лозя е традиционен поминък, а произвежданите домашни вина са любими за ценителите заради отличното си качеството и аромат. Близо 3 500 дка лозови насаждения има в землището на селото, като около 400 – 500 се стопанисват от две фирми.

На 14 февруари празникът честваха стопаните на 777 хектара винени и 46,21 хектара десертни лозя в община Сливен, по данни на Областна дирекция „Земеделие“.

Предишна РИТУАЛ ЗА ДЕНЯ НА ТРИФОН ЗАРЕЗАН СЕ ПРОВЕДЕ В СЕЛО КОВАЧИТЕ
Следваща ОБЩИНАР ОТ СЛИВЕН НАРЕДИ СТРОФИ ЗА ДЕНЯ НА ВЛЮБЕНИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НОВОЗАГОРЕЦ ОСТАНА БЕЗ СКЪП ТЕЛЕФОН, ДОКАТО Е БИЛ В КРЪЧМА

На 8 януари 45-годишен жител на град Нова Загора е подал заявление за кражба на мобилен телефон „Самсунг Галакси S8“. Пред органите на реда той е обяснил, че мобилният телефон

Новини Сливен

РАБОТНИК СИ СЧУПИ КРАКА ПРИ САНИРАНЕ НА БЛОК В СЛИВЕН

На 10 януари, в 11,15  часа е получен сигнал от тел. 112 за възникнал инцидент с пострадал мъж на 38-години при извършване на дейности по саниране на жилищен блок в

Новини Сливен

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА МЪЖ ОТ СЛИВЕН, ОБВИНЕН В ОБЕЗОБРАЗЯВАНЕ НА ЖЕНА

Съдът задържа под стража Атанас Н., обвинен в причиняване на средна телесна повреда, изразяваща се в обезобразяване на лицето на жена. Задържането е по искане на Районна прокуратура – Сливен.