СТЕФАН ПАСКОВ ПОСРЕЩНА ЛИДЕРИТЕ НА „ЛЕВИЦАТА“ В СЛИВЕН
18.06.2023 1701 Прегледи

СТЕФАН ПАСКОВ ПОСРЕЩНА ЛИДЕРИТЕ НА „ЛЕВИЦАТА“ В СЛИВЕН

Общинският съветник Стефан Пасков посрещна лидерите на „Левицата“ в Сливен. В събота той приветства Мая Манолова, Костадин Паскалев и Румен Петков, които първо застанаха пред журналисти.

На местните избори от „Левицата!“ няма да се коалират с партии от управляващото мнозинство. Това каза в Пресклуба на БТА в Сливен Костадин Паскалев, председател на Коалиционния съвет на „Левицата!“. Той уточни, че визира ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. По думите му местните структури ще имат правото да направят местни коалиции, но при предложение за участие с изброените партии, ще има консултации с националното ръководство. БСП не е в „забранителния“ списък, каза той в отговор на журналистически въпрос.

От формацията организират дискусии по места за готовността на структурите за предстоящите местни избори. Първата регионална среща се е състояла днес в Шумен, а в Сливен следобед ще има среща с представителите на коалицията от Сливен, Ямбол и Бургас.

До края на август ще бъдат готови конструкциите на листите за общински съветници и кандидатурите за кметове. Стефан Пасков, който беше водач на листата на „Левицата!“ на предходните парламентарни избори в Сливен, заяви, че за община Сливен листата за общински съветници е почти готова, както и кметските кандидатури в двадесет населени места. По думите му вариантите за кмет на общината са два – да бъде подкрепена кандидатура на обществена, силна личност, която да „счупи“ модела ГЕРБ, или собствена кандидатура.

„Мисля, че на терена на местната власт трябва да спестим този позор, който гледаме на национално ниво – прегръдката на Христо Иванов с Делян Пеевски и на Кирил Петков с Бойко Борисов“, коментира Мая Манолова, лидер на гражданската платформа Изправи се.БГ.

На форум през май от „Левицата!“ са обсъдили приоритетите си в местната власт за управленските политики с оглед качеството на живот на гражданите, посочи Костадин Паскалев. Разработена е била програма, свързана с всички сфери на дейност на общините, които касаят образованието, културата, социалните грижи, административното обслужване и др. Акцентите са върху финансовото състояние на общините. По думите на Паскалев общините изпитват тежки финансови проблеми поради липсата на нормален бюджет, непрекъснатото увеличаване на разходната част от непредвидени разходи. От коалицията смятат, че за да имат финансова независимост, в общините трябва да остават част от данъците. Освен с финансова децентрализация, според тях, на общините трябва да бъде осигурен адекватен ресурс за капиталови разходи.

Паскалев очерта няколко проблема, свързани с осигуряването на питейна вода, пречистването на отпадните води, управлението на отпадъците и общинската собственост. Сред тях са създаване на държавно дружество, което да стопанисва и управлява язовирите и помпените станции, а дружествата за водоснабдяване и канализация да бъдат общински. Друга идея е държавата да предаде на общините държавната собственост с отпаднало предназначение, като администрациите трябва да изработят устройствени планове за тези терени и имоти. Общините да използват различни видове възстановяеми източници на електроенергия с цел да намалят разходите за енергоносители е друго от предложенията им.

След пресконференцията лидерите на „Левицата“ се срещнаха със свои активисти от Бургас, Ямбол и Сливен. Това стана в хотел „Национал“.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – СЛИВЕН ПОДКРЕПИ НАЦИОНАЛНИТЕ ЧЕТЕНИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

В Деня на Съединението в село Медвен се проведоха Четвъртите национални четения, посветени на Захарий Стоянов. Инициатор за провеждането на ежегодния форум е г-жа Димитринка Петкова, бивш зам.-областен управител на

Новини Сливен

ГОЛФ ГОРЯ ПО ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ

Екип на РСПБЗН-Нова Загора е гасил пожар в лек автомобил „Фолксваген Голф“, възникнал по време на движение в новозагорското село Езеро. Сигналът е получен в 18,36 часа на 4 януари.

Новини Сливен

СЕДМИЦА, ПОСВЕТЕНА НА ЛЮБОВТА, В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ”САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

От 12 до 16 февруари 2024г., за единадесета поредна година, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен ще се проведе Седмица на любовта, посветена на празника на влюбените – Св. Валентин,