СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ НАГРАДАТА ЗА АВТОР НА БЛАГОЙ ДИМИТРОВ НА ТАЗГОДИШНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА
10.05.2024 315 Прегледи

СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ НАГРАДАТА ЗА АВТОР НА БЛАГОЙ ДИМИТРОВ НА ТАЗГОДИШНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА

Лошото време не спря ентусиазма и не развали настроението на всички, които се включиха във втория ден на XXVI Национален фестивал на детската книга. Вечерта завърши с връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2024 година. Кметът Стефан Радев връчи наградата в категория „Автор“. А отличието получи Благой Димитров за книгата „Тринайсет чудовища за Хелоуин“.

„Благодаря на всички, които създават книги. Още повече детски книги – това, което дължим на малките читатели. Разбира се, поздравявам и всички читатели, защото в крайна сметка, книгите няма да имат такова значение без тях. Благодарности към целия екип на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, които са основните организатори на това събитие и които се справиха въпреки предизвикателствата на времето“, каза в приветствието си кметът Радев.

Цвета Брестничка получи наградата за „Цялостен принос“. Автор е на 4 книги за възрастни и на 15 книги с приказки в стихове за деца. Цвета Брестничка работи активно и за популяризиране на литературата за деца.

В категория „Илюстратор“ наградата отиде при Елена Жаблянова. Призът беше връчен за илюстрациите и художественото оформление на книгата „Коледунка“ на Мая Дългъчева.

За шеста поредна година беше присъдена и награда на детско жури в категория „Автор“. То определи за носител на наградата писателя Никола Райков за книгата му „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче“.

Националната награда „Константин Константинов“ за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004 година от Министерство на културата, Национален център за книгата към ведомството, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“-Сливен и Община Сливен. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров.

Водещи на концерта бяха актьорите Елена Петрова и Руслан Мъйнов. В събитието взеха участие младите музиканти от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“-Бургас Никола Деведжиев на тромпет и Искрен Тодоров, баян. Участва също Младежки духов оркестър при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Със свои изпълнения публиката беше поздравена от музикантите Илин Папзян, Иван Едрев, Александра Георгиева и Надежда Ковачева. Изключително изящни изпълнения представиха и балерините от балетните формации „Пети Па“-Сливен и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.

По-рано през деня карнавално шествие с малките граждани на Сливен изпъстри Главната улица на града.

Предишна СЪБОРЪТ НА СЕЛО ЖЕРАВНА ОЧАКВА СВОИТЕ ГОСТИ ТОЗИ УИКЕНД. СЕДМИЦА ПО-КЪСНО Е ТОЗИ НА СЕЛО ПЪДАРЕВО
Следваща "КАФЕ С ПРЕТЕНЦИЯ" КОМЕДИЯ С ЮЛИАН ВЕРГОВ, МОНЮ МОНЕВ, ИВАН РАДОЕВ - 21 МАЙ В ЗАЛА "ЗОРА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДОМАШНИТЕ СТОПАНСТВА ЗА СВИНЕ

Областният управител Чавдар Божурски разпореди да бъдат извършени проверки във всички лични стопанства за отглеждане на свине в общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Целта е да се установи

Новини Сливен

98 % ОТ ДЕЦАТА В ОБЩИНА СЛИВЕН СА КЛАСИРАНИ ПО ПЪРВО ЖЕЛАНИЕ В I КЛАС

Днес бяха публикувани резултатите от първото класиране на учениците, които ще постъпят през месец септември в I клас за учебната 2021/ 2022 година. От отварянето на системата до 4 юни

Новини Сливен

МИНЧО АФУЗОВ Е ПОДАЛ ОСТАВКА КАТО ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН

Областният управител на Сливен Минчо Афузов изрази надежда бъдещият областен управител да продължи работа по важните за областта приоритети. Това каза днес той на пресконференция в националния пресклуб на БТА