СРЕЩА ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

СРЕЩА ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

Областният управител Чавдар Божурски бе домакин на среща за безопасността на движението с участието на директорите на средните училища в Сливен, педагогически съветници и психолози.  „През миналата година е отчетен ръст на пътнотранспортните произшествия в Сливенска област. Регистрирани са 1 207 катастрофи или с близо 150 повече в сравнение с предходната година.  Отнет е живота на 22-ма души, ранени са 223-ма или с близо 40 процента повече в сравнение с предходната година. Над 96 процента от произшествията са станали по вина на водачите, само едно е причинено по вина на пешеходец, а три – заради лошите пътни условия. Поканихме ви, за да чуете мнението на хора, които са пряко ангажирани с причините и последствията от катастрофите. Здравето и живота на децата ни са най-голямата ни отговорност” – каза областният управител.

„Един водач е добър, когато измине поне 80 000-100 000 км, тоест когато управлява по навик. Най-опасни са децата на 18-19 години, когато вземат шофьорска книжка. Едно ПТП не е само фактология: удар-ранени, загинали. Произшествието възниква, още когато се появи опасността.  Ако водачът има съмнение за каквато и да е опасност, трябва да не рискува. В българския закон „спасителна маневра“ няма. Затова трябва да учим децата да управляват автомобил така, че да не се стига друг, съдът, да определя дали са виновни, или не” – заяви проф.д-р Станимир Карапетков, ръководител на Инженерно-педагогическия факултет и колеж към ТУ-София. Пред присъстващите той направи мултимедийна презентация на различни казуси, свързани с произшествията по пътищата и причините за тях.

„Пътно-транспортните произшествия са в топ-10 на причините за смъртност. А това е предвидима причина. Мнението ми е, че трябва да се инвестира в обучението на хората, включително и на децата, за оказване на първа помощ” – съобщи д-р Стоян Митков от отделението по реанимация в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен.  В периода от октомври 2015 до октомври 2016 г. през спешното отделение на областната болница са преминали 198 пострадали при 272 катастрофи. 100 души от тях са били приети в болницата, 37 от тях – в реанимация. От 5 до 10 процента от пациентите в реанимациите, с най-тежък съчетан травматизъм, загиват от несъвместимите с живота травми.

В срещата взе участие и гл.инспектор Илиян Николов, началник на сектор „Пътна полиция” в Областната дирекция на МВР. От началото на годината досега са станали 819 ПТП, 165 от тях – тежки.  Загиналите са повече в сравнение с миналата година – 32 души са изгубили живота си в катастрофи, сред тях – и едно дете. 30 деца са били ранени при ПТП. „Много е тревожно, че се увеличава броят на водачите, употребили наркотични вещества, предимно младежи. От август до края на 2016 г. са установени 19 водачи, употребили марихуана, амфетамин или метаамфетамин. Още не е изтекла тази календарна година, а установените водачи с употреба на наркотици са 91” – заяви гл.инспектор Николов.

Видеопослание към участниците в срещата изпрати сливенско семейство, което живее в САЩ – Росица Джендова е майка на 22-годишния Венцислав, който изгуби двамата си приятели при тежка катастрофа до ДАИ в Сливен, той самият оцеля след 34-хирургически операции в страната и чужбина, лечението му продължава трета година и още не е приключило. „Загинаха две прекрасни, умни деца, студенти. Изпитвам огромно съчувствие към техните майки, към близките им. Катастрофите променят безвъзвратно живота на много хора, на цели семейства.  Искам да кажа на всички деца да не забравят, че вкъщи ги чакат, обичат и се тревожат за тях. Да бъдат разумни. В болницата в Германия, където бе моят син, всеки ден идваше един психолог да разговаря с него. Той винаги започваше разговора с това, което казваме и в България: разстоянието между живота и най-лошото е колкото косъм” – каза майката.

Видеозаписът на проведената среща ще бъде използван за изработването на кратък филм за превенция на безопасното движение по пътищата.  Филмът ще бъде разпространен сред учениците над 18-годишна възраст, родители, ведомства и институции в Сливенска област. В подготовката му ще участват училищни психолози, в изработването му ще се включат  12-токласници от гимназиите в Сливен.

 

Предишна ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН
Следваща ВИДЕО ОТ БИФИНГА НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ - 23.11.2017г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

ПИЯН ПОТРОШИ КРЪЧМА

Досъдебно производство за хулиганство е образувано в РУ-Нова Загора. На 8 август  около 20,30 часа в село Събрано 53-годишният К.К. в нетрезво състояние е нападнал с метален стол 67-годишния собственик

Новини Сливен 0 коментара

ДЕВЕТ МЕДАЛА ЗА СЛИВЕН В ДОМАКИНСКИЯ ТУРНИР „СТОТЕ ВОЙВОДИ“

Мустафа Мустафа от СК „Станка Златева“, Сливен бе обявен за „Най-резултатен състезател” на турнира по борба  „Стоте войводи“ в града под Сините камъни. Той спечели титлата в категория до 65

Новини Сливен 0 коментара

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СЛИВЕН ЗАПОЧНА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА СМЪРТТА НА НОВОРОДЕНО МОМИЧЕНЦЕ

Окръжна прокуратура – Сливен започна разследване за смъртта на новороденото бебе. Бащата на починалото новородено момиченце Пламен Желязков е депозирал жалба в Окръжната прокуратура в града, в която твърди, че

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

4 + eleven =