СТЕФАН РАДЕВ: ГЕОРГИ ДАНЧЕВ Е ФЕНОМЕН И ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ СПОМЕНАВАН С РЕСПЕКТ ОТ НАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ
март 15, 2022 1386 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ: ГЕОРГИ ДАНЧЕВ Е ФЕНОМЕН И ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ СПОМЕНАВАН С РЕСПЕКТ ОТ НАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ

100-годишнина от рождението на Георги Данчев – председател на Окръжния съвет в Сливен в периода 1965-1980 г. бе чествана днес в града под Сините камъни. Поклонението се състоя на Новоселските гробища. Сред дошлите да изразят своите почит и уважение бе кметът Стефан Радев, който поднесе цветя  пред паметника на мястото, където почива големият сливналия.

„Георги Данчев е феномен и продължава да бъде споменаван с респект от нашите съграждани. Един от най-емблематичните булеварди в града ни носи неговото име. Той е пример за това, че и в най-отричаните времена е имало хора, които работят за своя град, страна, за хората, които живеят тук. Днес, сто години след рождението му виждам събрани толкова хора. Много от обектите, с които с право се гордее Сливен, се свързват с неговото име. Не съм имал честта да го познавам, но като малък си спомням, че името му се споменаваше в моето семейство и за мен той е пример на това как човек трябва да работи за своя град и неговите жители“, заяви по време на поклонението кметът Радев. Той подчерта, че личността на Георги Данчев преминава недокосната от злободневието на днешния ден, което показва, че хората имат чувствителността да оценяват другите, не с печата на времето, а с измерението на делата им.

„Надявам се поне частица от неговата енергия, неговото желание за добруването на Сливен и неговите граждани, да се е запазила и в нас и да успеем да направим част от всичко извършено по негово време“, завърши Стефан Радев.

Пред събралите се на поклонението спомени за живота и делото на Георги Данчев сподели неговият близък сътрудник и биограф Иван Чавдаров.

„Когато Георги Данчев стана председател на Окръжния съвет през 1965 г., окръгът беше обикновен икономически център. Цялата му дейност бе посветена на Сливен, който беше неговото вдъхновение, дом и живот. За всички, които сме работили с него, за поколението, което живя и израсна с него, Георги Данчев остава последният възрожденец“, заяви още Иван Чавдаров.

Цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, близки роднини, колеги и граждани.

Организатори на честването са Община Сливен и Инициативния комитет за отбелязване на 100-годишнината на Георги Данчев.

Предишна  ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ОЩЕ ЕДНО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ В СЛИВЕН
Следваща Д-Р ЧЕНКОВА СПЕЧЕЛИ КОНКУРСА ЗА НАЧАЛНИК НА ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПАДНА ПОКРИВЪТ НА УЧИЛИЩЕ “ АНТОН ИВАНОВ КАМБУРОВ „

Падна покривът на бившето училище „Антон Иванов Камбуров“, което се намира в сливенския квартал „Клуцохор“. Школото бе закрито през 2008 г. и вече 10 години сградата се руши. Покривът падна

Новини Сливен

КОНЦЕРТ НА СЛИВЕНСКИЯ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР С УЧАСТИЕТО НА ГОСТ-СОЛИСТИ НА 24 ЮНИ

„Opera Lirica“ – Концерт с участието на солисти-лауреати на „Sofia Opera Performing“ ще изнесе Сливенският симфоничен оркестър на 24 юни. Почитателите на класическата музика ще имат възможност да чуят произведения

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВИ АБСОЛВЕНТИТЕ НА ВИПУСК’ 2019 НА ИНЖЕНЕРНО – ПЕДАГОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ И КОЛЕЖ – СЛИВЕН

На тържествена церемония в зала „Сливен“ днес бяха връчени дипломите на Випуск` 2019 на Инженерно-педагогически факултет и Колеж – Сливен към Технически университет – София. Официален гост на събитието беше