СТЕФАН РАДЕВ: ДОКАТО ГО ИМА ПРЕКЛОНЕНИЕТО ПРЕД ДЕЛОТО И САМОЖЕРТВАТА НА БОТЕВ, ЩЕ ИМА БЪЛГАРИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ
юни 2, 2022 473 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: ДОКАТО ГО ИМА ПРЕКЛОНЕНИЕТО ПРЕД ДЕЛОТО И САМОЖЕРТВАТА НА БОТЕВ, ЩЕ ИМА БЪЛГАРИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ

Общонародно поклонение пред Ботев и загиналите за Свободата на България се провежда днес в цялата страна. В Сливен общоградският ритуал се състоя на площад „Хаджи Димитър“.

„Христо Ботев си отива само на 28 години, но ги изпълва с истинския смисъл на думата „живот“. Оставя ни едни от най-красивите страници от българската литература, оставя ни своя подвиг и завет – да обичаме пламенно нашата Родина. Няма българин, който да не се гордее, когато чуе неговото име, или да не трепва, когато чуе пламенните му слова. Не знам дали има друг народ, който да има такъв ден на поклонение. Но всички ние имаме едно задължение – да споменаваме Ботев не само в този ден, да правим всичко, което е по силите ни, неговото име за поколенията след нас, да не е просто име от учебниците“, заяви по време на ритуала-поклонение кметът Стефан Радев. Той подчерта, че Ботев е неотделим от същността на българския народ, от българския дух и докато го има преклонението пред великото му дело, пред неговата саможертва, дотогава ще има българи на тази земя.
„Затова наш свещен дълг е да възпитаваме поколенията, които идват след нас, да пренасяме във времето преклонението пред личности като Ботев, Васил Левски, като Хаджи Димитър, като Георги Раковски. Това ни прави българи! Поклон пред делото на Христо Ботев и всички велики синове на България!“, завърши кметът Стефан Радев. В знак на почит сливенският градоначалник поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Венци и цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Веселин Вълчев, директорът на ОДМВР Сливен ст. комисар Димитър Величков, цветя бяха поднесени от името на народните представители Татяна Султанова, Десислава Танева и Мария Белова, от името на командира на Център за подготовка на специалисти полк. Любомир Вачев, директори и представители на институции, на културни структури, военно-патриотични съюзи, исторически дружества, организации, читалища, училища и граждани.

Точно в 12 ч., по традиция в целия град проехтя воят на сирените в памет на Ботев и на загиналите за народна Свобода.
Официално този ден се отбелязва от 1 901 година, когато на връх Вола – лобното място на Христо Ботев, присъстват живи Ботеви четници, да отдадат поклон пред подвига на поета-революционер. От тогава до сега Ботев е символ на българската свобода, а 2 юни е ден на българската будна памет и неподкупна съвест. Затова и всяка година признателният български народ обсипва с венци и цветя многобройните паметници и лобни места, слави паметта на героите с една обич – обичта към България и с един идеал – свободна и независима България!

Организатори на общоградското поклонение са Община Сливен и Центърът за подготовка на специалисти.

Предишна ПУБЛИКУВАНИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПЪРВОТО КЛАСИРАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ В ПЪРВИ КЛАС
Следваща БИЗНЕСМЕН СЪБРА ЛЕГЕНДИ НА СЛИВЕНСКИЯ ФУТБОЛ НА ЕДНА СРЕЩА, КОЯТО ДЪЛГО ЩЕ СЕ ПОМНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГЕНЕРАЛ КОЛЬО МИЛЕВ ПРИЕ ГРАЖДАНИ

Народният представител от БСП Кольо Милев, който е генерал от резерва, прие граждани в червената централа. „Всеки идва с личните си проблеми и се надява на помощ. След такъв приемен

Новини Сливен

ДВЕ ПОЧЕТНИ ОТЛИЧИЯ „ЗЛАТЕН ВЕК“ ВРЪЧИ МИНИСТЪР БАНОВ ЗА 100-ГОДИШНИНАТА НА СЛИВЕНСКИЯ ТЕАТЪР

Министерството на културата награди Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ с грамота и почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики, за принос в развитието на българската култура и

Новини Сливен

СПОКОЙНА Е ЗИМНАТА ОБСТАНОВКА В СЛИВЕН

Спокойна е зимната обстановка в Сливен. Снежната покривка в планинската част е около 7 сантиметра, но бързо се топи. Всички пътища са проходими. От Община Сливен напомнят на шофьорите обаче,