СТАНИМИР ДЕЧЕВ, АСОЦИАЦИЯ НА СВИНЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ: КЛАНЕТО НА ПРАСЕТАТА В СТОПАНСТВАТА ТИП „ЗАДЕН ДВОР” Е ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ЗАРАЗАТА С АЧС
юли 31, 2019 5978 Прегледи

СТАНИМИР ДЕЧЕВ, АСОЦИАЦИЯ НА СВИНЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ: КЛАНЕТО НА ПРАСЕТАТА В СТОПАНСТВАТА ТИП „ЗАДЕН ДВОР” Е ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ЗАРАЗАТА С АЧС

Уважаеми читатели, Област Сливен е един от регионите, в които до 2 август стопаните на прасета тип „заден двор” трябва доброволно да заколят животните си. Решението за това бе взето на 29 юли от Централния епизоотичен съвет. Това е причината да се обърнем към Станимир Дечев, който е в управата на Асоциацията на свиневъдите в България.

Ето какво заяви той пред Sliveninfo:

Въпрос: Г-н Дечев, 26 са вече огнищата на АЧС в страната. Вие сте член на Асоциацията на свиневъдите в България. Как ще коментирате мерките, които се предприемат за ограничаване на заболяването?

Станимир Дечев: Мерките, които се предприемат са единственият начин, за да се спаси свиневъдството в България. Не само индустриалното, а изобщо, за да останат свине в България. Днес разговарях с председателя на нашата асоциация д-р Хаджистоева, както и с колеги. Ние сме твърдо „ЗА“ тези мерки. Това е единствените мерки, които могат да се предприемат, за да се постигне крайният резултат, а именно да се спаси свиневъдството в България. Проблемът е голям. Ние разбираме хората, съпричастни сме с тях, но за да остане свиневъдството в България като отрасъл, тези мерки са единственият начин. Друг вариант няма. Това е чешкият метод. Чехия е единствената държава, която се е справила със заболяването за 6-7 месеца именно с тези мерки, които сега са предприети в България. Другите страни, мога да дам за пример Испания, там между 20 и 23 години се борят с тази болест. Италия, Литва, Естония, Русия, Румъния също имат проблем не могат да се справят, защото не са предприети адекватни мерки. В тези държави болестта продължава с години. Те подцениха ситуацията. Със строгите мерки болестта АЧС вече я няма в Чехия, Белгия и Холандия. С колегите в страна сме в постоянен контакт и за всички нас това, което се прави в момента е единственият вариант за справяне с болестта.

Въпрос: Като човек, който се занимава със свиневъдство, какви са опасностите, ако не се изпълнят предписанията?

Станимир Дечев: Ако не се изпълнят мерките, които се изискват в момента, това ще е пагубно за свиневъдството в България. Няма друг начин за справяне с болестта. Трябва хигиенният контрол да е изключително засилен. Биосигурността на фермите също е изключително важна. Това в частния двор няма как да се постигне. Инвестициите са много големи и това не може да се направи от едно домакинство.

Въпрос: Има много спекулации за начините за заразяване с АЧС.

Станимир Дечев: Абсолютна спекулация е и е невъзможно някой да иска умишлено да зарази животните. Причините са няколко. За да има умишлено заразяване трябва да има вече открита ваксина или лекарство, за да ни принуди да си я купим. Лечение и ваксина няма в света няма произведени. Другата причина, поради, която умишленото заразяване е невъзможно е, защото европейският пазар в момента също е затруднен заради болестта, която убива животните в Китай. Голяма част от производството на свинско месо в Европа се изнася за китайския пазар. Това е и причината цената на месото от началото на годината да се увеличи с 40%.

Въпрос: Някои политически сили използват това икономическо бедствие, защото АЧС носи именно огромни икономически щети, за да провокират недоволство. Как ще коментирате играта на определени политици със страховете на хората?

Станимир Дечев: Недопустимо е да се прави политика от мъката на хората и от това, че цяла една индустрия може да се провали. Тук говорим за целия сектор „Свиневъдство“. Затова пак казвам, въпреки, че не е приятно, за да спасим свиневъдството на България трябва стриктно да се спазват предписаните мерки. Абсолютно безотговорно и осъдително е, ако някой провокира недоволство заради кризата с болестта, с единствената цел да спечели политически дивиденти. Това е национално предателство.

Въпрос: Има заповед собствениците на прасета от типа „заден двор“ в 20 км. зона около големите свинекомплекси да заколят животните си, за да не се допусне разпространение на заболяването. Това провокира много недоволство сред хората. Какви са опасностите ако те не направят това?

Станимир Дечев: Разбираме хората, съпричастни сме с тях. Това е дълголетна българска традиция, но ако това не се направи и се разпространи заболяването, ще се наложи унищожаване на всички животни.  Сега могат да си съхранят месото. Ние също ще помогнем, с каквото можем в 3-километровата зона на нашия комплекс да обезщетим хората. Пак казвам, това са единствените мерки, друг начин за справяне с болестта няма.

 

Георги Мангинов

Предишна В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИ ДЕТСКАТА ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА – 2019”
Следваща ДО 2 АВГУСТ СТОПАНИТЕ НА СВИНЕ В ОБЕКТИ ТИП „ЗАДЕН ДВОР“ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ЯМБОЛ СЛЕДВА ДА ИЗВЪРШАТ ДОБРОВОЛНО КЛАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТОТИЦИ УСМИХНАТИ ЛИЦА МИНУТИ ПРЕДИ СТАРТА НА КАМПАНИЯТА

Млади и стари, работници и работодатели, интелигенция, чиновници и безработни. От различни етноси и с различни религии. Обединени от една идея – Повече за хората в Сливен. Всички те бяха

Новини Сливен

ГОЛЯМ ПОЖАР ВЪВ ФИРМА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ОЛИО

  На 25 септември, около 22,45 часа,  е възникнал пожар в предприятие в индустриалната част на град Нова Загора. Съобщението е получено в 22,51часа, произшествието е ликвидирано в 03,00 часа

Новини Сливен

ПРАЗНИЦИ НА ФРАНКОФОНИЯТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ”-СЛИВЕН

Традиция стана в навечерието на 20 март – Международния ден на Франкофонията, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен да се организират различни прояви, посветени на френския език и култура. Така