СТАРШИ КОМИСАР ДИМИТЪР ВЕЛИЧКОВ: ПОСТИГНАТИ СА ЗНАЧИТЕЛНИ УСПЕХИ В БОРБАТА С НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО И НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ
май 31, 2018 2967 Прегледи

СТАРШИ КОМИСАР ДИМИТЪР ВЕЛИЧКОВ: ПОСТИГНАТИ СА ЗНАЧИТЕЛНИ УСПЕХИ В БОРБАТА С НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО И НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ

„ОДМВР-Сливен отчита значителен ръст на разкриваемостта и спад при регистрираните престъпления”. Това заяви на брифинг днес директорът на областната дирекция на МВР в Сливен старши комисар Димитър Величков. Той представи отчет за дейността на дирекцията от началото на 2018 година и конкретни данни за постигнатите резултати през месец май. На брифинга присъстваха началникът на сектор „Пътна полиция”, началникът на  отдел „Административен” и началниците на районните управление в Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица.

Старши комисар Димитър Величков отбеляза, че от началото на 2018 година са регистрирани 889 престъпления, като се наблюдава спад с 11% при престъпленията против собствеността, с 10% при грабежите, 9,2% при кражбите с 40% при измамите и 29% при престъпните посегателства спрямо МПС. Установени са 102 водачи, управлявали след употреба на алкохол и упойващи вещества, което е с 54,5% повече от миналата година, поради засиления контрол и ежедневните специализирани операции по пътна безопасност.

По отношение на една от приоритетните дейности на ОДМВР-Сливен, а именно борбата с производството и разпространението на наркотични вещества са постигнати значителни резултати. По тази линия са образувани 77 досъдебни производства, което е с 37,4% повече от 2017 година. В борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия са насочени значителни средства и ресурс. Регистрирани са 47 преписки, иззети са 230 000 къса цигари без бандерол и 277 килограма тютюн. Образувани са 6 бързи и 9 досъдебни производства. 200 000 къса контрабандни цигари са иззети при рутинна проверка в град Нова Загора на 30 май. Димитър Величков похвали добрата работа на полицаите в Нова Загора и тяхната отлична координация, след като извършителят е направил опит да избяга и е оказал сериозна съпротива при задържането. Операциите по противодействието на незаконната търговия с тютюневи изделия продължават.

„Едно от основните неща, които са приоритет на Министерството, така и на Областната дирекция, е подобряване на взаимодействието с местната администрация и кметовете в населените места”, отбеляза Величков. В тази връцка по разпореждане на главния секретар на МВР са създадени мобилни екипи за покриване на местата без постоянно полицейско присъствие. Проведени са срещи с кметовете в населените места в областта. Създадена е организация за ефективна работа на мобилните екипи, добра обратна връзка с населението, което включва приемане на сигнали и навременната реакция на институциите.

Началникът на РУ-Сливен главен инспектор Димитър Кикьов обърна внимание на няколко по- важни случая от дейността на районното управление през изминалия месец, свързани с противодействието на наркоразпространението, опазване на обществения ред по време на абитуриентските тържества и опазване на селскостопанската реколта. Кикьов припомни за иззетото  голямо количество марихуана (3 килограма), което е реализирано благодарение на добрата работа на служители на участък „Надежда”. Той отбеляза, че по отношение на хулиганствата се взимат своевременни мерки по УБДХ. Нарушителите се дават  на съда и наказанията се изпълняват своевременно. Наказанията са задържане за различен брой денонощия в РУ-Сливен. „Мярката е много ефективна, защото това е така нареченото незабавно правосъдие”, отбеляза Димитър Кикьов и уточни, че това се прилага при случаи, възникнали по време на сигнали за силна музика или при сбивания и други конфликти в нощните заведения на града. По отношение на телефонните измами началникът на районното управление заяви, че се работи целенасочено, като има разкрити две телефонни измами за 1 100 евро и 640 лева. Продължава разяснителната кампания за този вид измами на територията на цялата община.

Регистрирани са единични нарушения на ЗДвП по време на абитуриентските балове. Благодарение  на добрата организация не са допуснати инциденти и груби нарушения на обществения ред.

През месец май са реализирани две операции по установяване на непълнолетни лица в нощните заведения. Съставени са актове на родителите и на собствениците на заведенията. Във връзка с намаляване на този вид нарушения и на инциденти РУ-Сливен е изготвило предложение до председателя на Общинския съвет и до кмета на град Сливен за промяна на Наредбата за обществения ред, свързани с въвеждан на по-строг ред в нощните заведения, пропускателния режим, въвеждане на задължителна охрана и видеонаблюдение. Направени са и предложения, касаещи въвеждането на режим за движението на превозни средства с животинска тяга на територията на град Сливен.

Продължават операциите по контрол на велосипедистите в района на  централната пешеходна зона. През изминалия месец са съставени 40 акта.

По отношение на опазване на селскостопанската продукция се работи активно с общинска и полска охрана. Полицейски сили и средства ще има в районите, където не може да бъде осигурена общинска охрана. „Стараем се да минимизираме посегателствата колкото е възможно”, каза в заключение Димитър Кикьов.

Тенденция за намаляване на престъпленията, свързани с наркотични вещества, отчитат в Нова Загора. През месец май са регистрирани общо 52 престъпления, или с 20 по-малко за същия период за миналата година, отбеляза началникът на РУ-Нова Загора главен инспектор Стефан Борисов. Той подчерта, че се наблюдава драстично намаляване на престъпленията, свързани с употреба и разпространение на хероин. Увеличава се броя на разкритите престъпления, свързани  с канабис и матамфетамин. Добрите резултати са благодарение на ежедневните операции по противодействие на конвенционалната престъпност и по линия „наркотици” и „акцизи”. Осъществяват се операции по опазване на селскостопанската продукция. Отчита се доброта работа с местната власт.

РУ-Котел също отчита спад в регистрираните престъпления. Създадена е организация за покриване на по-голяма част от населените места и особено отдалечените планински села. За месец май са проведени 12 операции в малките населени места. Отчита се добри резултати по отношение на пътния травматизъм, благодарение на ежедневния контрол и специализираните операции. За месеца на територията на РУ-Котел има регистрирани само 3 леки пътни произшествия. За месец юни са предвидени операции съвместно с жандармерията, предимно  в село Градец, и в районите, където се предвиждат масови  мероприятия на общината.

Разкриваемостта в РУ-Твърдица е 80%, заяви началника на районното управление главен инспектор Стефан Динков. Основните сили и средства са насочени към опазване на селскостопанската продукция и конвенционалната престъпност. Засилена е дейността по административно наказателната дейност и контролът по пътна безопасност. През изминалия месец няма регистрирани тежки пътни инциденти на територията на РУ- Твърдица.

Началникът на сектор „Пътна полиция” Илиян Николов анонсира предстоящите мероприятия за летния сезон. Силите ще бъдат съсредоточени на автомагистрала „Тракия” и главни пътища І-6 и ІІ-66, където се очаква голям поток от автомобили през целия летен сезон. Предвиждат се специализирани операции по контрол на скоростта, използването на предпазни системи в автомобилите, правоспособност, употреба на алкохол и наркотици.Той отбеляза, че общият брой на пътните произшествия е намалял с 30 в сравнение с 2017 година. От началото на 2018 до момента са станали 287 ПТП, спрямо 317 за 2017 година. Тежките ПТП от началото на тази година са 37, с 12 убити и 38 ранени. Административно наказателната дейност е скочила двойно, подчерта Николов. От началото на 2018 година съставените актове и фишове са 16153, за същия период на 2017 година те са били 8601. Предвижда се засилен контрол над автомобилите, осигуряващи обществен превоз, товарните автомобили и водачите на двуколесни превозни средства. Максимално се използват техническите средства за контрол на скоростта. Изпълняват се указания на ГДНП за контрол на ученическите превози по време на екскурзии и други мероприятия.

ОДМВР-Сливен продължава работа по приоритетните дейности- противодействие на престъпленията, свързани с производство, разпространение и употреба на наркотични вещества, конвенционалната престъпност, незаконната търговия с тютюневи изделия и ежедневния контрол по отношение на пътната безопасност.

Предишна ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ
Следваща БРОЕНИ ЧАСОВЕ ОСТАВАТ ДО КОНЦЕРТА НА „ЮРАЯ ХИЙП“ В ЯМБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

САМО ЕДНА ЖЕНА ОТ ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ КАТАСТРОФАТА В СЪБОТА ОСТАВА В БОЛНИЦА

Шестима пострадали при пътен инцидент вчера следобед са прегледани в спешното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен. Началникът на отделението – д-р Тодор Суванков съобщи, че само една

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЙКА БЛАГОДАРИ СЪРДЕЧНО НА РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА

Една сливналийка благодари сърдечно на всички лекари, акушерки, мед. сестри и санитарки от Родилното отделение на Областната болница на Сливен. Благодарната баба се казва Мая Димитрова. „Изпращам чрез Sliveninfo нашите

Новини Сливен

ПОЛИЦИЯТА В НОВА ЗАГОРА ХВАНА КРАДЦИ НА ДЪРВА

Иззети са контрабандни цигари, разкрита е кражба на дърва и е започнато бързо производство за управление на нерегистриран автомобил по време на специализирана операция на полицията в Нова Загора.  Акцията

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

five × 5 =