СТАРИТЕ СЛИВЕНСКИ РОДОВЕ СЕ СЪБИРАТ ЗА 23-ТИ ПЪТ

СТАРИТЕ СЛИВЕНСКИ РОДОВЕ СЕ СЪБИРАТ ЗА 23-ТИ ПЪТ

Двайсет и третата среща на старите сливенски родове организира тази вечер сдружение „Мати Болгария“ – Сливен в комплекс „Национал“. Всяка година това става точно в Деня на независимостта, 22 септември.
Началото на родовите срещи е поставено през 1996 година, от първата председателка на „Мати Болгария“ Анна Гюзелева и народният представител Кети Граматикова, женското дружество „Майчина длъжност“ с председател Петя Руменова, ядрото на сливенската дружба в София с първи председател Борис Симитчиев. След седем години щафетата поема следващият председател на „Мати Болгария“ Кета Пордопска. Днес традицията на ежегодните родови срещи продължава новото ръководството на сдружението, с нов председател – Дора Пондалова.
Сливенските родове са издирени от „Мати Болгария“ и най-вече от историчката Цвета Башева. Списъкът постепенно допълват техните потомци, той е отворен и до днес, когато са изброени над 200 имена на стари сливенски фамилии. Представители на половината от тях се чакат на днешната среща.
Преди 20 години, по идея на покойната Анан Гюзелева, бе създаден вестник „Сливен“, който придружава всяка сливенска родова среща. Неговият брой 19 излиза днес, след известно прекъсване по финансови причини. Амбицията му – да стане малка енциклопедия на родовата памет, е заявена още в първия му брой. Със спомени и проучвания на тази памет, на страниците на вестника години наред пишат потомци на старите родове, историци, краеведи, писатели, журналисти, с техните архиви, спомени, родови предания, изследвания, разкази и стихове. Сливен и неговите хора от миналото до днес са основен мотив във всеки техен ред. Тези паметни за поколенията редове сдружение „Мати Болгария“ събра в сборник „Сливенци. Старите родове“, чийто първи том се появи преди две години.
150-годишнината от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа стои начело на тематичните акценти в бр. 19 на в. „Сливен“. Изданието отбелязва 100 години от кончината на библиографа на Сливен д-р Симеон Табаков и 100-годишнината от рождението на Сливенския професионален театър. От страниците му става ясно още: Кои са сливенците в Ботевата чета, кои са първите сливенски франкофони, как първият учител по френски език Добри Чинтулов въвежда изучаването на европейския език в града, какви са сливенските прякори, как са правили „хляба насущний“ в миналото, каква съдба споходи любимият на сливенци Стар бряст. Семейните хроники са за родовете Русчеви, Влахови, Жечкови, Сахиеви, Попови, Долапчиеви, Табакови. Представени са светлите личности на д-р Симеон Табаков д-р Начо Планински, Роза Донкова, Никола Шишеджиев, поетесата Надя Неделина, учителката по немски Мара Иванова, Николай Султанов и сливенски чешити като Коста Кочанков и Биричката. Любопитни сведения за прочутият сливенец Барон Гендович, за сливенския корен на братята Балан и за легендарния Индже войвода предлага новият брой на в. „Сливен“.
На поредната среща на старите сливенски родове ще звучат стари градски песни и изпълнения на даровити сливенски деца, а в началото ще се открие изложба на художника Борис Дамянов, със сливенски мотиви.

Предишна НАЧАЛНИКЪТ НА СЛИВЕНСКИЯ ГАРНИЗОН ПОЛКОВНИК ВАЧЕВ СТАНА НА 50
Следваща С ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ И ПОКАЗ НА ВОЕННА ТЕХНИКА ЯМБОЛ ОТБЕЛЯЗА 110 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ И СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ ДАРЯВАТ СРЕДСТВА ЗА ИНВАЛИДНА РАМПА В ЖИЛИЩЕН БЛОК НА ДВЕ ЖЕНИ С УВРЕЖДАНИЯ

Кметът Стефан Радев и общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ-Сливен ще дарят средства за изграждане на инвалидна рампа в жилищен блок на квартал „Стоян Заимов“. Съоръжението ще се ползва

Новини Сливен

БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ ОТ САЩ С ОКУРАЖИТЕЛНО ПИСМО

Група наши сънародници, имигрирали в САЩ изпратиха писмо до Пенчо Иванов, в което му благодарят за подкрепата, която са получавали от него през годините. „Домът на Пенчо беше винаги отворен

Новини Сливен

ПОРАДИ АВАРИЯ Е СПРЯНО ПАРНОТО В ЧАСТ ОТ СЛИВЕН

Поради възникнала авария в топлопреносната мрежа, Ви уведомяваме, че ще бъде спряно топлоподаването от 14.00 ч. на 11.02.2019 г. до 20.00 часа на 12.02.2019 г. към „Център“ и кв.“Ст. Заимов“

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

14 − fourteen =