СТАРТИРА КАМПАНИЯТА „ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ В БОРБА СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В РЕГИОНА НА СЛИВЕН“

СТАРТИРА КАМПАНИЯТА „ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ В БОРБА СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В РЕГИОНА НА СЛИВЕН“

На 10 ноември 2022 г.в Областния информационен център – Сливен, се проведе пресконференция, в която Фондация „Европейски младежки инициативи“ Сливенпредстави пред медиите проект „Граждански инициативи в борба срещу климатичните промени и опазване на околната среда в региона на Сливен“, осъществяван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Как да преодолеем негативните последствия от войната в Украйна върху борбата срещу климатичните промени? Как да се отървем от зависимостта от руските горива, без това да се отразява на семейния бюджет? Може ли всеки от нас да допринесе с нещо в тази борба, или да чакаме правителствата и местните власти да изпълнят тази задача?

Тези въпроси са в основата на представения  от Нели Минчева проект. Основната му цел е да се повиши информираността и ангажираността на хората от община Сливен относно борбата с климатичните промени и опазването на околната среда, както и да се направи мониторинг на политиката на местната власт, като гражданското общество засили натиска и въздействието върху нея за приемане на актове за подпомагане действията на гражданите. Екип от експерти, имащи академична и юридическа компетентност, ще направи пълен преглед на нормативната база, европейски и национални програми, добри европейски практики в тази област (Венета Манолова-Драганова – юрист; доц. Невен Кръстев – експерт по енергийна ефективност от Технически университет и Силвия Тодорова – експерт по европейски програми).

Представена беше и платформа за граждански инициатива „Зелен Сливен“ / http://green-sliven.eu/. В нея хората ще могат да намерят синтезирана информация относно актуални програми, правни съвети, европейски практики и съвети за опазване на околната среда, ще могат да задават въпроси, на които ще отговарят експертите.

Мобилен информационен екип ще провежда презентации пред местната общност по места – Сливен и селата.

Важна част от проекта е застъпническа кампания пред местните институции, за да бъдат приети мерки за подпомагане на хората от общината (особено бедните) за смяна на традиционните източници на енергия с алтернативни и постигане енергийна ефективност на жилищата.

На пресконференцията присъства инж. Стоян Марков, зам. – кмет „Икономическо развитие“ в Община Сливен, който заяви:

„От името на кмета Стефан Радев и лично от мое име ви поздравявам за настоящата инициатива и кампания, организирана от Фондация „ЕМИ“. Фондацията като основател и приемна структура на европейския център Дом на Европа Сливен вече над 15 години си партнира с Община Сливен.

Община Сливен подкрепя инициативата и е готова да се включи в информационната кампания за повишаване информираността и ангажираността на отделните граждани от общината относно борбата срещу климатичните промени, които чрез ежедневни действия и индивидуални проекти да допринасят за опазване на околната среда и пестенето на енергия. Добре е, че вашата кампания е насочена не само в град Сливен, но и към малките населени места в общината. 

Заедно като партньори можем да дадем по-широка гласност сред гражданите на община Сливен за условия свързани с кандидатстване и получаване на безвъзмездни средства по предстоящата процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели по подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“ финансирана от  компонент „Нисковъглеродна икономика“ на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).  

 Платформата „Зелен Сливен“ е много добра идея. Тя ще бъде още едно място с достъп до полезна информация, новини, съвети, добри практики, анкети в полза на гражданите на Сливен и региона.

За нас е важно гражданите на Сливен да бъдат достатъчно информирани за възможностите на настоящите програми за безвъзмездно финансиране на смяна на начините на отопление и енергийна ефективност – смяна на дограма, саниране на жилища, поставяне на фотоволтаични панели на покривите на домове и кооперации с цел намаляване на използване на традиционни източници на енергия. Много важна е информацията за достъпа им до тях, стъпките които всяко сдружение на собствениците трябва да извърви преди подаването на проекта за саниране, както и очакванията при участието им за в бъдеще.

Община Сливен в тази посока стартира своята информационна кампания заедно с Областния информационен център Сливен. Правят се срещи с управители на регистрирани сдружения, а също и с граждани, които тепърва искат да регистрират своите сдружения с които да кандидатстват в новата програма за саниране. Важно е да се знае, че новата програма финансирана от Националния план за възстановяване е много по-различна като подготовка и кандидатстване от миналата Национална програма за саниране.

Община Сливен, работи в посока да бъде максимално полезна на гражданите си. Замислят се допълнителни мерки които да са в подкрепа на сдруженията на собствениците, които са се сплотили и силно желаят да подготвят и подадат проекти за саниране на блоковете си.

Само заедно и обединени можем да направим нашия град Сливен и община да носи етикета „Зелен град и община“.

За повече информация и контакти:

Нели Минчева – ръководител

Тел. 0887 874 634; e-mail: greencitysliven@gmail.com;

Интернет-сайт https://green-sliven.eu/

 

Проект „Граждански инициативи в борба срещу климатичните промени и опазване на околната среда в региона на Сливен“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.www.activecitizensfund.bg 

 

Предишна 33 ГОДИНИ СЛИВЕНСКИ ПРЕХОД
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ СРЕЩНА С ТАЗГОДИШНИЯ ШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ ПО КАРТИНГ САМУИЛ ИВАНОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДНЕС И УТРЕ СЪБИРАТ ИДЕИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ ВХОДА НА ГРАДСКАТА ГРАДИНА В СЛИВЕН

Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” постави началото на инициатива по обновяване на Постамента и околното пространство на входа на Градския парк като част от проекта „_The Spot” . Бяха събрани

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Отиваш да плащаш такса за брачна церемония, а на касовата бележка пише: – „Заповядайте отново“… -Мамо, сакам братче! -Не може, татко ти е во странство… -Да го изненадиме, а? Адвокат

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: НАЙ-ВАЖНО ЗА НАС И НАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ Е ДА СЕ СПАЗВАТ ЕКОЛОГИЧНИТЕ СТАНДАРТИ

Горивото, което използва „Топлофикация Сливен“ ЕАД не замърсява околната среда и въздуха в града. Това стана ясно на среща в Общината днес между ръководството на дружеството и представители на Общински