СТАРТИРА АКЦИЯ „ЗИМА“

СТАРТИРА АКЦИЯ „ЗИМА“

Тя ще се проведе от 1 до 30 ноември на територията на цялата страна

С началото на зимния сезон и  необходимостта от превантивни действия за ограничаване  пътнотранспортния травматизъм от 1 ноември стартира традиционната Акция „Зима”. Организацията и дейностите по акция се провеждат от отдел „Пътна полиция” към Главна дирекция „Национална полиция” в партньорство със Съюза на българските автомобилисти, Българския червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура”, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

На брифинг днес в сградата на ОДМВР-Сливен началникът на сектор „Пътна полиция”-Сливен главен инспектор Илиян Николов,  председателят на СБА за Сливен Андон Андонов и Борил Димитров главен специалист в БЧК-Сливен, представиха инициативите и предстоящите кампании по пътна безопасност в рамките на Акция „Зима”.

Дейностите и планираните инициативи бяха представени от главен инспектор Илиян Николов, началник на сектор „Пътна полиция”-Сливен. Акцията стартира на 1 ноември и ще продължи до 30  ноември, като в тези дни ще се проведат три кампании, които са реализирани успешно през последните 4 години. Първата кампания е „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Тя ще се проведе от 1 до 10 ноември. Ще се следи за използване на светлоортазителни жилетки, знаци, и други елементи, които способстват този вид пътни превозни средства да бъдат лесно забележими в тъмната част на денонощието.

Втората кампания е „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. Тя е предвидена за дните от 11 до 20 ноември. Ще бъдат санкционирани както пешеходци, пресичащи неправилно, така и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходци. Контролът ще бъде завишен в часовете, когато се стъмнява и видимостта е по-малка, както и в тъмната част на денонощието. Ще се наблегне на превантивния контрол на пешеходци, които пресичат неправилно. На нарушителите ще бъдат налагани ефективни санкции.

Третата кампания е „Безопасно шофиране при зимни условия”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе за времето от 21 до 30 ноември. Ще се осъществява контрол над техническата изправност на автомобилите и подготовката за движение при зимни условия- проверка на гумите, при които дълбочината на грайфера трябва да бъде равна на 4 мм или по-голяма, осветителните системи, системите за почистване на стъклата, оборудването на автомобила със задължителните триъгълник, жилетка, аптечна, пожарогасител.

По времена кампаниите ще се следи и за нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм като употреба на алкохол, неправоспособност и превишаване на скоростта.

И тази година третата неделя на месец ноември  е обявена за Световния ден за възпоменание на загиналите при пътни произшествия. На 17 ноември 2019 година е предвидена превантивно-информационна кампания с участието на младежите доброволци от БЧК-Сливен. На този ден традиционно Пътна полиция и БЧК  информират водачите за основните причини за възникване на пътни инциденти и апелират за толерантност на пътя. Тази година в кампанията ще се включи и Регионалната здравна инспекция, каза Борил Димитров, които заедно с Българския червен кръст ще осигурят информационни материали за Акция „Зима” и награди за водачите, които използват обезопасителните системи за деца.

Съюзът на българските автомобилисти предоставя на водачите безплатни прегледи и консултации по отношение на състоянието и подготовката на автомобилите за зимния сезон. Всеки, който желае може да направи това в  пункта на СБА, който се намира на бул.”Банско шосе” №4 в град Сливен, в рамките на Акция „Зима” от 1 до 30 ноември. Андон Андонов, председател на СБА в Сливен, отбеляза важността на доброто състояние на автомобила  за безопасността на водачите и пътниците. Той очерта няколко основни елемента от подготовка  за зимата, на които следва да се обърне внимание- основна проверка на гумите, те трябва да бъдат подходящи за движение в зимни условия, проверка на антифриз и течност за чистачки, техническа изправност на отоплителната система, снабдяването с вериги и въже за теглене и не на последно място изправността на светлините.

През  зимния период на 2018/2019 година на територията на страната са станали 2318 пътни произшествия с 2909 ранени и 221 загинали. За същия период през зимата на 2017/2018 година са станали 2528  произшествия с 3177  ранени и 246 загинали.

На територията на ОДМВР – Сливен за периода 01.11.2018-15.03.2019г. са станали 39 тежки ПТП с 6 загинали и 44 ранени.

 

 

Предишна ДИМО СТАНКОВ ГЛЕДА КЪМ ПЕТИ КМЕТСКИ МАНДАТ В КРУШАРЕ
Следваща ЗА ОСМА ПОРЕДНА ГОДИНА ПЕДАГОЗИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН БЯХА УДОСТОЕНИ С НАГРАДАТА "СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

23 КИЛОГРАМА НЕЛЕГАЛЕН ТЮТЮН СА ИЗЗЕТИ ПРИ АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН

23 килограма нелегален тютюн са иззети при операция на полиция в Сливен. Акцията е проведена на 22 януари на територията на квартал „Надежда“. В хода на извършените процесуално – следствени

Новини Сливен

ДЖИП СЕ БЛЪСНА В БИВОЛ

Джип, пълен с хора, се удари в бивол на пътя Котел – Тича. Инцидентът стана около 22.30 часа в събота вечерта, съобщиха очевидци пред Sliveninfo. В джипа са се возили

Новини Сливен

ЮИДП: БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ, УЧАСТВАЛИ В ПОТУШАВАНЕТО НА ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ!

Ръководството на Югоизточно държавно предприятие – Сливен изказват искрената си благодарност към всички фирми, доброволци, пожарникари, горски служители и директори на горски стопанства от ЮИДП за проявените смелост, отговорност и