СРЕЩА ВЪВ ВРЪЗКА С ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАВЕНСТВО, ПРИОБЩАВАНЕ И УЧАСТИЕ НА РОМИТЕ СЕ ПРОВЕДЕ ВЧЕРА
май 27, 2023 421 Прегледи

СРЕЩА ВЪВ ВРЪЗКА С ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАВЕНСТВО, ПРИОБЩАВАНЕ И УЧАСТИЕ НА РОМИТЕ СЕ ПРОВЕДЕ ВЧЕРА

Работна среща за обсъждане на предложения за актуализация на Стратегията на област Сливен за равенство, приобщаване и участие на ромите 2021 – 2030 г. се състоя в Областна администрация Сливен.

Тя бе инициирана във връзка с изпълнението на проект на Ромската академия за култура и образование (РАКО) за мониторинг върху изпълнението на новите Областна и Национална стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите 2021 – 2030.

В работната среща взеха участие заместник-областният управител Антоний Андонов, председателят на РАКО Стела Костова, директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Георги Вишнаров, експерти от Областна администрация, Дирекция „Бюро по труда“ – Сливен и общините Сливен и Твърдица, координаторът на организацията „Лекари на света“ за област Сливен Петър Малинов и др.

В хода на дискусията бе подчертано, че официалните статистически данни не дефинират разграничения между етносите, а социологическите проучвания на неправителствените организации имат спомагателна функция при вземането на решения и набелязването на мерки за прецизиране на политиките относно ромския етнос и останалите уязвими групи.

По време на срещата бе акцентирано върху необходимостта от по-ясно обвързване между аналитичната част, целите и разписаните мерки в общинските планове за равенство, приобщаване и участие на ромите, както и върху необходимостта от повече измеримост и конкретика в планираните и постигнати резултати.

Представителите на ромските неправителствени организации апелираха за създаване на работещ образователен център в квартал „Надежда“, където децата да развиват своите умения и таланти, да се запознават с професии и да получават допълнителна мотивация за участие в образователния процес.

„За нас образователната система и здравеопазването са най-важните приоритети. Затова ние като ръководство на Областна администрация се стараем да активизираме дейности и процеси, които да променят към по-добро ситуацията“, изтъкна в рамките на дискусията заместник-областният управител Антоний Андонов. Той илюстрира това с предприетите мерки за подобряване обхвата и задържането на децата в училище и положените усилия за обезпечаване на спешната медицинска помощ за уязвимите групи на територията на област Сливен.

Предишна ДЕЦАТА ОТ "ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ" ИЗНЕСОХА КОНЦЕРТ НА ПЛОЩАД "ХАДЖИ ДИМИТЪР"
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ ПОСРЕЩНА УЧАСТНИЦИТЕ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ „ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЛАДИ ТЕАТРАЛИ ОТ СТРАНАТА ИДВАТ В СЛИВЕН ЗА ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА „СЦЕНА ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ“

И тази година Сливен се превръща в притегателна точка за млади театрали от цялата страна. Поводът е петото поредно издание на Националния детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините

Новини Сливен

ЗА 19-ТА ГОДИНА, ПОД ПАТРОНАЖА НА МИНИСТЪР ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА, В СЛИВЕН СЕ ПРОВЕДЕ ТЕНИС ТУРНИР ЗА ЛЮБИТЕЛИ И АМАТЬОРИ

Двойката Росена Драгнева и Симеон Кисьов от Тенис клуб“СЛИВЕН-92″ са победителите от най-популярния тенис турнир за любители и аматьори в страната – BOLIARKA TENNIS CUP, който се проведе този уикенд

Новини Сливен

ИСКАТ ДА ВЗЕМАТ ДВЕ СЪДИЙСКИ БРОЙКИ ОТ РАЙОНЕН СЪД – СЛИВЕН

Висшият съдебен съвет е стартирал процедура за прехвърляне на две бройки за съдии от Районен съд – Сливен към Районен съд – София, научи Sliveninfo. Процедурата е в самото си