СТЕФАН РАДЕВ: ДНЕС ИМАМЕ ДЪЛГ ПРЕД ВСИЧКИ, КОИТО ПОСВЕТИХА И ОТДАДОХА ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА СЛИВЕН
17.01.2023 457 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: ДНЕС ИМАМЕ ДЪЛГ ПРЕД ВСИЧКИ, КОИТО ПОСВЕТИХА И ОТДАДОХА ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА СЛИВЕН

Граждани, общественици, организации и ученици се стекоха днес на площад „17 януари“ в сливенския кв. „Клуцохор“. Поводът бе общоградският ритуал-поклонение за отбелязване на 145-годишнината от Освобождението на Сливен от османско иго.

В словото си за една от най-паметните и преломни дати в историята на града кметът Стефан Радев подчерта, че тя олицетворява свободата на духа, жаждата и усилията на плеядата от знайни и незнайни герои, които с перо и оръжие в ръка са воювали днес жителите на Града под Сините камъни да се наричат свободни. Той посочи още, че сливналии имат много основания да се гордеят, защото техните предци са били в авангарда на всички етапи на Национално-освободителната борба. Не само за Сливен, а за цяла България.

„Нека помним, че днешната свобода не е дошла даром. Много свидни синове на нашия град са посветили и дали живота си за Свободата. Пред всички тях имаме дълг. Да пазим и почитаме паметта им! Имаме дълг и към поколенията след нас. Да им оставим един свободен и проспериращ град. Град, в който хората искат, но и намират смисъл и причина да остават, да живеят, да се развиват, да създават семейства и на свой ред да учат децата си на любов към Родината. Поклон пред паметта на всички онези, които посветиха и дадоха живота си за нашата Свобода! Да живее Сливен, да живее България!“, завърши кметът.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод освобождението отслужиха свещеници от сливенския Храм „Св. Николай Мирликийски  Чудотворец“.

Към края на събитието залп от пушки на почетния караул на Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“, огласи сливенския квартал.

Ритуалът завърши с поднасяне на венци и цветя пред морената на площада в памет на героите, отдали живота си за Освобождението на Града под Сините камъни. Своята почит отдадоха кметът Стефан Радев, народните представители Мария Белова и Климент Шопов, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.областният управител Антоний Андонов, директорът на ОД на МВР ст. комисар Димитър Величков, културните институти и учебни заведения от град Сливен, военно-патриотични съюзи и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, на командира на Център за подготовка на специалисти – Сливен полк. Любомир Вачев, народните представители Десислава Танева и Татяна Султанова и от името на  началника на Регионално управление на образованието – Сливен Кристияна Станкова.

Проявата се организира от Община Сливен, съвместно със Светата Сливенска митрополия и Център за подготовка на специалисти.

 

 

Предишна ПРИВЕТСТВИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО ПОВОД 145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД СЛИВЕН
Следваща МАРИЯ БЕЛОВА: ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА РАЗНОБОЯ В ОБЩЕСТВОТО СА ПП, КОИТО ОСЪЗНАТО ПРОТИВОПОСТАВЯТ ПАРТИИТЕ В НС

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АБОНАМЕНТНИ КАРТИ ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ЩЕ СЕ ИЗДАВАТ В НОВОИЗГРАДЕНИТЕ ПУНКТОВЕ ОТ 14 СЕПТЕМВРИ

От 14 септември, понеделник започва издаването на абонаментни карти за пътуване в градския транспорт в новоизградените пунктове, както следва: спирка „ДКЦ2“, Център, бул.“Стефан Караджа“ /пред входа на ДКЦ2/; спирка „Българка“,

Новини Сливен

ВЕЛМИРА ВЪЛЕВА Е СРЕД НАЙ-МЛАДИТЕ КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ

Днес Ви представяме един от най-младите кандидати за народни представители в област Сливен за предстоящите на 11 юли избори. Това е Велмира Вълева, която е от листата на ГЕРБ в

Новини Сливен

ПИЯН ШОФЬОР НА МОТОПЕД Е ХВАНАТ ОТ ПОЛИЦИЯТА В НОВА ЗАГОРА

34-годишен жител на община Мъглиж е хванат да управлява мотопед след употреба на алкохол над 2,00 промила. Проверката е извършена на 2 ноември в 17,20 часа в село Еленово. Пробата